Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

Puzz-eLLe

2014.09.28. 14:43 Gál Péter F.

Régi szokás az IPP-ken, hogy a szervezők meglepik a résztvevőket valami játékokhoz kapcsolódó ajándékkal. Néhány ilyenről már volt szó a blogon itt és itt.

Az idei évben egy nem egy konkrét játékot kaptunk, hanem egy (nekem) sokkal jobban tetsző fejlesztőeszközt. A LiveCube-ot direkt térbeli összerakó játékok modellezéséhez, kipróbálásához találták ki. Mindössze egyféle elemből áll, egy oldalt lyukacsos kockából, amin két tüske helyezkedik el. Kicsit hasonlít a Legohoz, de fontos, hogy összerakás után nem marad alja meg teteje, szép egységes formákat lehet alkotni belőle. Alakra egyformák az elemek, de mi hatféle színt kaptunk:

 

 

LL_Elemek.jpg

Az összesen 30 kocka alkalmas jópár játék kipróbálására. Többek közt elkészíthető belőlük a Szóma kocka, az Egyszerű kockák, a Félórás fejtörő vagy más, hasonló összerakó játékok.

Mivel a találkozó az idén Londonban volt, és a főszervező neve is L-lel kezdődik, ezért olyan játékot javasoltak hozzá, amiben sok az L vagy ahhoz hasonló alakú elem. Az ilyeneket hívják angolul "elle"-nek, innen a játék neve is. Egy 3 egység oldalú kockához összesen 27 kis kocka szükséges. A 27 pedig előáll 3 darab 5 kockából álló elemből és 3 darab 4 kockásból vagyis pentakockákból és tetrakockákból.

Nagy szerencse (?), hogy a következő elemekből hármat-hármat felhasználva pont kirakható lesz a kocka:

LL_L5L4.jpg

 Tehát a szükséges 6 elem:

LL_L5L4_OsszElem.jpg

Ezt az elemkészletet nevezték el a szervezők "puzz-eLLe"-nek.

Egyáltalán nem egyszerű, de tényleg összerakható belőlük a kocka:

LL_L5L4_Kocka.jpg

 Ha ezekből az elemekből kirakható a kocka, akkor nyilván a tükörképükből is:

LL_L5mL4.jpg

Mindkét elemkészlet mindössze két megoldással rendelkezik. Ha ezt összehasonlítjuk a Szóma kocka 200-nál is több és a Félórás fejtörő egyetlen lehetőségével, akkor sejthetjük, hogy ezek az elemkészletek valahol a kettő között helyezkednek el a a nehézségi sorban.

Felmerül a kérdés, hogy léteznek-e a fentieken kívül olyan pentakocka-tetrakocka párok, amikből 3-3 darabot használva szintén kirakható lesz a kocka. A válasz pozitív, de meglepően kicsi a jó lehetőségek száma. Mindössze 3 ilyen páros létezik még.

A Z pentominó és az L tetrominó:

LL_Z5L4.jpg

Ez a párosítás egyetlen megoldással rendelkezik.

Csakúgy, mint a W pentominó és az egyik ténylegesen térbeli tetrakocka:

LL_W5X4.jpg

Két megoldásos az U-L páros:

LL_U5L4.jpg

Végeztünk is, nincs több lehetséges párosítás. 29-féle pentakocka és 8-féle tetrakocka létezik. Szerintem meglepő, hogy a lehetséges 232 esetből csak a fenti 5 rendelkezik megoldással.

Aki nem rendelkezik még kockás összerakóval vagy csak a Szóma kockája van meg, annak érdemes elgondolkodni ezen játékok közül valamelyik elkészítésén! Nem túl nehéz barkácsfeladat és jópofa játékot kapunk eredményül.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr76738627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása