Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Színes labirintusok - IPP31 emlék

2013.05.12. 18:54 Gál Péter F.

A nemzetközi ördöglakat találkozóról vagyis az IPP-ről már többször volt szó ezen a blogon. Bemutattam az előkészületeket, a főbb eseményeket és két onnan származó ajándékot is. Volt szó az eddigi legnagyobb (és lényegében felülmúlhatatlan) magyar sikerről, a SmartEgg-ről. Részletesen bemutatta az alkotó az egyik magyar csere- és versenyjátékot. A következőkben szintén egy IPP-s játékról lesz szó, ráadásul olyan típusról, ami viszonylag ritkán szerepel nálunk. Nem vagyok túl jó a labirintusokban, sem a készítésben, sem a megoldásban nem jeleskedem, de elismeréssel és csodálattal nézem e játéktípus mestereit.

Az IPP-n az "egyenruha" egy olyan póló volt, ami (természetesen) szintén felfogható volt játéknak. Azzal az apró szépséghibával, hogy pont a viselője nem tudott játszani vele, hisz a feladványok a hátulján szerepeltek:

IPP31_PoloS.jpg

Messziről nézve csak egy tarka dísznek tűnik, de elolvasva a szöveget kiderül, hogy ez bizony egy labirintus, mégpedig egy nagyon ritka fajta.

Annyira ritka, hogy én máshol se előtte, se utána nem találkoztam ilyennel. Nem túl nehéz megérteni a szabályait, de azért (az egyik IPP-s feladványt átalakítva) készítettem egy magyarázó rajzot.

Segito.png

"Egyszerűen" el kell jutni a "Start"-tól a "Cél"-ig, úgy, hogy a célba a megjelölt mezőről kell belépni. Egy mezőről csak olyan szomszédos mezőre szabad lépni, ami egész oldallal határos vele. Van még egy szabály, és ez teszi igazán érdekessé és nehézzé a játékot. Mivel a mezők 3 színnel vannak jelölve, ezért az első 3 lépésnek 3 különböző színt kell érintenie. Aztán a 2. háromnak is és így tovább. A második három lépés már érintheti más sorrendben a három színt. Példaként álljon itt a fenti ábra nagyon egyszerű megoldása:

Segito_Mo.png

Látható, hogy a 3. és 4. mező is piros, ezek lehetnek egyformák, hisz nem egy hármasban vannak.

Ennél bizony sokkal-sokkal nehezebb az IPP-s feladvány:

mazeshirt1.png

Sőt, egy ábra két rejtvényt is tartalmaz. Az S1 mezőről elindulva lényegesen egyszerűbb megtalálni a megoldást, míg az S2 igazán komoly fejtörést kíván.

Ez volt az egyik előzetes ábra, de mi már egy javított változatát kaptuk, ami a készítő szerint szebb:

mazeshirt.png

Itt szintén az S1 az egyszerűbb és az S2 a bonyolultabb megoldás.

Elkészítettem egy kinyomtatható változatot is, letölthető innen.

Az itt látható labirintusok licenc-szel védettek, csak üzleti használatuk nem engedélyezett!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr55296922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pi314 2013.05.12. 22:10:39

Egy mezőt lehet többször érinteni?

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2013.05.18. 09:15:32

A korábbi változatban az S1-nek jól láthatóan nincs olyan megoldása, ami nem metszi önmagát, ha jól értem. A kérdésem az, hogy egy hármas után rögtön vissza lehet fordulni, azaz visszaléphetünk rögtön az előző mezőre?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2013.05.18. 09:18:18

@Gáspár Merse Előd: Igen, vissza lehet fordulni. És a megoldás útvonala lehet önmetsző.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2013.05.18. 09:47:57

Érdekes kérdés: Van olyan három színnel színezett négyzetrács, hogy bárhonnan bárhová el lehet jutni?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2013.05.18. 11:05:29

Biztos, hogy érdekes kérdés ez?

Ha szépen (pl.) spirálvonalban beszínezzük a mezőket mindig egymás után fekete-piros-sárga színre, akkor a spirált követve az egész táblát bejárjuk. Vagy odafelé vagy visszafelé bárhonnan eljuthatunk bárhova.
süti beállítások módosítása