Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Kocka hasábokból

2011.12.19. 22:37 Gál Péter F.

Nem is igazi kockára hasonlít a "Hasábkocka" nevű játék. Sokkal inkább emlékeztet szép, szabályosan egymásra pakolt farönkökre. Hasonlóan elhelyezett lécek több játékban is felbukkannak, nekem mégis ez tűnik az egyik legötletesebbnek.

 

A Hasábkocka Oskar Deventer találmánya. Aki kicsit is érdeklődik a hasonló játékok iránt, nagyon hamar találkozik Deventer nevével. Elképesztően termékeny és sokrétű tervező. Az ő neve is garancia érdekes játékra.

Deventer ötlete az volt, hogy olyan elemekből álljon a játék, melyek mindegyike három egymásra merőleges hasábból van összeragasztva. A játék összesen 18 hasábot tartalmaz, így 6 elemre lesz szükség. De létezik-e egyáltalán 6 elem, amikből összeállítható ez a forma? Deventernek sikerült ilyeneket találni:

Az elemek alakja annyira fura és meghökkentő, hogy nagyon jó térlátás kell a játék megoldásához. Sőt, nekem még az is problémát okoz, hogy rajz alapján beazonosítsam az egyes elemeket.

Közös vonásuk tehát, hogy mindegyik három darab 7 egység hosszú hasábból van összeragasztva. A három hasáb a tér három irányába áll, vagyis bármelyik kettő merőleges egymásra.

A fotón talán nem látszanak elég jól az elemek, így készítettem rajzot is róluk, ami alapján lehet reprodukálni őket:

A rajzból látszik, hogy az egymás melletti elemek egymás tükörképei. Számomra ez is Deventer zsenialitását mutatja.

Később Ishino Keiichiro további analízisnek vetette alá az elemeket. Számítógépes programokat felhasználva megmutatta, hogy további ötféle elem és ezek tükörképe létezik. Honlápján volt egy aprócska ábra a lehetséges variációkról, de ebből nem sikerült kihámoznom a pontos leírásukat. Amikor írtam neki, hogy szeretném bemutatni a blogban Deventer és az ő eredményeit, azonnal a segítségemre sietett és elküldte a részletes leírásokat. Magyar, japán két jó barát :) Köszönöm Keiichiro!

Íme az eddig nem szerepelt elemek:

 

És ezek tükörképei is előfordulhatnak játékokban.

Ishino Keiichiro nemcsak a lehetséges elemeket határozta meg, hanem az összes 6 különböző elemből álló kombinációt is megvizsgálta. A 8000-nél is több elemkészlet közül 120-ból rakható ki hasábkocka. Deventer elemkészlete 4 megoldással is rendelkezik. Érdekes, hogy van hamis megoldása is, amikor látszólag összepasszolnak az elemek, fizikailag mégsem lehet egymásba tolni őket.

Az összes elemkészlet közül a legtöbb megoldással, 20-szal egy szintén szimmetrikus párokból álló készlet rendelkezik: ez pedig a BCEbce elemhatos. 10 megoldása van a CEFcef és a CEDceg hatosnak.

Egy megoldása van pl. az ABCEad vagy az agDEFG elemkészleteknek, ráadásul ezeknek nincs is hamis megoldásuk.

A hamis megoldások megnehezítik a játékot. Így valószínűleg a legnehezebb hasábkockát az EFHegh vagy ennek tükörképe adja. Ezeknek az elemkészleteknek is csak egy valós megoldásuk van, de mellette még rendelkeznek 12 hamissal is.

Sajnos ez a játék nemhogy Magyarországon nem kapható, de még külföldi boltokban sem találkoztam vele. Pedig megérdemelné a nagyobb figyelmet, igazán nehéz és érdekes!

Gyertek a Facebook-ra is! Lájkoljátok, terjesszétek!

Szólj hozzá!

Címkék: kocka rabkereszt összekapcsolódó interlocking puzzle interlocking kombinatorikus

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr493476763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása