Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Keresd a ... rést!

2012.06.24. 20:29 Gál Péter F.

A fémből készült ördöglakatok jelentős csoportját alkotják azok a szétválasztó játékok, ahol a megoldás kulcsa az elemeken található rések egymáshoz illesztése. Ez a rés szűkebb, mint a játékot alkotó drót vastagsága, így a legegyszerűbbnek tűnő megoldás – egyszerűen áthúzni a résen a drótot  – nem működik.

E játékok közül az egyik legegyszerűbb mindössze két hajlított U-ra emlékeztető elemből áll:

2U_Szet1.jpg

Összerakva:

2U_Ossze1.jpg

A feladat tehát: az elemek szétszedése és újra összeillesztése.

(Fura tapasztalat, hogy a gyerekek, mikor először találkoznak ezzel a játéktípussal, a legtermészetesebb módon, teljes erejükkel nekifeszülve "széttépik" az elemeket.)

Ez a játék pont arra jó, hogy az alapötletre rájöjjön a játékos. Szinte mindenki meg tudja oldani (általában ésszel is, nemcsak erővel.) Egy kis igazgatás, trükközés azért kell hozzá, de nem annyi, hogy elmenjen a próbálkozók kedve.

Lényegesen nehezebb a 2S nevű, hasonló alapötletű játék. Ez is két egyforma elemből áll:

2S_Szet2.jpg

A képen elég szélesnek tűnik a két U közti rés, de a látvány csal, itt sem fér át a drót rajta.

Összerakva:

2S_Ossze2.jpg

Itt már elég nehéz úgy forgatni az elemeket, hogy a rések egymással szembe kerüljenek. Sőt, ha sikerült is átvinni egymáson a két rést, még mindig össze lesz akadva a két elem, csak trükkös forgatásokkal választhatók szét.

Még nehezebb a 2W! Szintén két egyforma elmeből áll:

2W_Szet1.jpg

Összeilleszteni nem is nehéz őket, ekkor még semmi nem áll útjában a réseknek. Ha azonban egy kicsit megrázzuk vagy jól elmozgatjuk a két elemet, valami ilyesmi helyzetbe kerülnek:

2W_Ossze1.jpg

Szerintem innen már nagyon nehéz visszaállítani egymással szembe a réseket. Sokszor megoldottam már, de ha egy hosszabb ideig nem veszem újra elő, akkor megint alaposan el kell gondolkodnom a megoldáson.

Bár nem lehet egzaktul eldönteni két játék közül, hogy melyik a nehezebb, de úgy gondolom, hogy "Két spirál" alaposan kiaknázza a résekben rejlő lehetőségeket! Nem tudom, lehet-e értelmesen ennél tovább bonyolítani.
Szintén két egyforma elemből áll:

Spiral_Szet2.jpg

Ez a játék abban is különbözik a fent bemutatottaktól, hogy többféle, lényegesen eltérő nehézségű összerakása létezik. A legkönnyebb, amikor a két spirál külső íve akaszkodik össze:

Spiral_Konnyu2.jpg

Ennek a nehézsége az elsőként bemutatott játékéhoz hasonlít.

Lényegesen nehezebb az egyik spirál belső ívére átfűzni a másik spirált:

Spiral_Kozep2.jpg

A képen látható állapotban a baloldali spirál külső, míg a jobboldali belső íve akaszkodik össze. Ez közepesen nehéz feladvány, de kis próbálkozással azért valószínűleg a legtöbb próbálkozó meg tudja oldani.

Ugrásszerűen megnő a probléma bonyolultsága, ha mindkét spirál belső ívén halad a másik:

Spiral_Nehez2.jpg

Ez a változat még a gyakorlott ördöglakat megoldóknak is komoly kihívást jelent.

A most bemutatott játékok különböző minőségű kivitelben, kis szerencsével Magyarországon is beszerezhetők. Javaslom, hogy a 2W-t vagy a Két spirált próbálja megvenni az olvasó! Ezekkel együtt jópár gondolkodással töltött percet, órát is vásárol magának!

5 komment

Címkék: ördöglakat disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr334608523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spd 2012.06.24. 22:42:34

Az Ördöglakat szögekből c. bejegyzésnél commenteltem ilyet, de mivel oda csak érintőlegesen, ide pedig 100% fedéssel illik, így áthoznám a commentet (nemtom merrefele lehet ilyesmit kapni, én még nem láttam máshol árulni, csak itt, ebben a készletben, de itt már többször is):

Spd 2011.10.21 18:07:33
Ilyen izé leledz a lidl-ben 1200-ért:

külső: spidersoft.uw.hu/data/DSC02934_.jpg
belső: spidersoft.uw.hu/data/DSC02935_.jpg
tartalom: spidersoft.uw.hu/data/DSC02937_.jpg

...tudom, lehet ingyen, szögből is... de ez már készen van :)

Van hozzá help is: a középső képen épp kicsit engedem kikandikálni a doboz alól. Szerencsére időben észrevettem, hogy nem kéne a papírt bámulnom, mert lelövöm a poént :D

Spd 2012.06.24. 22:45:27

A linkek nem gyüttek össze... Nomégeccer, hátha maj most:

spidersoft.uw.hu/data/DSC02934_.jpg
spidersoft.uw.hu/data/DSC02935_.jpg
spidersoft.uw.hu/data/DSC02937_.jpg

(ha mosse, akko mindegy)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.06.24. 23:12:02

@Spd: Ez normális minőségű? Nem annyira vékonyak a drótok, hogy nehéz eldönteni egyes műveletekről, hogy azt még szabad-e?

Ha lehet, én igyekszem a lehető legmasszívabbat megvenni. Persze így egy darab kerül annyiba, mint egy komplett készlet...

Spd 2012.06.26. 19:44:22

Tarzan erős...

Amúgy nikkelezett valami vas/acél kettes drótból vannak hajtogatva, nem sorjásak, nem köszörült a végük, mint a tieidnek, de nem is sorjásak, nincsenek rajtuk a hajlítószerszámok pofáiból eredő élek, harapások se. A vonalzós képen látható kb. 2-3cm-es méretű elemek vannak benne, amihez szvsz elég az ø2mm, az viszont már más kérdés, hogy egy átlagember kezéhez nem elég a 2-3cm :D

ø2mm-es vastagságú szöget se egyszerű szétfeszegetni, ez meg legalább olyan, vagy attól valamelyest merevebb anyagnak tűnik, bár ez csak akkor derülne ki, ha szétrontanék egyet, azt meg, ha nem bánod, most nem teszem meg, mégha épen marad a 11 másik, akkor se :)

A teljesen illegális mozdulatot (pl. résen merőlegesen keresztülhúzni a huzalt) nem hagyja még néhány kilós húzással se, de a félig-meddig illegálisakat (arra kell húzni, úgy bújtatva a végeket, ahogy, de ideális esetben max. 5-10°-kal más szögben), na azt hagyja, valamelyest rugalmasak a huzalok, már amennyire egy ø2-es vas annak tekinthető ilyen méretben.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.06.27. 17:02:03

@Spd: Akkor érdemes beszerezni ilyen vagy hasonló készletet. Valószínűleg ár/db viszonylatban verhetetlen.
süti beállítások módosítása