Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Karamell doboz

2015.03.01. 19:31 Gál Péter F.

A 2014-es Nemzetközi Ördöglakat Találkozó (IPP) egyik díjnyertes játéka nagyon tetszett nekem már akkor is, amikor még nem lehetett tudni, hogy díjat fog kapni. Jól passzolt a "kevés elemből nehéz játékot" mániámhoz. Tetszett, hogy két elemkészlet tartozik hozzá, rögtön gondoltam, hogy a különböző megoldási módszert igényelnek. Elhatároztam, hogy amint lehetséges lesz, készítek egyet magamnak. Így sikerült:

caramelbox_allpcs.jpg

Az eredeti játékot Yasuhiro Hashimoto és Mineyuki Uyematsu tervezte. Az ő dobozuk vékony fém lemezből készült, szépen fel volt matricázva, ezért is kapta a játék a Karamell doboz (Caramel Box) nevet.

A feladat egyszerűen hangzik, tegyük be a sötét vagy a világos elemeket a dobozba! Hogy ez lehetséges (legalábbis a sötétekkel), azt következő kép szemlélteti:

caramelbox_lightpcs_withbox.jpg

A sötét elemek:

caramelbox_darkpcs.jpg

A doboz belső mérete 3×3×2 kockányi, így az elemekből is valami ilyesmi alakzatot kell kirakni. Nem pont ezt, hisz az ehhez szükséges 18 kocka helyett csak 16 áll rendelkezésünkre. Több kevesebb próbálkozásra sikerül kirakni egy elsőre jónak tűnő alakzatot:

caramelbox_darkpcs_puttogether.jpg

De vajon ezt be lehet-e rakni a dobozba? Vagy van egy másik, jobb alakzat? És hogyan álljon? És milyen sorrendben kell összeilleszteni az elemeket? És kint vagy bent? Egyesével kell berakni az elemeket, vagy egyszerre többet?

Hát igen, ezek azok a kérdések, amitől különleges, nehéz és érdekes lesz ez a játék. Mindössze 3 elem, mégis nagyon komoly erőpróba berakni őket a dobozba. Nem reménytelenül nehéz, de egyáltalán nem magától értetődő.

A világos elemek:

caramelbox_lightpcs.jpg

Ezekből elsőre másmilyen alakzat állt össze nekem, mint a sötétekből:

caramelbox_lightpcs_puttogether.jpg

De ez a jó? Itt ugyanúgy felmerül az összes kérdés, mint az előbb. "Természetesen" ezekhez az elemekhez egy kicsit más trükk szükséges, mint a sötétekhez, így hiába oldjuk meg az egyiket, a másik újabb komoly fejtörést kíván.

Remek játék, tessék megpróbálni elkészíteni vagy beszerezni!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr827231589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crownguard 2017.05.07. 19:47:06

Szervusz!
Meg tudnád nekem írni, hogy adott egységnyi kockákhoz képest mekkora a doboz belső, és az "akadály" mérete?
Esetleg nincs eladó példányod a játékból?
Válaszod előre is köszönöm!
Üdv!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2017.05.07. 19:50:17

@Crownguard: Nincs láthatatlan trükközés. A doboz mérete 3*3*2 egység, az akadályé 1 egység.
süti beállítások módosítása