Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Holdbéli kiszorító

2012.02.05. 17:02 Gál Péter F.

Sokak szerint akkor jó egy játék, ha nemcsak egyszer lehet összerakni vagy szétszedni, hanem sok feladvány tartozik hozzá. Ezek között legyenek könnyebben is, nehezebbek, sőt akár szinte megoldhatatlanul bonyolultak is. Nem árt, ha a szabályok sem bonyolultak, akár gyerekek is játszhassanak vele. Ha elkészíteni is könnyű, az meg igazán főnyeremény!

A fenti feltételeknek mind megfelel a Holdbéli kiszorító nevű fejtörő. Az 1990-es évék végén született meg a játék alapötlete Hiroshi Yamamoto fejében. Később Nob Yoshigahara fejlesztette tovább, tette piacképessé. A boltokban a 2000-es évek elején jelent meg, ekkor hamar el is nyerte az "Év játéka" kitüntetést a logikai játékok között. Azóta is kapható, sőt több bolt nálunk is árulja egy műanyagból készült változatát, amihez 40 feladvány tartozik.

A következőkben sajátkezűleg készített változatokon mutatok be néhány érdekes gondolkodni valót. A játék alapját egy 5*5-ös tábla képezi, melynek mezőin "űrhajók", azaz bábuk állhatnak.

 

A sötétebb űrhajó az anyahajó (a képen látható állás legalsó sorában, balról a 2. mezőn áll), a cél ennek eljuttatása a bázisra vagyis a tábla középső mezőjére. A világosabb űrhajók segítik az anyahajót, azok is úgy mozognak, hogy az anyahajó minél előbb bejusson a bázisra.

(A továbbiakban már inkább bábukról és mezőkről beszélek, nem hiszem, hogy szükség van a kísérő mesére. Bár kisebb gyerekek örülnek az ilyen kerettörténeteknek.)

A bábuk mozgását négy egyszerű szabály határozza meg:

1. Minden bábu csak egy másik felé indulhat el.  (Tehát pl. a pálya széle felé nem, ha nincs ott bábu.)

2. Ha a bábu elindult egy másik felé, akkor egészen a másikig el kell mennie, pontosabban az előtte álló mezőn állhat csak meg.

3. Ha a bábu megállás után egy irányváltással tudja folytatni az útját, ezt megteheti, ez még ugyanannak a lépésnek számít.

4. A bábuk csak függőlegesen és vízszintesen mozoghatnak.

Lássuk a fenti fotón látható elrendezésben két bábu mozgási lehetőségeit!

A sötét bábu felfelé vagy jobbra léphet egy mezőnyit, és mindkét esetben ott meg is kell állnia. A lehetséges lépései:

 

Az alsó sor jobbról második bábujának már több lehetősége van. Léphet egyet balra (ha még az eredeti helyén áll a sötét). Erről nem készítettem fotót. De léphet felfelé is két mezőt. Ott meg is állhat, vagy elfordulhat balra és még egyet arra is mehet:

Mindkettő egy lépésnek számít.

Remélem ezekből a példákból már világosak a szabályok.

Ha egy bábu végzett a mozgással, követheti egy másik. Lássuk, sikerül-e az első fotón látható helyzetből eljuttatni az anyahajót a bázisra! Nem a legegyszerűbb feladat, bár csak 3 lépés szükséges.

(Ha még nem lenne teljesen világos, ennek a feladványnak megadom a megoldását!

1. lépés: sötéttel jobbra

2. lépés: alsó sor jobbról 2. bábujával fel, balra, le

3. lépés: sötéttel jobbra, fel, balra)

Nehéz volt? (Azt hiszem, egy kicsit igen.)

Következzen most 3 másik feladvány, egy könnyebb:

Ne ijedjen meg az olvasó, ha elsőre nem sikerül! Bár csak 2 lépés szükséges a megoldáshoz, azonban két nagyon bonyolult, sok töréssel tarkított lépés.

Egy kicsit nehezebb feladvány:

Ehhez már 6 lépés szükséges.

És egy nagyon nehéz, 10 lépéses probléma:

Egy ideig azt hittem, hogy az ilyen nehézségű feladványokat már nem is lehet emberi ésszel megoldani, de szerencsére azért mégis sikerült (a fiamnak :)).

A játékot úgy készítettem el, hogy a tábla egyben egy doboz is, ami a bábuk tárolására szolgál. Sőt, még egy kis könyvecske is belefér, amiben feladványok és más ezen a táblán játszható játékok leírása szerepel.

Ezen a képen is egy közepesen nehéz feladvány van a táblán!

De nem kell így elbonyolítani a táblát! Egy vastagabb fadarab is megteszi, amibe bele tudunk fúrni 5*5 lyukat. Hogy azon is legyen tároló, az oldalába is készíthetünk furatokat. A következő képeken egy ilyen változat látható.

Minden évben megrendezik a rejtvényfejtő világbajnokságot. Ezen olyan feladványok szoktak szerepelni, amik nyelvtől és kultúrától függetlenek, így pusztán logikai úton megoldhatók. 2000-ben, a játék hivatalos megjelenése előtt a Holdbéli kiszorító is szerepelt a feladványok között. A játékosoknak 6 állással kellett megbirkózniuk. Következzen ezek közül egy könnyebb, 2 lépéses (a másik táblán felállítva):

Egy közepes nehézségű, ami 4 lépésben oldható meg:

És egy igazán nehéz, 7 lépéses:

(Ezeket a feladványokat Nick Baxter és Nob Yoshigahara alkották.)

Részletesen vizsgálta e játékot John Rausch is. Talált néhány érdekes elrendezést, ahol a világos búbuk egy elrendezése mellett, szinte bárhova rakható a sötét, mindig megoldható feladványt kapunk.

Az alábbi állásban 21 üres mező van:

Ha középre tesszük a sötét bábut, már meg is oldottuk a játékot! De a maradék 20 hely közül 16 olyan, hogy ada lerakva a sötét bábut, létezik megoldás. Néha könnyebb, néha nehezebb! Jó móka és nagy kihívás megtalálni ezeket a mezőket!

A játék piacra kerülése előtt más táblákban is gondolkodtak. Valószínűleg sokunknak van otthon vagy már találkoztunk a szoliter játékkal. Ahhoz a táblához is léteznek feladványok! A vastag fa lapos verzióm másik oldalán ilyen tábla található, így ezek közül is be tudok mutatni párat.

Egy könnyebb:

Egy közepes:

És egy jó nehéz:

A Holdbéli kiszorító (szerintem) olyan játék, ami sok fejtöréssel eltöltött órát nyújt a játékosoknak. Elkészíteni sem nehéz és feladványokat sem reménytelen kitalálni hozzá, ha már nem lenne elég az itt és a neten fellelhető jópár. Minden logikai játékokat kedvelőnek javaslom, hogy tegyen szert egy példányra!

58 komment

Címkék: sorozatos mozgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr34068211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spd 2012.02.05. 22:39:34

Egyet nem értek, bár lehet csak figyelmetlenül olvastam: a dobozkában (és a kompakt, lapos kivitelnél is) mi célt szolgál a temérdek fehér bábu, pláne a plusz anyahajók? Ha ezek egy későbbiekben bemutatásra kerülő játék részét képezik, akkor nem szóltam ;)

kapal 2012.02.05. 23:22:42

Jó ez a fa változat, de a Lunar Lockout valamivel átláthatóbb számomra.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.06. 01:53:31

Én azt szerettem volna megkérdezni, hogy miért vannak a csikkek szétdobálva az asztalon. :-DD

@Spd: Sejtésem szerint más játékokhoz. Az egyiket meg is nevezi a szerző, a 'szoliter'-t, a második, kereszt alakú tábláról talán beugrik. Ebben az kezdőhelyzetben a 33 mezőből csak egy üres. De ha már ott van ez az 5x5-ös tábla, lehet rajta játszani mást is, amőba, gó, otelló, ezekhez elég a pöckök egy lapját sötétre festeni, akár még egy filctoll is megteszi.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.02.06. 08:21:38

Érdekes játék, bár nekem mostanában eléggé el van lustulva az agyam... A kiszorító elnevezést nem igazán értem, nem szorít ki semmi semmit.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.02.06. 08:23:38

Ja, igen, azt akartam kérdezni, hogy az irányváltás utáni továbbhaladás is kötelező? Mert ugye a hajó addig meg, amíg nem ütközik, de ha el tud kanyarodni, akkor kötelező neki, vagy megállhat?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 08:27:27

@Spd: Sok más játékot is lehet játszani ezeken a táblákon, azokhoz vannak a plusz bábuk.
És több anyahajós feladványok is léteznek. (Nem tudtam, de nem is akartam felsorolni minden lehetőséget.)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 08:28:54

@kapal: Ez a játék a Lunar Lockout. Miért áttekinthetőbb a bolti műanyag verzió?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 08:29:49

@Before: Nem kötelező az irányváltás és utána a továbbhaladás.

aha, persze 2012.02.06. 09:49:50

A "10 lépéses probléma" két lépéssel megoldható:

(Sor-Oszlop)
1.
Az 1-4-ről a 4-4-hez (tehát a 3-4-be)
2.
Anyahajó a 3-4-hez indul: a 3-1-en elkanyarodva bemegy a bázisra (a 3-3-ba).

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 09:56:55

@aha, persze: Az anyahajó nem kanyarodhat el a 3;1-ben, mivel nincs a 4;1-ben hajó, ami megállítaná. Tehát az anyahajó, ha elindul lefelé, le kell mennie a 4;1-ig.
Így a megoldásod nem jó.

aha, persze 2012.02.06. 10:15:24

@Gál Péter F.: Szóval "ütközésig" kell mennie. Ez nem volt világos :)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 10:21:23

@aha, persze: Elvben a 2. pont a szabályok közül éppen ezt mondja ki, de valószínűleg nem fogalmaztam elég pontosan.

buta_lúd (törölt) 2012.02.06. 11:07:03

jól következtetek, hogy elfordulni CSAK akkor lehet, ha van az elfordulás után útba eső bábu?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 11:22:14

@buta_lúd: Igen, csak akkor lehet elfordulni, ha van "megakasztó" bábu az elfordulás helye után.

gyomirtó 2012.02.06. 11:40:16

A könnyebb, két lépéses, sok törésből álló feladat megfejtésének jó a "(1) bal alsó egyet fel, kettőt jobbra, kettőt fel, egyet jobbra, egyet le, kettőt balra, illetve az (2) anyahajó egyet fel, egyet jobbra, kettőt fel, egyet jobbra, egyet le, egyet balra" lépéssorozat??

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 11:47:38

@gyomirtó: Tökéletes! Gratulálok!

A lépések leírásához egyébként nem is kell, hogy hányat lép, úgyis ütközésig kell haladnia.
Ezért pl. az általad írt első bábu lépéssorozata írható egyszerűen így: FJFJLB

gyomirtó 2012.02.06. 11:57:38

@Gál Péter F.: Köszönöm, akkor azt hiszem, értem a szabályokat. Már csak egy kérdésem van: Hol kapok ilyen - lehetőleg fából készült - "Holdbéli kiszorítót"?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 12:03:14

@gyomirtó: Fából készültet, szerintem sehol. Ezeket én csináltam, magamnak.

Boltoknak nem akarok (ingyen) reklámot csinálni, de itt a kommentek között elhangzott a játék angol neve. Ha arra rákeresel, fogsz találni magyar forgalmazót is.

De nem akarsz inkább készíteni egyet? Nem ördöngősség és ad egy plusz értéket a játéknak a saját kezű elkészítés.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 12:42:32

A legutolsó képen levő feladványt azért nem nevezném nehéznek, sőt, igencsak könnyű.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 12:43:21

Bár a 10 lépéses nehéz feladványon még most is töröm a fejem, a közepes 6 lépéseshez kellett 15 perc, de a nehéz az méltán nehéz. :)

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 13:01:44

A 2 bal oldali hajó egyet jobbra lép, a fenti középső csontra le, a jobb felő hajó egyet balra csontra le, az anyahajó pedig pont középre érkezik. kb 10 mp.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 13:05:49

@Great Cornholio:
Kicsit nehezen érthető, amit írsz, de szerintem nem jó.

Ha a fenti középső lemegy, akkor nincs ami megakasztaná a jobb felsőt 2 bal után.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 13:09:14

@Gál Péter F.: Ja, de értem. Mindkét jobb oldali először jobbra lép egyet, ugye? Így már OK. Ügyes vagy!

Ez 5 lépés. Azt hiszem, ez 4 lépésből is megoldható.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 13:13:22

@Gál Péter F.: Ja mozgatások számát azután próbálom csökkenteni miután, valahogy sikerült kirakni. :)
De a 10 lépésesnél egy kis kezdőlökést adhatnál. :)
Amúgy kezdő felállásokat lehet valahol találni?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 13:20:25

Hú, nem tudok most kezdő lökést adni:) Ha estig nem sikerül megoldanod, és még akkor is kíváncsi vagy, akkor majd segítek valahogy.

Nem egyszerűen, de azért lehet feladványokat találni. Vannak online játszható verziók is, onnan is szereztem feladványokat, párat kitaláltam én is, és John Rausch oldalán is sok érdekesség van.
Itt egy online:
www.johnrausch.com/PuzzleWorld/app/lunar_lockout/lunar_lockout.htm

És itt van Rausch tanulmánya:
www.johnrausch.com/PuzzleWorld/art/art03.htm

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 13:22:55

@Great Cornholio: Hopp, most látom, hogy az előbb megválaszoltam a 10 lépésesre vonatkozó kérdést is :)

Először a felső sor világos bábujával kell balra lépni...

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 13:24:04

@Gál Péter F.: Sztem 4ből fizikai lehetetlenség, hisz 4 elemet kell bemozgatnunk a helyre, és kell egy blokkoló, de szívesen megvárom más megfejtését.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 13:34:08

@Gál Péter F.: Nagyon kevés variációt dob ki erre. Mert a köv lépés kötelezően fekete le. Onnan d4-d2 sakknyelven szólva az egyetlen lépés itt pedig erre nem ad túl sok lehetőséget a lépések tekintetében, hogy megoldás születhessen. Kíváncsian várom a megfejtést. :)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 13:35:48

@Great Cornholio: Bent van a Rausch-féle tanulmányban, amit az előbb linkeltem.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 13:38:10

@Gál Péter F.: 4 bábú megfogásával sikerült nekem is. Bal felső fehér egyet jobbra, középső le csontig, a fekete utána, jobb felső kettőt balra fekete fel. De nem 4 mozgatással. ez is 5 mozgatás de 4 bábut.

gyomirtó 2012.02.06. 13:47:21

Ti itt most melyik feladványról beszéltek?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 13:49:41

@gyomirtó: Én a legutolsó képen láthatóról. Remélem Great Cornholio is :)

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 13:59:52

@gyomirtó: Hát a legalsó képben megegyeztünk, hogy 5 mozgatással 4 bábu megfogásával megoldható. a 10 lépéses 5x5 tábla nehéz feladványa a facepalm, hisz a kegyelemdöfést nem vettem észre, ami utólag triviális. :)

gyomirtó 2012.02.06. 14:05:12

Cornholio azt írja, 4 bábu megfogásával, de 5 mozgatással. Kifelejti, hogy a bal alsót is jobbra kell húzni, hogy a középsőt lehozhassa. Ez pedig 6 lépés: baloldaliak egyet jobbra (ez 2 lépés), középső le (3), fekete le (4), jobb felső kettőt balra (5), fekete egyet fel (6). Szerintem.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 14:07:22

@gyomirtó:
Mintha azóta rájött volna ő is, hogy van 4 lépéses megoldás is.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 14:17:40

@gyomirtó: A 2 alsót nem kell mozgatni egyáltalán, a 4 bábu a középső 3 és a fekete a többi jó.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 14:18:48

@Gál Péter F.: Nem 4 lépéses! 4 bábus! A lépések száma a feketénél 2x tényező így szvsz nem sokkal jobb megoldás az első verziómnál, csak hiúbb. :)

gyomirtó 2012.02.06. 14:25:02

Igaz, a lépések számát eggyel lehet csökkenteni: két baloldali jobbra (ez 2 lépés), középső le (3) jobb felső balra kettőt, egyet le (4), fekete le (5). Ennél kevesebb lépésből nekem nem megy. De valamelyik alsót be kell húzni, hogy a fenti középső fehéret lehozhasd, mert a szabály azt mondja, hogy bábu csak egy másik felé indulhat el. Vagy akkor én nem értek valamit.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 14:26:23

@Great Cornholio: De! Van 4 lépéses megoldás is! Ugyanazok a bábuk mozognak, csak más sorrendben. (Egy lépésben lehet törés.)

gyomirtó 2012.02.06. 14:39:30

@Gál Péter F.: Igazatok van! Bal felső egyet jobbra, hármat le (1), jobb felső egyet balra, hármat le, egyet balra (2), középső le (3), fekete a helyére (4).

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 14:40:16

@Gál Péter F.: Akkor feladom. Írd le a megfejtést, mert ha a fekete 2x mozog akkor 5 mozgatás kell, ha egyszer mozog akkor 5 bábus 5 mozgatás jön ki. Tényleg nem tudom.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 14:42:03

@gyomirtó: Jogos, kösz. :) Az én algoritmusok a legrövidebb úton való mozgást részesíti előnyben, még ha többet is kell mozogni. :)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.06. 15:49:29

Itt most egy 4(5) lépéses feladványon filozofáltunk. Próbáltátok a nehezebbeknek írtakat? Pl. a rejtvényfejtő verseny példáit?

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.06. 19:11:30

@Gál Péter F.: Lusta népség a kommentelő. :) ha írsz ki versenypéldákat, akár fénykép formátumban megoldjuk. :)

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2012.02.07. 08:01:57

Van most valami társasjáték is, a Száguldó Robotok, ami kb. ugyanez, csak ott a falon is lehet pattanni. Nem tudom, valakinek megvan-e, mert én a fotó alapján megnéztem a tábláját, és azt találtam, hogy vannak helyek, amiket lehetetlen elérni, vagy ott is lehet az összes robotot használni?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.07. 10:40:12

@Great Cornholio: A bejegyzésben van 3 versenyfeladat. Egy már megoldódott.

vtamas 2012.02.08. 10:37:59

Nagyon tetszik, el is készítem.
Tudom, hogy magam is tudok feladványokat kitalálni, de a feladvány füzetedet közzéteszed-e?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.08. 10:42:29

@vtamas: Ha gondolod, elküldöm a füzetemet. De nagyon régen csináltam, azóta találtam új feladványokat is.

vtamas 2012.02.08. 10:44:20

@Gál Péter F.: Megköszönném, ha elküldenéd. Ismerkedésnek jó lenne, aztán majd találunk ki mi is hozzá :-)

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2012.02.14. 08:38:37

A rejtvényfüzeteknek én is örülnék. :)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.02.14. 10:01:13

@Great Cornholio: Küldj egy üzenetet nekem, amiben van egy élő mailcím!
süti beállítások módosítása