Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Ceruza a gomblyukban - Ördöglakat fillérekből 1.

2010.12.04. 14:16 Gál Péter F.

Van jópár ördöglakat, aminek az elkészítéséhez sem komoly szerszámok sem drága alapanyagok de még különösebb ügyesség sem szükséges. Az egyszerű elkészíthetőség azonban nem jelent egyszerű feladványt! A következőkben bemutatott "filléres" játék miatt már hoztak hozzám kétségbe esve, agyongyűrt zakót, mivel nem sikerült kivenni a gomblyukából a belefűzött ördöglakatot.

A "Ceruza a gomblyukban" nevű játék közel száz éves múltra tekint vissza, és azon kevés ördöglakatok egyike, aminek tudjuk a kitalálóját. Ő pedig nem más, mint Samuel Loyd akit egyszerűen rejtvénykirálynak is szoktak hívni. Csakúgy, mint Grätzer Józsefet. Csak Loyd egy kicsit szerencsésebb helyre született, így jóval nagyobb ismertségre tett szert szerte a világban.

A játék elkészítéséhez mindössze egy ceruzára és pár centi kötélre van szükség. Sőt, akár ketté is vághatunk egy ceruzát, így rögtön két játékot is készíthetünk.

A következő képen több játékhoz elegendő alapanyag szerepel:

 

Lényegében semmi megkötés nincs sem a ceruzára sem a kötélre. Egy dolog fontos, a spárga  ne nyúljon szinte semmit. Ez nem is olyan egyszerű kívánalom, a fonott, sodrott kötelek általában egy kicsit hajlamosak változtatni a hosszukat. Ha csak ilyen áll rendelkezésünkre, akkor ezt vegyük figyelembe a megfelelő méret levágásakor!

Mennyibe kerülhetnek ezek az alapanyagok? Ha egyszerre több ceruzát veszünk, akkor darabja nincs 20Ft. Egy méter jó minőségű zsinór 50Ft, ehhez a játékhoz kell nagyjából 20-30 cm, ez tehát kb. 10-15Ft. Így összesen 30-40Ft-ból készíthetünk egy nagyon jópofa játékot.

Először át kell fúrnunk a ceruza végét. Na, itt jöhet az első akadály, nem mindenkinek van fúrógépe! De ha nincs is, csak meg tud kérni erre a nehéz munkára valakit! A lyukat a ceruza végéhez minél közelebb jó fúrni. Érdemes egy szöggel bejelölni a lyuk helyét, így nem fog lecsúszni a fúróhegy:

És a fúrás:

Ez némi kosszal jár, a finom grafitpor eléggé megfogja azt, amihez hozzáér. Mindenképpen tegyünk a fúrás során egy rossz fadarabot a ceruza alá, ez egyrészt megvédi az asztalt, másrészt nem hagyja a ceruza hátsó oldalán kiszakadozni a fát.

Ha kész a lyuk, fűzzük át rajta a zsinórt és vágjuk akkorára, hogy a keletkező hurok rövidebb legyen a ceruzánál! Kössük meg jó szorosan, sőt, kicsit be is ragasztózhatjuk a csomót, hogy ki ne oldódjon, vagy műszálas zsinór esetén melegítsük meg, hogy összeolvadjon! Ezután szépen kis is faraghatjuk a ceruzákat. Már kész is a játék, nekem három darab lett rögtön:

Akkor a legjobb, ha a ceruza alig hosszabb, mint a hurok. Az én képemen a baloldali ceruzán úgy tűnik, mintha kicsit rövid lenne a hurok. Ez egyrészt nem probléma, a játék így is működik. De itt számít a zsinór nyúlása, még erőltetve sem fér át rajta a ceruza.

Ha sajnáljuk a ceruzát, akkor akármilyen vékony fadarabokból készíthetünk ilyen játékokat. De ügyeljünk arra, hogy a fa szálkásodhat, ezt megelőzendő, szépen csiszoljuk le! A következő képen még néhány, a kezembe kerülő hulladéknak tűnő fadarabokból készült játék:

 Szokásomtól eltérően most részletesen bemutatom a megoldást is, hiszen ez csak akkor tud játék lenni, ha sikerül pillanatok alatt belefűzni valakinek a gomblyukába! Mindenképpen érdemes gyakorolni a felhelyezést, mielőtt valakinek megmutatjuk a játékot.

1. lépés: Húzzuk át a gomblyukat az ing (blúz, zakó...) anyagával együtt a hurkon:

2. lépes: Jól húzzuk át! Annyira hogy a ceruza hegye már a lyuknál legyen:

 

3. lépés: Dugjuk át a ceruzát a gomblyukon!

Szinte teljesen:

4. lépés: Húzzuk át teljesen a ceruzát és igazgassuk el a hurkot:

5. lépés: Húzzuk meg egy kicsit a keletkező "csomót"!

 És már bent is van a gomblyukban a ceruza! A fenti lépéseket bonyolultabb volt lefotózni, leírni, elolvasni mint végrehajtani. Jól be kell gyakorolni, hogy gyorsan meg tudjuk csinálni a befűzést, hisz akkor nem tudja követni az "áldozat". Ha a nyakhoz közeli gomblyukba fűzzük be a ceruzát, akkor ráadásul alig látni az egész mműveletet!

Kedves Olvasó! Nagyon ajánlom ezt a játékot! Sok vidám percet fog szerezni!

10 komment

Címkék: fejtörő ördöglakat disentanglement filléres

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr102492666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szajmong 2010.12.07. 09:38:09

Nem a poszthoz tartozik, merthogy pentominó témakör;

Gyerekkoromban (és azóta is) nagy pentominó megszállott voltam, illetve minden más hasonló kirakós játék vonzott. Nemrég hozzájutottam egy iPhone-hoz, és most ráleltem egy játékra (iPod Touch, iPad, v. iPhone-ra való), amit szeretnék a hasonló gondolkozásúak figyelmébe ajánlani:
itunes.apple.com/hu/app/doodle-fit/id392912231?mt=8
Nem pentominó, mert 1-től 4 elemű alakzatok vannak benne, és a különbség, hogy az irányuk kötött, viszont különböző alakzatokat kell velük kitölteni.
Rendkívül addiktív :)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.12.07. 15:50:31

@Szajmong: Jópofák!

Ugye olvastad a pentominós posztokat is ?:)

Szajmong 2010.12.07. 16:54:20

@Gál Péter F.: Az első pentominós posztod kapcsán találtam rá a blogodra, azóta olvasom folyamatosan.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.12.07. 17:06:53

@Szajmong:
Ja! Helyes!

Nincs valami érdekes pentominós ötleted, felfedezésed, figurád valamid amit megosztanál velünk? Esetleg egy poszt formájában?

wijoska 2011.02.06. 17:10:31

Szeretnék segítséget kérni ! Arról a trükkről lenne szó , amikor két ember zsineghurkokkal van összekötve és ki kell szabadulni. Nemrég s TV-ben a sztárok vetélkedőjén is feladat volt. Ott is csak kevesen oldották meg. Írod ,hogy a szív és patkó elven működik.Kerestem, nem találok megoldást.wijoska@freemail.hu

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.02.06. 17:41:22

Nem láttam a tévében a vetélkedőt, de gondolom arról van szó, amikor a két résztvevők csuklója össze van kötve és a madzagok keresztezik egymást.

A megoldás trükkje abban áll, hogy a csuklókon egyáltalán nincs megszorítva a kötél. Ha a kézről nem is lehet vagy szabad levenni, akkora hely azért mindenképpen van, hogy a keresztező madzagot át lehessen vezetni rajta. Aztán át a kézfejen, a túloldalon megint a hurkon és már lent is van.

Panna Kőnig 2015.05.26. 21:49:39

Üdvözletem!
Én ezzel a játékkal nem gomblyukba befűzéssel találkoztam, hanem egy táskapántra lett rátéve.
Most az Ön által leírtak alapján újra rá tudtam tenni, viszont levenni már nem megy :/ tudna esetleg segíteni nekem ebben, hogy mi ennek a megoldása?
Előre is nagyon köszönöm!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2015.05.26. 22:04:21

@Panna Kőnig: Fontos, hogy amibe befűzzük, az hajlékony, puha legyen. Mint pl. egy ing... A táska pánt nem tudom, hogyí milyen.

Leszedéskor a fotókon láthstó lépéseket kell visszafelé csinálni. Talán a 3. lépés a legfontosabb. Jól rá kell húzni a hurkot a puha anyagra.
süti beállítások módosítása