Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Bújócska - Ördöglakat fillérekből 3.

2010.12.20. 18:31 Gál Péter F.

Szinte végtelen variációs lehetőséget nyújtanak a "Bújócska" ördöglakatok. Közös vonásuk hogy mindegyikben található legalább egy tetszőleges alakú, kilyuggatott lap és egy zsinórhurok, melynek egyik végére egy a lyukaknál nagyobb golyó vagy más "akadály" van erősítve.

E játékok elkészítéséhez csak golyóra, kevés zsinórra és egy szinte tetszőleges alakú fa (vagy más) lapra van szükség. A következő képen jó sok "Bújócskákhoz" elegendő alkatrész látható: 

A legegyszerűbb verzió lapkáján mindössze két lyuk található, ezeken halad át a zsinór:

A zsinór egyik végére egy golyót erősítettem, a másik pedig a lapot fogja körül. Aki most találkozik először ilyen játékkal és rászánja magát az elkészítésére, annak javaslom, hogy először a golyó nélkül fűzze a zsinórt a kívánt helyre, és csak utána ragassza fel a golyót! Könnyen elkészíthető, de nem egyszerűen megoldható játék ez. Ráadásul feltenni a zsinórt nehezebb, mint levenni.

A három lyukas változat is érdekes:

Én nem tudom eldönteni, hogy ez a nehezebb vagy az előző. Valószínűleg, aki az egyiket meg tudja oldani, annak a másik sem okoz komoly problémát.

Egy jópofa ötlettel a két játék egyesíthető! A zsinórt ragasszuk, olvasszuk vagy csomózzuk egy karikába, az egyik végére fűzzük fel a három lyukas változatot, a másikra pedig a kettest. Így olyan játékot kapunk, ami igazából kettő. Az egyik végén is el lehet kezdeni a megoldást és a másikon is. (Ugyanezt a trükköt a később bemutatandó játékokkal is lehet alkalmazni.) Íme a kétvégű "Bújócska":

Ajándéknak is kitűnő, ha a lyukas lap valami személyes üzenetet hordoz. A formája lehet egy betű, egy állat, egy csillag vagy bármi. Szerelmeseknek egy szív:

Ugyanebbe a formába máshogy is be lehet fűzni a zsinórt, így egy nehezebb játékot kapunk:

A többféle fűzést egy 5 lyukú lapon is bemutatom. A bejegyzés első képén látható játék átalakítható ilyenné:

És hogy a 4 lyukas változat se hiányozzon:

Mikor erre a cikkre készültem, a kezembe akadt egy régebben készített játék akkor hibásnak ítélt eleme. Akkor nem dobtam ki, most viszont egy fura "Bújócska" készült belőle:

A másik oldalán látszik, hogy miért is ítéltem akkor hibásnak:

Most határozottan tetszik!

A Bújócska tipikusan olyan játék, amihez felhasználhatunk szinte minden pár centisnél nagyobb "hulladékot". A lyukak elhelyezésére és a zsinór fűzésére nincs szabály, csak a fantáziánk szabhat neki határt!

Update!

Sajnos elnéztem valamit. Ebben a bejegyzésben két játék hibás! Pontosabban teljesen egyszerű. Egyelőre nem árulom el, hogy melyikek. Rájön az olvasó?

 

18 komment

Címkék: fejtörő ördöglakat disentanglement filléres

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr842528461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Napiframe · http://napiframe.blogspot.com 2010.12.21. 11:50:52

Nekem nem egyértelmű, hogy hogyan kell befűzni. :(

nyuleskutya 2010.12.21. 12:47:59

"Én nem tudom eldönteni, hogy ez a nehezebb, vagy az előző"

Helyesen:
"Én nem tudom eldönteni, hogy ez-E a nehezebb, vagy az előző."

Javítod? Nem? Ok.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2010.12.21. 12:51:45

@Napiframe: A kibogozás világos, csak a befűzést nem érted :)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.12.21. 15:22:36

@Napiframe:
Nem lehet érteni a zsinór útját? Gondoltam, hogy nem ártanának fotók a játékok másik oldaláról sem...
Melyikre vagy kíváncsi?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.12.21. 15:28:56

@nyuleskutya: Ha a vesszőt kifogásoltad volna a vagy előtt, abban igazad lett volna. Így nincs.
A vessző az egy helyesírási hiba, azt javítom. Az -e szócska ottléte nyelvváltozati kérdés, nem hiszem, hogy az országnak azon a részén, ahol én tanultam beszélni, helytelenebbül tudnának magyarul.

drazsdik 2010.12.23. 19:23:36

Most látok ilyeneket életemben először. Nagyon jók! Első látásra azt hiszem, hogy mindjárt a legelső, öt lyukú játék a "hibás". Az egy lyukas változat, és azt hiszem az öt lyukú is könnyű. Szinte azonnal megoldható. Az öt lyukúnál a hurkot lehet átbújtatni a lapkán - pontosabban forditva -, igy válik levehetővé a madzag.Az emlitett első kettőnél a hurkon át kell bújtatni a golyót. Ehhez persze ki kell húzni a madzagot, hogy átférjen rajta a golyóbis.
Persze lehet, hogy tévedek.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.12.23. 19:50:08

@drazsdik:
Igen, az ötlyukú játékok hibásak. A golyót át lehet húzni a hurkon és máris kiszabadult. De lehetne máshogy fűzni, akkor nem lenne ennyire egyszerű.
Nincs egylyukú játék, nem értem mire gondolsz.

Az öt lyukasokon kívüliek jók.

drazsdik 2010.12.23. 20:13:28

@Gál Péter F.: Bocsánat! A három lyukasra gondoltam. Biztos a hurokra koncentráltam.
Egyébként azóta hamar megcsináltam egy keménypapirból a legegyszerűbbet. Úgy látom, valamennyinél ugyanaz az elv. Nagyon szellemesek.
Ha szabadjára engedi az ember a fantáziáját, akkor lehet a zsinór nagyon hosszú aminek a végét megfogja valaki. Igy az illetőn kell átbújtatni a hurok. Volt egy ehhez hasonló a Csodák Palotájában még régen. Egy-egy madzagot lehetett ráhurkolni két ember csuklójára, és belül volt a madzag. Ki kellett csabadulni. Senkinek sem sikerült, egymás körül forogtak a párok, pedig rém egyszerű a megoldás. A " Sziv és patkó" elven működött.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.12.24. 09:33:48

@drazsdik:
Igen, ezeknél tényleg nagyon hasonló a megoldás elve. Nem véletlenül szerepelnek egy cikkben :) Talán a 2 lyukas változatnál nehezebb egy kicsit rájönni, hogy mit, hol kell átdugni.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2011.09.27. 18:11:31

Sziasztok, én nem vagyok egy nagy ördöglakatos.
Pontosan mi a feladat? Le kell fűzni teljesen a fonalat?

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2011.09.27. 18:14:56

Ha baromi nagy golyót rakok a végére, akkor milyen hosszú kötél szükséges?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.09.27. 19:52:01

@Gáspár Merse Előd: Szia!

Igen, le kell fűzni teljesen a madzagot. A golyó természetesen rögzítve van a kötélhez.

Ne spórolj a zsinór hosszával, bőven férjen át a golyón és még arra is jócskán hagyjál rá! (Nem akarom pontosabban írni, mert az már majdnem a megoldás lenne!)

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2011.09.30. 08:51:25

Az baj, ha a lyukon csak egy pár zsineg fér keresztül?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.09.30. 10:03:21

@Gáspár Merse Előd:
Az bizony baj! Legalább két pár férjen át! De ha több, az se baj. Csak persze a golyó meg ne férjen át.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.09.30. 19:37:47

@Gáspár Merse Előd:
Szív alakú lyuk? Az a legjobb :) Csak nekem nincs olyan fúróm.
Vagy szív alakú lap? Az is jó. Szinte bármi jó.
süti beállítások módosítása