Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

4T

2011.02.26. 21:23 Gál Péter F.

Az utóbbi időben egyre jobban érdekelnek azok a játékok, amik kevés és egyszerű elemekből állnak. Régóta motoszkál bennem a négy T alakú elem különböző elrendezésein alapuló fejtörő. Aztán a minap rábukkantam Torsten Sillke fura "cikkére" és ez megadta a végső lökést, hogy készítsek magamnak egy saját egyedi példányt.

Ilyen lett:

Ez igazából nem is egy játék, hanem rögtön három. A fenti képen az alaphelyzet látszik a nyitott dobozban. A 4 T alakú elem pontosan belefér a doboz belsejébe, jobbról balra és fentről le is széltől-szélig érnek az elemek.

Első feladványként ebbe a dobozba kell visszarakni az elemeket. Persze akkor az igazi, ha nem láttuk az elrendezést, így erről az olvasók már lemaradtak :)

Sokkal nehezebb a doboz tetején kialakított keretbe átpakolni a 4 T-t. A fenti képen is látszik, hogy az a keret kisebb, így a doboz belsejében alkalmazott elrendezés a tetőn nem alkalmazható.

A következő kép szemlélteti, hogy mennyire kilógnak az elemek:

És mégis ide kell bepakolni!

Sőt, ha ezzel megvagyunk, a doboz alja is tartogat feladványt, ott egy téglalap alakú helyre kell bepasszírozni a T-ket:

A három feladvány közül ennek a téglalapnak a legkisebb a területe, talán mégis az előző négyzetes a nehezebben kitalálható.

Miben tud eltérni egymástól két ilyen T-s játék? Természetesen a méretezésben. Nagyon nem mindegy, hogy milyen arányban áll egymáshoz a T feje és szára.

A legelterjedtebb változatban a T-k 6 kis négyzetből összeállíthatók:

A következő ábrán méretarányosan látható az a 3 téglalap, amibe be kell pakolni ezeket elemeket:

 Piros az alaphelyzet négyzete, kék a kisebb négyzet vagyis a doboz teteje és zöld a legkisebb téglalap. Ha a T-t alkotó négyzetek oldalát tekintjük egységnek, akkor a piros négyzet oldala 6 egység, a kék négyzeté kb. 5.7 egység (ill. ennél egy picit kisebb), a zöld téglalap oldalai pedig kb 6.31 és 5.34 egységnyiek.

Javaslom az olvasónak, hogy készítse el e játékot, akár papírból! Jó szórakozás megtalálni a megoldásokat. A 2 cm-es egység barátságos méreteket eredményez.

Az általam készített változatban kicsit más a T-k aránya. Szerintem még szebb lesz így a kisebb négyzet alakú keretben kialakuló elrendezés. A T feje nálam is 3×1 egységes téglalap, de a szára 3.75×1 egység, vagyis kicsit meg van nyújtva:

A befoglaló téglalapjaim:

A piros négyzet oldala 6.75 egység, a kék négyzeté 61.4, míg a zöld téglalapé 7.02×5.31. (Fával nem lehet vagy legalábbis én nem tudok ilyen pontossággal dolgozni, de ha valaki egy rajzprogrammal próbálkozik, akkor használhatja ezeket az értékeket.)

Talán látszik, hogy az én T-m jóval nagyobb eltérést tesz lehetővé az egyes keretek méretei között, így a játék talán még látványosabb és meglepőbb lett.

Sajnos néha felbukkan e játéknak olyan verziója különböző vásárokban és boltokban, amihez esetleg csak egy keret tartozik, és az sem optimális méretű. Ha az olvasó kedvet kapott ehhez a fejtörőhöz, mindenképpen először készítse el papírból, és csak akkor vásároljon fából készült példányt, ha úgy találja, hogy a méretezése megfelelő. Néhol lehet kapni a 4T játék igényesen elkészített műanyag példányait. Ez olyan alakú T-ket tartalmaz, ami valahol a 6 négyzetből álló változat és az enyém között helyezkedik el. Ennek a kivitelezése kellően pontos, de sajnos ez is csak két keretet tartalmaz.

A legjobban megintcsak akkor járunk, ha magunk készítjük el ezt a játékot!

3 komment

Címkék: fejtörő 2d összerakó kirakó

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr632693528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2011.03.04. 11:41:10

www.kongregate.com/games/nikital/interlocked?tab=achievements

Oké nem valós ördöglakat, de el lehet vele szórakozni gondolom neked mint tapasztaltnak nem tarthat sokáig. Ha gondolod rakd ki pár kezdő embernek :)

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2011.09.30. 09:08:35

Más pentominóval nincs hasonló? S-el vagy L-el pl?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.09.30. 10:08:01

@Gáspár Merse Előd:
De, vannak még hasonlók.
www.constantin-jean-clau.de/html/mal_eben/index.html

S pentomino nincs, a Z-re gondolsz? A fenti linken van olyan is, meg L is.
süti beállítások módosítása