Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Két kapu és gyűrű

2009.03.17. 21:20 Gál Péter F.

Az előző bejegyzésben (itt) bemutattam a Kapu és gyűrű játékcsalád néhány "egyszerűbb" képviselőjét. Ha azok megoldása már nem jelent gondot, következhetnek a kétkapus változatok.

A két kapunak akkor van értelme, akkor jelent igazán új kihívást, ha az egyik kapun áthaladó zsinór vége rögzített vagy más módon akadályozva van ott a karika levétele. Íme egy alapváltozat:

A karika a baloldali kapu körül helyezkedik el, de ott a zsinór a talpba van rögzítve. Így biztos, hogy mindkét kapura szükség lesz a megoldáshoz, vagyis a karika levételéhez.

Hasonlóan az egy kapus változathoz, a karikán nem fér át a zsinór végén elhelyezkedő lap, de a golyó igen. A lap és karika viszont átfér a kapukon, míg a golyó nem.

Már ez sem könnyű feladvány, de még nehezebb lesz, ha az egyik kapu köré egy hurkot készítünk a zsinórból:

Vagy még nehezebb, ha a másik kapu körül hurkolunk:

És a legbonyolultabb, ha mindkét kapu hurkolt:

Már az egy kapus változatnál is szerepelt az a karika, amelyre egy golyó volt erősítve. Ez lehetetlenné tesz bizonyos lépéseket. A két kaput kombinálhatjuk a golyós karikákkal, pl:

Így olyan játékot kapunk, (ami a bejegyzés írása közben jutott eszembe :), és) aminek nem tudom, hogy van-e megoldása. Nekem egyelőre nem sikerült leszednem a karikát. Örülnék, ha a kedves olvasó is elgondolkodna ezen a játékon (is), és valami jó ötlettel szolgálna vagy a megoldás megtalálásához, vagy a lehetetlenségének bizonyításához. Igazából a huroktól függetlenül nem tudom a megoldást, akár egyáltalán nincs hurok, akár mindkettő kapun lehet.

Szintén saját ötlet a két kapu egymás fölé helyezése. De hogy igazi újdonság is legyen benne, a két kapu között még egy lyukon is áthalad a kötél:

 

Annyira "jól" sikerült az ötlet, hogy nem is sikerült még levenni a karikát. Erről sem tudom, hogy megoldható-e egyáltalán.

Ha nem megy át a lyukon a zsinór, akkor egy nem túl nehéz változatot kapunk:

Kicsit nehezebb, ha hurkok vannak a kapuk körül. Pl.:

És ismét nem tudom, mi a helyzet, ha a golyós karikát kell levenni:

Ha nincs hurok a kapu körül, akkor sikerült levenni ezt a karikát is, de hurokkal egyelőre nem. Nem tudom, lehetséges-e.

A játék egy másik változatában a zsinór végén lévő lap sem mozgatható szabadon, először azt kell kiszabadítani:

A bal oldalon látható golyó akkora, hogy nem fér át a karikán. A karika a fotón a jobb oldali kapu körül helyezkedik el, ez a könnyebb eset. Megoldható akkor is, ha a másik kapuról kell levenni.

Talán ebből a bejegyzésből is érződik, hogy egy régen kitalált alapötlet mennyire él ma is, mennyi új, különböző nehézségű problémát lehet találni, mennyi fejtörésre alkalmat adó variáció képzelhető el.

Egy új bejegyzésben ismertetem egy német játéktervező változatait. Tőle megvettek pár ötletet és komoly játékgyárak készítik az ő fejtörőit.

Szólj hozzá!

Címkék: fejtörő ördöglakat szétválasztó disentanglement megoldatlan probléma

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr711008527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása