Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Ketrecbe zárt kockák

2012.05.20. 11:32 Gál Péter F.

Nincs új a nap alatt? Már lényegében minden játékot kitaláltak, csak a régieket módosítgatják? Egy kockás összerakó játék már nem okozhat meglepetést?

Mineyuki Uyematsu szerencsére nem így gondolta, és egy zseniális ötlettel új irányokat adott a játéktervezőknek. Sőt, az akkoriban ismert megoldóprogramokon is kifogott, képtelenek voltak kezelni az általa kitalált feladványokat. Pedig az ötlete elsőre pillantásra nem is tűnik bonyolultnak, sőt mintha hasonlókat már láthattunk volna régebben is. 

KetrecKockaKulon3C.jpg

A feladat egyszerűen megfogalmazható: helyezzük el a kockát a ketrec belsejében!

Ami különlegessé teszi ezt a játékot, az maga a ketrec. A képről jól látszik, hogy három O-ra hasonlító keretből áll, amik merőlegesen áthatolnak egymáson. (Kicsit hasonlít a facsomóknál megismert formára.) Ezek az "O"-k viszont nincsenek összeerősítve, szabadon elmozdulhatnak, csúszkálhatnak egymás belsejében. Ez viszont nemcsak lehetőség, a megoldás során ki is kell használni! Hogy még bonyolultabb legyen, két "O" sarkaiban két-két kis kocka akadályozza meg a teljes elmozdulást. Csak a képen függőlegesen álló "O"-ban nincsenek kis kockák.

"Természetesen" a kockát nem lehet összerakott állapotában behelyezni a ketrecbe. Ehhez előbb szét kell szedni:

KetrecKockaDarabok2C.jpg

és az elemeket egyesével kell a ketrec belsejében összerakni, miközben a ketrec alakját is folyamatosan változtatni kell. Egy félig összerakott állapot:

KetrecKockaFelig2C.jpg

A ketrec a sarkokba ragasztott kis kockák miatt semmilyen szimmetriával nem rendelkezik, így a kockához képest 24-féle állásban helyezkedhet el. Könnyen előfordulhat, hogy két elemet sikerül behelyezni a ketrecbe, de a harmadik semmiképpen sem berakható.

Már egyetlen kockával is különleges lenne ez a játék, de Uyematsu többet is tervezett hozzá. Az összekapcsolódó kockákról szóló bejegyzés mindhárom kockája berakható a ketrecbe és a most bemutatottal együtt mind a négy igényel valami egyedi trükköt.

A fotó kedvéért gyorsan be akartam tenni az itt látható elemekből álló kockát a ketrecbe. De csak nem sikerült. Sebaj, azóta már fejlődtek annyit a megoldóprogramok, hogy majd annak a segítségével összerakom! Na, az sem boldogult vele. Már kezdtem azt hinni, hogy elszúrtam az elemeket, de aztán megtaláltam egy régi leírást és stimmelni látszott minden. Akkor Uyematsu-ra kezdtem gyanakodni, még a zsenik is hibáznak néha.

Úgyhogy a fotón a múltkori bejegyzésben bemutatott fekete kocka látható a ketrecben, azt sikerült berakni:

Ketrec4Kocka3C.jpg

Azért persze később kiderült, hogy Uyematsu-nak volt igaza, az itt bemutatott elemekből álló kocka is berakható. Nagyon nehéz feladvány! (A program hibázott...)

Ez a játék, – angol nevén Cube in Cage 333 – nyerte 2003-ban az IPP játéktervezési díját. Igazán megérdemelte!

Szólj hozzá!

Címkék: kocka összekapcsolódó interlocking ipp

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr264526958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása