Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

3Q kocka

2009.11.22. 15:41 Gál Péter F.

Ma elkészült egy új, szép, nehéz, kevés elemből álló összerakó játék. Egy régebbi bejegyzésben már bemutattam egy 4+1 eleműt (itt), ez az új még kevesebb darabból áll. Mindössze 3 egyszerű, két kockából álló elemet kell behelyezni a keretbe. Íme az elemek és a keret:

És összerakva:

Talán sejthető, hogy az elemeket nem lehet egyszerűen egymás után betenni a keretbe. A már bent levőket el kell mozgatni, így helyet csinálva az újnak, majd ha már mindegyik bekerült, akkor lehet csak a végső elrendezést kialakítani.

A kereten kívül többféleképpen is össze lehet rakni az elemeket, úgy hogy látszólag jó megoldást kapjunk. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy ugyanez az összerakás a kereten belül is sikerülni fog. A szimmetriáktól, forgatásoktól eltekintve mindössze egy összeállítható elrendezés létezik.

A játék alapötlete Takeyuki Endou japán tervezőtől származik, de ő más keretet használt, így a játékának több megoldása volt. Ishino Keiichiro tökéletesítette a tervet, így alakult ki az általam elkészített változat.

Remélem néhány olvasó kedvet kap a blog olvasgatása során néhány játék elkészítéséhez! Nekik nyújthatnak segtséget a készítés egyes fázisait megörökítő fotók.

Az alapanyagok:

A keret valamilyan trópusifa-parketta lehulló végeiből készült. Az elemek pedig kőrisfa lécekből.

Ezkből azonos átmérőjű, négyzetes keresztmetszetű léceket vágtam. A parketta 14 mm vastag volt, ez határozta meg az egész játék méretét, ez lett az egység. A 14*14-es lécek, a vágás után kicsit megcsiszolva:

Először elgondolkodtam, hogy az elemeket kétszer vastagabb lécből sokkal egyszerűbb lenne kialakítani. Minden elem csupán két kocka összeragasztásával előállítható lenne. De végül mégis a keskenyebb léces megoldás mellett döntöttem. Azt hiszem, így sokkal stabilabb, erősebb lett a játék. Jobban bírja a leejtést, erőltetést és a (frusztrált:)) próbálkozásokat.

Sokféle hosszúságú darabra volt szükség: 1, 2, 3, 4 és 5 egységnyiek is kellettek. A lécek felvágva:

Következhetett a ragasztás. Itt mindenféle szorítót igénybe kellett vennem, mert sok kis vackot kellett összetartani.

A ragasztás után lényegében elkészültek az elemek és a keret is.

Mondhatnánk, hogy kész a játék. Sőt, tényleg lehet is már játszani vele. De szerintem a munka egyik legfontosabb része csak most jön: a végső felületek kialakítása. A képen még nincsenek összecsiszolva az alkotó elemek. Akármilyen pontosan dolgozunk, apróbb eltérések, ragasztómegfolyások, sorják mindenképpen lesznek az elemeken. Ezeket finom csiszolással eltávolíthatjuk:

Régebben ilyenkor már késznek nyílvánítottam egy játékot. Mostanában még lekenem valami egészségre ártalmatlan olajjal. Ez megvédi a kosztól, kiemeli a fa szépségét és selymes fényt ad neki. Az olajkezelés utáni állapot látható az első két képen.

Remélem minél több olvasó kedvet kap játékok készítéséhez! A most bemutatott nem tartozik a legegyszerűbbek közé sem a kirakás sem az elkészítés szempontjából. De, azt hiszem, igazán szép lett, megérte pepecselni vele! Az anyagköltsége pedig minimális, szerintem nincs 100 forint, (ha a parkettahulladákot nem számítjuk)!

Közkívánatra :) még pár szó a keretről. A keret egy 5 egység oldalú kocka, mely ugyanolyan vastag lécekből van elkészítve, mint az elemek. Így a belső lyukak 3*3-as négyzetek, amiknek a sarkaiba egy-egy kicsi kockát (1 egységnyi oldalút) kell ragasztani. A kicsi kockák elhelyezkedéséről készítettem egy ábrát. Ezeket mutatják a nyilak.

 

2 komment

Címkék: kocka rabkereszt összekapcsolódó burr interlocking puzzle interlocking 3d összerakó

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr881543915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sebcsaba 2009.11.22. 20:36:41

Jó lenne ha tudnál adni egy tervrajzot (vagy pontos leírást) legalább a keretről, mert így a pár fénykép alapján számomra nem egyértelmű hogy melyik oldalon hova tegyem a kiskockákat. (És így karácsony közeledtével még kedvet is kaptam ilyesmit csinálni...)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.11.22. 21:02:33

@sebcsaba:
A cikk aljára tettem egy ábrát, ami mutatja a keretben elhelyezkedő kis kockákat.

Örülök, ha elkészíted! Küldhetnél képet róla!

Esetleg nézz meg a blogban más játékokat is!
Vannak, amiket könnyebb elkészíteni és vannak, amikkel többfélét lehet játszani!
süti beállítások módosítása