Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Kapuk és gyűrűk egy "profitól"

2009.03.18. 22:30 Gál Péter F.

A Kapu és gyűrű játékcsaládról sokáig úgy tűnt, hogy már nem tartogat lényeges újdonságokat. (Cikkek róla itt és itt.)  Ám jött Markus Götz fiatal német játéktervező, és néhány meglepő ötlettel átalakította a már ismert játékokat és rendkívül bonyolult feladványokat alkotott.

Első pillantása megoldhatatlannak tűnik a Szűkös szökés nevű játék:

Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy a sötét karika levehető a kapuról.

Pedig a játék 5-nél kevesebb lépésből megoldható, ezekre azonban egyáltalán nem egyszerű rájönni.

Két ilyen játék "összeépítéséből" keletkezett a Dupla szökés:

Mindkét sötét karikát el kell távolítani. A jobb oldalit ugyanúgy lehet, mint az egy kapus változatnál, de a bal oldali lényegesen bonyolultabb.

Götz szeretett volna egy olyan változatot is készíteni, amiben 3 lap van felfűzve a zsinórra és a megoldás során mindháromra szükség is van. Így született meg a Korlátozott golyó nevű játék:

Van akinek annyira jó az absztrakciós készsége (vagy a topológiai látása?) hogy nagyon hamar észreveszi a hasonlóságot a Dupla hurok és a kapus játékok között. Sajnos én nem tartozom közéjük, nekem még most, sokadszorra is nagyon nehéz levenni a karikát. Íme a Dupla hurok:

Minden olvasót bíztatok, hogy próbáljon meg kisebb vagy nagyob átalakításokat végrehajtani már ismert játékokon! Hátha lényegesen új, még érdekesebb, még nehezebb változatot sikerül létrehozni.

Az itt látható játékok mindegyike Markus Götz tervei alapján készült saját kivitelezésben saját használatra. Kereskedelmi forgalomba csak a tervező engedélyével hozhatók.

1 komment

Címkék: fejtörő ördöglakat szétválasztó disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr681010841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suo tempore 2009.03.29. 19:18:32

megvan az a kis cukiság, amiről a múltkor írtam, a család előguberálta vhonnan

igaz,h szörnyű állapotban van, és koszos is, meg rozsdás de majd elküldöm fotón, ha érdekel
süti beállítások módosítása