Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Levonen kockái

2014.05.12. 20:33 Gál Péter F.

Közel 20 éve, amikor kezdtem ismerkedni az ördöglakatok világával, hamar feltűnt egy finn játéktervező, Juha Levonen. Ontotta magából az akkoriban meglepő és különleges összerakó játékokat. Több forgalmazó cég külön kategóriaként kezelte kockáit, talán egy tucatnál is több változatot árultak belőlük. Akkoriban fogalom volt a neve. Magyarországon nem lehetett kapni egyet sem a játékai közül, kénytelen voltam elkészíteni néhányat.

Levo_0006.jpg

A Szóma kockát és más összerakó kockákat már ismertem, de tudtam, hogy ezek más kategóriába tartoznak. Az elemek alakja olyan, hogy az egyik "fogja" a másikat, a másik a harmadikat és így tovább. Az utolsót pedig egy résbe kell bedugni, aztán a súrlódás ott is tartja. Olyan stabil lesz az egész, hogy akár fel is lehet dobni, akkor sem esik szét. (Valami ilyesmi az összekapcsolódó játékok lényege.)

Juha Levonen egyik legegyszerűbb játékának a neve is tükrözi a bevezető jellegét. Ez a Basic Cube for Beginners:

Juha_Basic.jpg

Nagyjából látszik, hogy az utolsónak behelyezendő elem öt oldalról is körül van véve, csak egy irányban tudjuk betolni a helyére. Kivenni éppen ezért elég nehéz is, jól megtréfálja a hasonló elven működő játékkal most először találkozókat.

A kocka elemei:

Juha_Basic_Pcs.jpg

Látható, hogy mindössze három bonyolultabb alakzatból és egy egyszerűből áll össze. Kicsit hasonlít a már korábban bemutatott, de jóval később keletkezett Ketrecbe zárt kockákra.

A másik érdekes, szintén 3 egység oldalú kocka a Rotamove Cube.

Juha_Rotamove.jpg

Itt már csak egy pici kocka szolgál záró elemként. Igazából Levonen ezt a pici kockát nem is tekinti a játék részének, az ő kockája az oldalán lyukas.

Ahogy a nevéből sejteni lehet, ennek a kockának az összerakásához nem elegendő az elemeket különböző irányokba tologatni, néha valamelyiket el is kell forgatni. (Ezért a legnépszerűbb megoldóprogram, a BurrTools nem is boldogul vele.)

Az elemek most sem túlságosan bonyolultak:

Juha_Rotamove_Pcs.jpg

Ez a két kocka remekül alkalmas arra, hogy egy kezdő játékos megismerkedjen az összekapcsolódó játékok világával, megérezze a különbséget a sima összerakókhoz képest.

Ha egy egységnyit növelünk a kocka oldalán, ugrásszerűen nehezebb fejtörők megalkotására nyílik lehetőség. A csak szolidan Juha 11. kockájának nevezett játék már komoly erőpróba:

Levo_0024.jpg

Pedig "csak" 6 elemből áll:

Levo_0027.jpg

Még a gyakorlott játékosoknak is több óra fejtörést okoz a kirakása. De a legtöbben megfutamodnak, mivel az első két elem helyzetének megtalálása a legnehezebb. Érdekes, hogy már azokat sem lehet csak simán összerakni, több lépésben, több irányváltással lehet csak egymásba csúsztatni őket.

Bevallom, hogy a 4. bemutatandó kockát évek óta nem vettem elő. Nem szoktam elvinni bemutatókra sem és a vendégeinket sem kínzom vele, mert nem nagyon akad olyan érdeklődő, aki hajlandó órákat foglalkozni egy játékkal. Így (sajnos) el is felejtettem, hogy ennek a kockának mi is a neve. Próbáltam most utánanézni az évek alatt felhalmozódott jegyzeteim között, túrtam a netet is, de nem sikerült rábukkannom. Meg vagyok róla győződve, hogy ez is Juha Levonen játéka, de most nem tudom jobban beazonosítani.

Levo_0019.jpg

Az első elemet kivéve még nem tűnik vészesebbnek, mint az előző. De ha megnézzük a többi elemet is, sejthetjük, hogy nagyon kemény dióval (bükkel) állunk szemben!

Levo_0022.jpg

Bár ez is csak hét elem, mégis már ránézésre is bonyolultabb, mint akármelyik eddig bemutatott kocka.

Beszerezni szinte teljesen reménytelen ezeket a kockákat, ezért érdemes megpróbálni elkészíteni. A szokásosnál nagyobb pontosságot igényelnek, hisz egy fél mm eltérés már lehetetlenné teszi az összerakást.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr186156751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forgó hangszóró · http://pedalsor.blog.hu 2014.11.23. 21:11:44

szia!

ha már összerakóknál tartunk, én emlékszem ilyen "ördögkocka" néven emlegetett, öt, vagy hat elemből álló készletről, amelyiknek az utolsó elemét emlékeim szerint úgy lehetett betolni, hogy az egyik, lukasan maradt él bezáródjon...

nem tudom, emlékszel-e két, szintén összeraknivalóra:
?

ezeket én "bűvös csillag"
és
"bűvös kapocs"
néven hallottam emlegetni, és kb. a 70-es és 80-as évek fordulója környékén volt szerencsém :) velük próbálkozni.

a "csillag" nevű összerakócska hat elemből állt, amelyeknek sikeres "összeszerelése" után a kapott "test" egy olyan kockára emlékeztető térbeli alakzatra emlékeztet, amelynek a "eredeti" csúcsai nincsenek meg.
nem emlékszem pontosan, de a készlet három elempárja azonos színű volt: két piros, két sárga és két kék vagy zöld elemmel lehetett játszadozni.

sajnos, már egyáltalán nincs meg sem ez, sem a kereszt/kapocs, mert mindkettő elemeit külön-külön lefényképez(tet)ném...

egyébként mindkettőnél a "bravúr" az összerakás sorrendjében rejlett ahhoz, hogy az utolsó elemet is pontosan be tudjuk illeszteni/csúsztatni/dugni úgy, hogy ne essen szét az addig nagy műgonddal összeszerelt :) építmény...

remélem, nem volt túl zavaros a leírásom!

:)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.11.23. 21:28:05

Azt hiszem, sejtem milyen lehetett a csillag. Bár abból is többféle létezik, könnyebbtől a nehezebbig.

A kapocsról nincs több infó?
süti beállítások módosítása