Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Bújócska elegánsan

2012.07.08. 21:26 Gál Péter F.

Ha külföldön járok, igyekszem felkeresni néhány játékboltot. Szinte mindenhol lehet kapni néhány ördöglakatot, de nagyon ritkán találkozom újakkal, olyanokkal, amiket még nem ismerek. Általában a jó boltokat célzatosan keresem már, még itthon tájékozódom, hogy az úticél közelében van-e olyan játékbolt, amely nagyobb választékban tart gondolkodtató játékokat. Egyszer viszont (már nem is emlékszem, hol) teljesen véletlenül belebotlottam egy üzletbe, aminek a kirakatában számos jól ismert játékot láttam viszont. A kirakat sarkában azonban feltűnt egy számomra ismeretlen ördöglakat. Tetszett is, nem is volt túl drága, azonnal meg akartam venni. Ekkor derült ki, hogy a bolt már zárva és nem is nyit ki addig, amíg mi ott leszünk. Így csak egy nehezen kihámozható fotót sikerült csinálnom az ablakon keresztül. Itthon aztán elkészítettem a fotó alapján:

SzetvaloOsszerakva1.jpg

A legtöbb köteles játéknál nem kell tudni a megoldást az elkészítéshez. Nagyjából sejteni lehet a méreteket, a kötelet pedig jó hosszúra szoktam hagyni.

Sok játékot meg tudok már oldani ránézésre, de erről elképzelésem sem volt. Örültem, amikor végre elkészült, összerakott állapotban fűztem be a zsinórt. Kezdődhetett a megoldás! Hát, nem ment rögtön. Aztán egy óra alatt sem, aztán még több idő alatt sem, aztán félretettem, újra elővettem és akkor sem ment. Pedig nem tűnik bonyolultnak. Vagy nagyon béna vagyok, vagy van valami olyan titka, ami egy fényképről nem derül ki. Úgy döntöttem, hogy ez utóbbi :) Szerintem csak úgy lehet megoldani ezt a játékot, ha a golyó nincs rögzítve a pálcához, onnan leemelhető. Így újabb fúrás-faragás következett és átalakult levehető tetejűvé:

SzetvaloSzetszedve.jpg

Nem teljesen egyszerű a megoldás így sem, de azért így már sikerült. És, azt kell mondanom, hogy így már nem is annyira tetszik a játék. Úgy gondolom, hogy a megoldáshoz fel kell emelni az asztalról, pedig (szerintem) a talpas játékoknál ez nem fair. De van, akinek pont az tetszik benne, hogy szokatlan, kicsit szabálytalan lépés is kell a megoldásához. Megoldva, szétszedve:

SzetvaloDarabokban.jpg

Az olvasóra bízom annak eldöntését, hogy jó-e ez a játék, szabad-e ilyet csinálni. (Persze, hogy szabad :))

Talán így már észrevehető, hogy a megoldás elve nagyon hasonlít a filléres sorozatban bemutatott Bújócska játékokhoz. A kivitele azonban sokkal elegánsabb és első ránézésre egyáltalán nem lehet észrevenni, hogy mi is a rokonsága.

Van a Bújócska játékoknak számtalan ötletes, "exkluzív" változata. Én egy másikat is elkészítettem:

HaromKarikasOsszerakva.jpg

A kötél végén levő golyó természetesen nem fér át a karikákon.

Ezt tartom az egyik legjobb bevezetőnek a köteles ördöglakatok világába. Bemutatókon is ezt szoktam először odaadni azoknak, akik még nem nagyon láttak ilyesmit. Általában sikerül megoldani, de azért nem pár pillanat alatt. Így Sikerélményt is okoz, de mégsem túl könnyű a győzelem.

Szétszedve:

HaromKarikasSzetszedve.jpg

E játékok elkészítéséhez sem kell nagy ördöngősség. A haladóbban barkácsoló olvasóknak bátran merem javasolni, hogy próbálkozzanak velük!

1 komment

Címkék: ördöglakat disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr774636619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taffer 2012.09.28. 09:10:50

A játék kapható egy budapesti fajátékok boltban, csak sokkal kisebbek a rögzített gyűrűk. És azon is levehető golyó a pálcáról, szóval igen, szabad ilyet csinálni.
süti beállítások módosítása