Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Cserebere játékok

2010.10.05. 08:33 Gál Péter F.

Nagy örömömre rátalált erre a blogra Drazsdik olvtárs. Én már régóta ismertem néhány játékát, de eddig nem kerültünk kapcsolatba, pedig rengeteg figyelemre méltó ötlete és játéka van! Így az első vendégpost az övé lett!

Rögtön egy olyan játékosztály néhány képviselőjét mutatja be, amelyről még nem volt szó a blogban, ez pedig a sorozatos mozgatáson alapuló játékok osztálya.

Következzen tehát négy játék Drazsdik találmányai közül!

A Cserebere-1 játék célja az „A” szárában elhelyezkedő színes korongok felcserélése úgy, hogy a legfelső 0-s korong a végére kerüljön vissza a helyére!

A korongokat nem szabad kivenni az „A”-ból, csak tologatással kell megoldani a helycserét. Kezdetben csak a színekre figyeljünk, a számok sorrendje tetszőleges lehet. Később törekedjünk minél több szám helyes sorrendjére is! Az igazán nehéz feladat megcserélni a zöld és a sárga korongsort úgy, hogy a számok is helyes sorrendbe kerüljenek! A helyes sorrend lehet fentről lefelé vagy fordítva is.

Drazsdik egy filmet is készített, amiben bemutat egy lehetséges megoldást a sok közül:

Ha valaki el szeretné készíteni magának ezt a játékot, ügyeljen rá, hogy az „A” vízszintes összekötő részébe pontosan 3 korong férjen el!

A Cserebere-2 nevű játékban ugyanaz a cél, mint az elsőben, a két korongsor felcserélése: 

 

A Cserebere-3-ban a cél a számok sorrendjének megfordítása:

 

Cserebere-4

A negyedik játék kicsit eltér az eddigiektől. Nagyon sok érdekes feladatot lehet kitalálni hozzá. Mindegyik színű számsor felcserélhető akármelyik másikkal, némelyek egyszerűbben, mások sokkal nehezebben. (A középső 0 mindig kerüljön vissza a helyére!) Kialakíthatók olyan állások is, ahol minden számnégyes 4 különböző színből áll! A játszható variációk száma szinte végtelen. De vigyázni kell, az előre elképzelt végállapot nem biztos, hogy ténylegesen „kitologatható”, léteznek lehetetlen feladványok is! Elképzelhető, hogy ez a játék akár többszemélyes is lehet, ügyes szabályokat kitalálva érdekes logikai társasjátékká válhat. 

Valamennyi játékot Drazsdik készítette könnyen beszerezhető alapanyagokból és különösebben bonyolult szerszámok nélkül. De ha megtetszik valamelyik az olvasónak, elkészítheti papírból is, ahhoz tényleg minden rendelkezésre áll az összes háztartásban.

Az összes „Cserebere” játék elkészíthető Braille feliratokkal vagy akár különböző számú ponttal megjelölve az elemeket, így vakok is játszhatnak velük. Úgy tudom, hogy nincs sok logikai játék, amit látássérültek is tudnak használni!

Gratulálok Drazsdiknak, remek játékok, csak így tovább!

Szólj hozzá!

Címkék: cserebere sorozatos mozgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr792345779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása