Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Egyszerű (?) kockák

2011.05.29. 15:31 Gál Péter F.

Ismét olyan játékok következnek, amikhez csak kevés különböző elem szükséges. Ilyen volt pl. a 25Y játék vagy a "Keresztek a kockán", de most lényegesen egyszerűbben megoldható és elkészíthető feladványokról lesz szó. Sokszor kérdezik tőlem, hogy kisebb gyerekeknek milyen ördöglakatot vagy más térlátást fejlesztő játékot ajánlok. Általában nehezen tudok válaszolni, nem egyszerűek a játékaim, kudarcélményt meg nem szeretnék okozni. De a most következő kisebb kockákkal megpróbálkozhatnak már türelmes óvodások vagy kisiskolások is. Persze, sokszor a felnőtteknek több problémát okoz e játékok megfejtése, mint a gyerekeknek.

Az első egyszerű kockához kétféle elem szükséges, 6 darab 2×2×1-es hasáb és 3 darab 1×1×1-es kocka. Ezek láthatók a következő képen:

Ezekből az elemekből kell egy 3×3×3-as kockát összeállítani, hasonlóan a Szómához vagy a "Több nehézségű kockához". Nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk! A játéknak mindössze egy megoldása van. Ez ebben az esetben nagyjából azt jelenti, hogy az összerakott kockán belül a kis kockák elhelyezkedése csak egyféle lehet. Íme összerakva:

Talán látható, hogy minden elemet 1×1-es keresztmetszetű, négyzetes falécből készítettem. A kis kockákat csak méretre kellett vágni, a hasábokhoz pedig 2 darab 2 egység hosszúságú lécet ragasztottam össze. Tényleg nagyon egyszerű volt elkészíteni!

Hasonló alapanyagokból egy másik, kicsit nehezebb összerakót is készíthetünk. Ehhez is kétféle elemre van szükség:

Ezekből az elemekből is összeállítható egy 3×3×3-as kocka. Ez már kicsit nehezebb feladvány, annak ellenére, hogy több megoldása is létezik. Ezek közül az egyik:

Miközben e posztra készültem, eszembe jutott, hogy hátha van értelme a két készletet egyesíteni. Lehet, hogy új feladványok születnek e módon? Ehhez meg kellett vizsgálni, hogy milyen elemkombinációknak van megoldása. A jó hír az, hogy szinte bármelyiknek :) A 3 kis kocka mellé akárhogyan választhatunk a két készletből 6 nagyobb elemet, azokból összeállítható lesz egy 3-as kocka. A következő képen egy olyan megoldás látható, ami mindkét készletből 3-3 nagy elemet tartalmaz:

Így tehát, ha elkészítjük mindkét készletet, akkor nem két játékunk lesz, hanem rögtön 6. Sőt, kitalálhatunk új kirakandó alakzatokat is. Például az összes nagy elem felhasználásával kirakható a 4×4×3-as hasáb:

Ez már nem is olyan egyszerű feladat.

Próbálkozzon az Olvasó is más, érdekes alakzatok kirakásával!

Sajnos, jelenleg nem rendelkezem több 2×2×1-es hasábbal, pedig a számítógépes elemzések kimutatták, hogy az 5×5×5-ös kocka is kirakható lenne belőlük 5 darab 1-es kockával kiegészítve. Ez már komoly szellemi erőpróba lehet!

3 komment

Címkék: kocka fejtörő pakolás összerakó 3d összerakó kirakó

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr42941017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tony Almeida 2011.06.02. 14:54:53

Üdv,

Nagyon jó a blog, gratulálok érte!

Múltkor szerencsétlenkedtem egy ördöglakattal, amit fél óra alatt sem tudtam megfejteni, a neten sem találtam megoldást rá...ha kifogysz a témából, akkor - ha érdemesnek találod - szívesen olvasnám ezt a témát:
www.gemklub.hu/jatek/1445/kereszt_keresztel

Köszönöm!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.06.02. 15:00:49

Ne viccelj, Tony! Fél óra alatt atomkatasztrófát szoktál elhárítani :)

Ezek szerint még most sem tudod a megoldását? A blogon nem szoktam elárulni. Egyébként tetszik ez a játék, van is nekem egy ilyesmi, készítettem is. Az a baj, hogy nem sokat tudnék róla írni anélkül, hogy lelőjem a poént. (Meg azzal együtt sem.)

Tony Almeida 2011.06.10. 10:56:34

Üdv!
Találtam egy videót a megoldásáról.
Én azt hittem, hogy a kereszt fix rajta, nem "szétszedhetős" :)
süti beállítások módosítása