Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Belső égés

2012.11.18. 20:29 Gál Péter F.

Több példán láttuk már, hogy viszonylag egyszerű elemkészlet összerakását mennyire megnehezíti, ha az elemeket egy keretbe vagy ketrecbe kell behelyezni. Talán az egyik legszebb példája az ilyen típusú játékoknak a díjnyertes "Ketrecbe zárt kockák", vagy a még egyszerűbbnek tűnő 3Q.

Sajnos a fent említett játékokat nagyon nehéz beszerezni, elkészítésük pedig nem tartozik a legkönnyebbek közé. Van azonban egy Magyarországon is kapható "ketreces" fejtörő, ez pedig az Eureka cég Internal Combustion fantázianevű játéka:

Csupafem_Ossze3.jpg

Látható, hogy ez a játék is egy keretből és négy elemből áll.

Ha elkezdünk játszani vele, hamarosan feltűnik, hogy némelyik elem elmozdul, de kivenni mégsem lehet azonnal. Az első két lépés után valahogy így néz ki a játék:

Csupafem_FeligSzet1.jpg

Bár csak 4 elemet kell kivenni a ketrecből, ez mégsem egyszerű feladvány. Elég sok lépés után, az a furcsa helyzet áll elő, mintha csak egy elemet mozgattunk volna:

Csupafem_FeligSzet_Soklepes.jpg

Azért innen már elég hamar ki tudjuk venni az elemeket:

Csupafem_Elemek.jpg

Az első elem a 12. mozgatásra vált kivehetővé. Vagyis a játék foka 12. Ez nagyon-nagyon soknak számít ilyen kevés elem esetén.

A játékhoz tartozó leírásban nem szerepel a megoldások száma, így egy kicsit utánajártam a dolognak. Meglepődve tapasztaltam, hogy összesen 6 megoldás van, ezek közül némelyik jóval egyszerűbb, mint a leírásban megadott. Mindenesetre, ha az eredeti módon sikerül összerakni, akkor még a szétszedés is komoly problémát okoz, pedig ez szokott lényegesen egyszerűbb lenni.

Az elemeket vizsgálva aztán feltűnt, hogy nagyon hasonlítanak a 6 elemű rabkeresztekhez használtakhoz. Ezek is 6 egység hosszúak és 2×2 egység alapterületűek. Adódott a kérdés, hogy vajon a Rabkereszt készlet elemei nem alkalmasak-e más, hasonló játékokhoz.

Szerencsére rengeteg olyan elemnégyes választható ki a 42 elemből, amik összerakhatók a ketrec belsejében is. Még nagyobb szerencse, hogy a bolti ketrec pontosan akkora, hogy az általam készített készlet elemei pontosan belepasszolnak.

A több ezer "jó" készlet közül már csak ki kellett választani azt a párat, ami igazán érdekes megoldást eredményez. Egy ilyen látható a következő képen:

FemFa_Szet1Elemek2.jpg

Ez a készlet lényegében egy megoldással rendelkezik, ez pedig 2-es fokozatú, de még a 2. elemet sem teljesen egyszerű kivenni. A csaknem megoldott feladvány:
FemFa_Szet1FeligOssze.jpg
Szerintem jól néz ki!
Egy másik hasonló elemnégyes:
FemFa_Szet2Elemek.jpg
Ez is kettes fokozatú játékot eredményez, de ennek is lényegében egy megoldása van.
Azért az elemzéseimből az kiderült, hogy Eurekáéknál komoly munka folyik. A legmagasabb fokozatú elemkészletet választották ki, ezzel egy nagyon meglepő és nehéz játékot alkottak.

Szólj hozzá!

Címkék: rabkereszt összekapcsolódó burr interlocking puzzle interlocking

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr494913363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása