Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Zármechanika avagy ugrás a dimenziók között

2013.05.05. 18:20 Gál Péter F.

Egy játék kategóriába sorolásánál fontos szempont, hogy két vagy három dimenziós. Általában a térbeli fejtörők a népszerűbbek, bár van néhány nagyon jól eltalált síkbeli összerakó is. Vannak azonban igazán meglepő ördöglakatok is, amik átmenetet képeznek a tér kiterjedései között. Ilyet alkotott Hiroshi Yamamoto többszörös díjnyertes játéktervező. Általában nagyon egyszerűnek tűnő fejtörőket tervez, csak amikor kipróbáljuk, akkor döbbenünk rá, hogy mennyire csal a látszat, a könnyűnek tűnő elemek mennyire komoly fejtörést kívánnak.

A most bemutatandó játék elemei fából készült C betűkre emlékeztetnek:

LockDevice_Elemek3.jpg

A magasságuk 4 és 7 egység között változik, a szélességük pedig 3 vagy 4 egység.

A feladat egyszerűen megfogalmazható:

Rendezzük el az elemeket az asztalon úgy, hogy egyiket se lehessen a többitől függetlenül elcsúsztatni. Tehát, mintha minden elem "be lenne zárva".
Az elemeknek feküdni kell, tehát nem szabad azzal trükközni, hogy némelyiket felállítjuk.
Egy elég rosszul sikerült kísérlet eredménye látható a következő képen:

LockDevice_Majdnem_4-es_MO.jpg

Itt a csoport legfelső eleme felfelé elcsúsztatható úgy, hogy a többi a helyén marad. Ezt kellene megakadályozni a különálló elemmel, de nem lehetséges.

Kicsit jobb próbálkozás látható a következő képen:

LockDevice_Majdnem_Mo.jpg

Itt csak 4 elemet használtunk fel az 5-ből, de majdnem jó a megoldás! Mindössze az egyik elem mozdítható egy irányba. Ezt sem lehet megakadályozni a hiányzó elemmel. Vagy ha igen, akkor meg az lesz mozgatható.
Még egy kísérlet már mind az 5 elemmel:

LockDevice_Majdnem2_Mo2.jpg

Ez már majdnem jó! Csak egy elem tolható el egy egységgel jobbra fel.

Kedves Olvasó!

Nem nehéz elkészíteni ezt a játékot. Akár papírból is kivághatók az elemek, de fából sem túl bonyolult. Javaslom, hogy próbálkozz meg egy példány legyártásával, igazán különleges feladvánnyal leszel gazdagabb!

Nekem nem sikerült 4 elem felhasználásával önzáró alakzatot létrehozni. De hátha egy új elem hozzáadásával készíthető olyan készlet, amivel 4 és 5 (sőt, esetleg 6) darabos feladvány is létezik. Gondolkodj el ezen!

És hogy hogy jön ide a dimenzióugrás?

Bár 2 dimenziós játékról van szó, az alakzatokat síkban kell elrendezni, mégis, mivel minden elemet "fog" egy vagy több másik, ezért 2 dimenzióban nem megoldható. Az összerakáskor igénybe kell venni a 3. dimenziót is. Még akkor is így lenne, ha nem kellene átfordítani a másik oldalára egyik elemet sem.

Vajon létezik ilyesmi 3 és 4 dimenzió között is? Azt hiszem, igen. Ebben a bejegyzésben volt szó rabkeresztek hamis megoldásáról (bár nem túl részletesen). A hamis megoldások is igaziak lennének, ha ki tudnánk lépni a 3. dimenzióból és szabadon használhatnánk a 4.-et is.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr125282377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2013.05.11. 21:09:56

Érdekes koncepció. Vajon egy olyan készletben, amiben I L C betűk lehetnek, minimálisan hány C betű kell? Lehet hogy 1 is elég, vagy 2, 3?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2013.05.13. 11:20:21

@Gáspár Merse Előd:
Nagyon jó kérdések és fogalmam sincs a válaszról :)

De érdekelne egy készlet ilyen elemekből, amikkel különböző elemszámú és nehézségű feladványokat lehet készíteni.

Nem akarsz írni egy bejegyzést a dimenziós kérdésről?

psy12 2013.07.12. 09:04:56

Üdv!
Írta hogy az elemek magassága 4-6 egység között változik... Valójában nem 4-7 akart lenni? Jobbról balra haladva (a felső képet nézve) az elemek magassága: 4 5 6 6 7?
süti beállítások módosítása