Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Azonos alakzatok egy pentominó készletből

2014.11.02. 20:54 Gál Péter F.

A közelmúltban többször tartottam ördöglakatmegoldó-versenyt. Az egyik feladat mindig az volt, hogy azonos alakzatokat kellett kirakni pentominókból. Kissé meglepett, hogy mennyi problémát okozott ez, alig-alig született megoldás. Valószínűleg alábecsültem e játéktípus nehézségét. Már foglalkoztunk vele itt, de kaptam olyan visszajelzést, hogy az a poszt "kissé" tömény, nehezen feldolgozható. Ráadásul nagyon kevesen rendelkeznek két pentominó készlettel, az ott szereplő táblázatokhoz viszont annyi kellene.

Kicsit egyszerűsítettem az adathalmazokon, ennek néhány eredménye következik most.

Ha van egy pentominó készletünk, akkor felmerül, hogy hogyan lehet kettéosztani, úgy, hogy a két félből minél több azonos alakzatot lehessen kirakni. Tekintsük a következő bontást:

PentoComp_NTUVWX2.jpg

Vagyis az egyik csoportban legyenek az F, I, L, P, Y, Z elemek, míg a másikban az N, T, U, V, W, X.

A cél minél több azonos alakzat kirakása úgy, egy-egy alakzathoz csak az egyik csoportból veszünk elemeket. Pl. a bal oldalról az FLP, jobbról pedig az NUV elemeket kiválasztva készíthető két azonos alakzat, mint az a következő képen is látható:

PentoComp_FLP-NUV2.jpg

 Mindkét csoportban 6-6 elem található, ezekből 20-20 darab 3 elemű részcsoportot lehet képezni. Vagyis összesen 400 lehetőség lenne azonos alakzatok kirakására. Ezek közül azonban jónéhány esetnek nincs megoldása. A fenti képen látható bontás 248 megoldható elrendezést eredményez, ezek közül 101-nek csak egyetlen megoldása létezik. Ebből a szempontból ez a bontás a rekorder.

Hogy melyik elrendezéseknek van megoldása? Ez látható a következő ábrán:

PenySub_NTUVWX_2.png
Már ez a táblázat is elég sok gondolkodni valót kínál, de azért álljon itt egy másik bontás is:

PentoComp_ILNPTU.jpg

Tehát az egyik csoportban az ILNPTU elemek találhatók, a másikban pedig az FVWXYZ.

Ez a felosztás semmilyen különleges tulajdonsággal nem rendelkezik, nagyjából véletlenszerűen választottam. De ennek is van több mint 200 megoldható feladványa, amik közül 69 csak egy megoldással rendelkezik. A hozzá tartozó táblázat:

PenySub_ ILNPTU.png

Ismét meg kell jegyeznem, hogy ezek elég nehéz feladványok. Nagyon sokaknak beletörik a bicskája.

Lényegesen egyszerűbbek a 2-2 elemből készíthető azonos alakzatok. Pl. egy bontás:

PentoComp_INPUYZ3.jpg

És két-két elemből kirakva egy azonos alakzat:

PentoComp_FL-YZ2.jpg

A 6-6 elemből 15-15-féle módon lehet kiválasztani, így most 15×15-ös táblázatokat kapunk. Az ehhez a bontáshoz tartozó:

PenySub_ INPUYZ.png

A 225 lehetséges esetből 55 megoldható, ezek közül 46-nak egy megoldása van, a többinek kettő. Ez a legnehezebb.

Még egy, véletlenszerűen választott bontás:

PentoComp_LPTVWX2.jpg

A táblázata:

PenySub_ LPTVWX.png

Végezetül egy elsőre meghökkentő feladvány!

Ha megvizsgáljuk a legelső táblázatot, akkor láthatjuk, hogy az FLZ és a TVW elemekből nem lehet azonos alakzatot kirakni. Megváltozik azonban a helyzet, ha áttérünk 3 dimenzióba:

PentoComp_FLZ-TVW_3D.jpg

Nemcsak az elemek lehetnek 3 dimenziósak, hanem a kirakandó alakzatok is. Így már megoldható feladványt kapunk. Méghozzá olyat, ami a legnehezebbek közé tartozik! A nagyon kitartó és türelmes játékosoknak javaslom csak!

Próbáltam olyan 2-2 darabos 3 dimenziós készleteket is találni, amiknek síkban nincs megoldásuk, de térben van. Sajnos nem jártam sikerrel. Örülnék, ha valaki rábukkanna egy ilyenre és ezt megosztaná velem is!

A bejegyzésben szereplő táblázatok megformázva, kis magyarázó szöveggel letölthetők innen.

Szólj hozzá!

Címkék: 2d összerakó azonosság pentomino

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr116857927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása