Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Superstrings

2015.02.01. 17:12 Gál Péter F.

A 2011-es berlini Nemzetközi Ördöglakat Találkozón (IPP) találkoztam először 3D nyomtatóval készült játékokkal. Akkor még nagyon drága és csak kevesek számára elérhető technológia volt ez. Ennek ellenére volt játékos, aki így készült ördöglakatot cserélt, vagyis legalább 100 egyforma darabot készített. Ez volt azonban a kivétel, inkább csak prototípusként illetve kis példányszámú bemutató darabokként jelentek meg. A Design versenyen is indult pár íly módon készült játék, sőt az egyik a zsűri első díját is elhozta. Ez volt a Superstrings, Richard Gain rendkívül különleges "kockája". Már akkor feltűnt, volt szerencsém kipróbálni, nézegettem alaposan, hogy hogyan tudnám lemásolni magamnak. De teljesen reménytelennek tűnt.

Azóta sokkal könnyebben hozzáférhető lett a technológia. Annyira, hogy az egyik barátom nemrégiben vásárolt egy friss, magyar fejlesztésű nyomtatót nagyon kedvező áron. Így nekem is lehetőségem nyílt nyomtatni. Az első kísérletem pont ez a játék volt, most már nekem is van egy Superstringsem:

superstrings_ossze1.jpg

A játék mindössze két darabból áll.

superstrings_szet.jpgElső pillantásra a két elem egyformának tűnik, de alaposabban szemügyre véve kiderül, hogy az egy pici eltérés van köztük. Mindkettő egy girbe-gurba "vonalból" áll, nincs benne elágazás vagy kör. A nevét is innen kapta, mindkét elem egyetlen szuper húr vagy fonal.

Egyáltalán nem egyszerű összerakni (vagy szétszedni). Kicsit zavar is a húr sok kanyarodása, nehéz követni, hogy mikor, merre mozgathatók az elemek.

Félig összerakva:

superstrings_feligszet.jpg

Ez a darab több okból is megbecsült darabja lesz gyűjteményemnek.

És akkor egy pár szót a technológiáról, bár még csak nagyon ismerkedési fázisban vagyok a témával.

Először meg kell rajzolni a nyomtatandó elemeket. Ehhez valamilyen 3D-t tudó CAD programot érdemes használni, amiból lehet STL formátumba exportálni. (Bár nemcsak CAD programok képesek ilyen exportra, hanem pl. a direkt ördöglakatok tervezésére, megoldására kifejlesztett BurrTools is, mégis ideje volt egy kicsit megismerkednem eggyel.) Én az OpenSCAD nevű ingyenes, programozható eszközt használtam. Nagyon egyszerűen kezelhető, könnyen nyomon követhető az elemek alakulása, felépítése. Pár óra munkával mindenféle előképzettség nélkül már készen is voltam a rajzokkal.

Van még egy jelenség, amiért az OpenSCAD jól használhatónak bizonyult. Ha megnézünk közelről egy elemet:

superstrings_kozel2.jpg

Láthatjuk, hogy a felülete finoman szólva sem egyenletes. Kitüremkedések, egyenetlenségek bőven találhatók rajta. Bőven elég, hogy a pontos méretre nyomtatott elemeket ne lehessen összerakni, szorulnak, feszülnek.

Az OpenSCAD-ban meg lehetett oldani, hogy az elemeket egy picit elvékonyítsa. (Lehet, hogy erre más CAD program is képes, nem ismerem a lehetőségeket.) Nem egyszerű kicsinyítésről van szó, az semmire nem lenne elég ebből a szempontból.

Ez a 3D nyomtató rétegről rétegre nyomtat, így a nagyobb vízszintes átívelésekhez alulról támasztó bakokat kell nyomtatni. Ezeket a végén késsel, fogóval lehet eltávolítani. Nem kevés munka az sem.

Általában kétféle anyagból tudnak nyomtatni ezek a nyomtatók: PLA vagy ABS műanyagból. Mindkettőnek van előnye is, hátránya is. Az első változat PLA-ból készült, az azonban nem bírta a gyűrődést, hamar 3 darab lett belőle. Merevebb, törékenyebb, mint az ABS. Nyilván az ABS sem bírná, ha ugrálnék rajta, de már ejtettem le, és többször összeraktam, szétszedtem, ezeket a mindennapi igénybevételeket simán túlélte.

Még nagyban tanuljuk a 3D nyomtatás lehetőségeit, buktatóit. De rendkívül érdekes technológiának tartom, nagyon örülök neki, hogy már a hétköznapi életben is könnyen hozzáférhető.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr347130685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2015.02.01. 18:40:02

és melyik ez a cég, vagy márka, ahonnan érdemes venni?

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2015.02.01. 18:50:16

és melyik ez a cég, vagy márka, ahonnan érdemes venni?

és kb. mennyibe jött ki egy darab anyagköltsége?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2015.02.01. 19:06:57

@G. M. E.: Nem tudom, hogy milyet érdemes venni.
A barátom a CraftBot-ba szállt be még nagyon az elején. Az elsők egyike volt, aki megrendelte, így nagyon kedvezményes áron jutott hozzá.

De, hogy ez a nyomtató minőségben hogy viszonyul a többihez, azt nem tudom megítélni. Az tény, hogy a cserén és a design versenyen szebbek voltak egy kicsit a kinyomtatott dolgok.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2015.02.01. 19:08:35

@G. M. E.: Most lemértem. Ez a játék 25 gramm. Kellett még hozzá nyomtatni támaszokat, legyen összesen 40 gramm. 1 kg anyag 6-7 ezer Ft. Eleinte azért vannak bénázások, elrontott kísérletek...

Nádor Károly 2015.02.03. 22:10:54

Felületkezelést mennyire bírná ez a technológia? Élek lesimítását például? Ha ABS, akkor gondolom egy pengével lehetne kevésbé "nyomtatottá" tenni. Vagy nem?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2015.02.03. 23:49:40

@Nádor Károly: Pengével faragható, de meglátszik a vágások helye. Annyira megfaragni, hogy eltűnjenek a felületi egyenetlenségek teljesen reménytelen.
Egyébként a fotókon durvábban néz ki, mint élőben.

ezsolt74 2015.02.05. 10:21:48

Ha ABS ből van akkor szép simává tehető ha néhány órára aceton gőzbe van rakva, (egy nagy befőttes üvegbe rakod ,aminek az aljára raksz egy vattára acetont, a tárgyat meg mondjuk egy vékony dróttal felfüggeszted a vatta fölé úgy hogy semmihez ne érjen hozzá)mert ez megolvasztja a felületét és szép, egyenletes, csillogó ,fényes lesz.
A PLA erősebb mint az ABS, viszont törékenyebb, de ha megfelelő kitöltési aránnyal van kinyomtatva 50-70% akkor nagyon nehézlenne eltörni, igaz ekkor jóval több anyag is megy bele, de szerintem megéri hogy erősebb legyen.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2015.02.05. 10:27:13

@ezsolt74: Köszönöm.
Az acetont ki fogom próbálni, bár ma már szinte nem is lehet acetonos körömlakklemosót kapni...

Lehet, hogy PLA-val is teszünk még egy kísérletet.

ezsolt74 2015.02.05. 10:37:32

Nem acetonos körömlakk lemosó kell hozzá, hanem tömény aceton.
A Müller-ben lehet kapni, kis barna 2-3 decic üvegben van de nem a körömlakkoknál hanem a mosószerek mosogatószerek környékén, a háztartási benzin mellett.
800ft körűl van az ára.

ezsolt74 2015.02.05. 10:40:28

Van valamilyen oldal ahonnan ilyeneket le lehetne tölteni STL file-ban?
Próbaként kinyomtatnék én is egyet.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2015.02.05. 11:00:12

@ezsolt74: Ennek az STL file-ja nem nyilvános.
süti beállítások módosítása