Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Kockák? Piramisok? Kockapiramisok!

2012.09.11. 20:51 Gál Péter F.

A "Nehéz játék kevés elemből" sorozatunk új epizódja következik. Nincs szükség több száz, esetleg több ezer elemre, hogy komoly fejtörést igénylő feladványt kapjunk. Elég 3-4 is, csak valami furcsa, szokatlan végcélt kell kitűzni. Nem mindennapi forma a hegyükön álló kockákból álló piramis! Ha ilyesmit kell összeállítani, sokunknak meggyűlik vele a baja.

E2COToronyB_1.jpg

Ez a különös, tetraéderre is emlékeztető forma mindössze 10 kockából áll, de a kockák egymáshoz való viszonya sem a megszokott. Nem teljes oldallappal érintkeznek, hanem csak fél vagy negyed lappal.

Rengeteg módon lehet elemeket alkotni hasonló módon érintkező kockákból. Néhány jól sikerült változatról lesz most szó.

Ilyen játékot készíteni nem túlságosan nehéz. Bár viszonylag szép, szabályos kockákhoz nem egyszerű hozzájutni, azért nem reménytelen vállalkozás. Én négyzetes keresztmetszetű lécből vágtam jónéhány darabot, sok játékhoz jönnek jól! Aztán kell még ragasztó, szorító, és nem árt egy "kaloda" sem, amibe merőlegesen és ütköztetve be tudjuk fogni az elemeket. Készítettem még a kocka oldalának felével megegyező oldalú négyzetes léceket is, ezekkel egyszerűbb a ragasztás pontos helyét megtalálni. Íme a szükséges kellékek:

Kellekek.jpgEnnél kevesebb eszközzel is nyugodtan neki lehet állni. Talán kevésbé lesz szép a végeredmény, de még ez sem biztos.

Én nagyon fontosnak tartom a ragasztás megfelelő erejű összeszorítását, de még ezzel sem ért egyet mindenki. Sokak szerint a mai korszerű ragasztók már annyira erősen kötnek, hogy semmi különösebb rásegítésre nincs szükség, elég ha kézzel jó erősen összenyomjuk. Hát...

Mindenesetre én biza szorítóztam. Először ecsettel felkentem viszonylag vékonyan a ragasztót mindkét felületre, majd a kalodába befogva, a segédlécekkel távolságot tartva jól összepréseltem az elemeket:

Ragaszt.jpg

Az összeragasztott elemek egész jól néznek ki már most is:

NyersElemek.jpg

De egy gondos összecsiszolás még szebbé és barátságosabbá teszi az elemeket. Nagyon fontos az élek, sarkok letörése, apró kiálló szálkák eltávolítása:

CsiszoltElemek.jpg

Mostanában le szoktam olajozni a játékokat. Egyrészt nehezebben koszolódik, másrészt szebbé is teszi a fát és ad egy selymes fényt neki. Sőt, a keményolajok jelentősen megnövelik a puhább fák strapabíróságát. Az olajozott elemek száradás közben:

Olajozva.jpg

De lássuk szebben bevilágítva a már elkészült elemeket:

E2COElemek3.jpg

Ebből a négy (nem annyira) egyszerű elemből összeállítható az első képen látható alakzat. Sőt egy másik "kockapiramis" is:

E2COToronyA_1.jpg

Ilyen elemkészletet, amiből két szép alakzat is kirakható, már egyáltalán nem könnyű találni! Az előbb bemutatott Osanori Yamamoto japán játéktervező ötletességét dicséri. Sőt, Yamamoto azt is észrevette, hogy a két egyforma, két kockából álló elemet le lehet cserélni másik két egyforma elemre, és ekkor is olyan készletet kapunk, amiből mindkét piramis összerakható. Így egy 6 elemből álló készlettel 4 elég nehéz feladványhoz jutunk. Lássuk együtt a 6 elemet:

E2COOsszElem_1.jpg

A kockapiramis mások fantáziáját is megmozgatta. Stewart Coffin, a fejtörő játékok tervezésének egyik legnagyobb alakja, olyan elemkészletet talált, ami bár csak 3 elemből áll, mégis sokkal nehezebb, mint Yamamoto készletei.

Coffin játékát már jópár éve elkészítettem. Sajna, nem sikerült igazán szépre:

Coffin2-31.jpg

Elemei:

CoffinElemek1.jpg

Coffin és Yamamoto játékai között van egy kívülről láthatatlan, de a szerkezetüket tekintve hatalmas különbség.  Yamamoto játékaiban az elemeket nem tartja semmi egymáshoz. Elég nehéz odébbvinni, nagyon könnyen szétesik. Coffin elemei úgy vannak kialakítva, hogy egymásba kapaszkodnak, más szóval összekapcsolódnak. Coffin piramisát nyugodtan meg lehet fogni akár a legfelső kockánál, meg lehet ott emelni és áthelyezni.

Ez is egy érdekes példa arra, hogy kívülről azonosnak tűnő játékok egész más kategóriába eshetnek. Láttunk már ilyet, pl. a Szóma kocka és az Összekapcsolódó kockák esetén.

Kedves Olvasó!

E játékokat nem annyira könnyű szépen elkészíteni. Ezért is mutattam be a szokásosnál részletesebben a gyártás menetét. De pont azon a határon van, ami még komolyabb szerszámok nélkül is elkészíthető. Ha igazán különleges, nehéz, szép játékot akar magának vagy másnak készíteni valaki, akkor ezeket (főleg a Coffin-félét) nagyon ajánlom!

1 komment

Címkék: összekapcsolódó interlocking puzzle 3d összerakó kirakó

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr224770748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vtamas 2012.09.12. 08:16:20

Igényes, szép munka. A játék is érdekes.
Én is így vagyok: ötlet van bőven, a szép elkészítés a kihívás :-) Meg persze az összerakás :-)
süti beállítások módosítása