Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Legominó azonosságok

2017.12.03. 19:03 Gál Péter F.

Egy korábbi bejegyzésben bemutattam néhány érdekes Legominó készletet. Ott szimmetrikus alakzatokat és azonos alakú színeket kerestünk. Most egy másfajta feladattípusból következik pár feladvány. Bár, nagyon hasonló, csak más elemekkel már szerepelt a blogon itt. Tudom, hogy nem mindenkinek állnak rendelkezésére fa vagy műanyag poliominó elemek, talán Lego (vagy hasonló) kockák könnyebben hozzáférhetők.

Az azonosságot kereső játékokban mindig az a feladvány, hogy két különböző elemkészletből rakjuk ki ugyanazt az alakzatot. Pl. a következő kép sárga és kék elemeiből:

io_ll.jpg

(Az elemeket nem szabad szétszedni és egymásra sem helyezhetők. Mindig a "tüskés" oldal van felül.)

Gondolom, aki próbálkozott vele, gyorsan megtalálta a megoldást:

io_ll_sol.jpg

Kicsit nehezebb, ha megkeverjük az elemeket! Mindkét egyforma alakzatot alkossa egy sárga és egy kék elem! Mondjuk ilyen bontásban:

il_ol.jpg

Ezek az elemek 4 db 2×2-es  kis Lego kockából állnak. Ezért hívhatjuk őket Lego tetrominóknak. Általában 4 ilyen tetrominó nem elég igazán nehéz feladványhoz, de azért ez a készlet elgondolkodtatott:

legotetroset.png

Nem árulom el, hogy hogy melyik két-két elem tartozik egy csoportba, de ismét az a feladvány, hogy rakjunk ki azonos alakzatot ezekből az elemekből! 

Ha 3+3 elemet használunk, akkor már jóval nehezebb feladványokat kapunk. Pl:

legotetro3.png

Vagy az egyik oldalon ugyanazokkal az elemekkel:

legotetro3_2.png

Jóval nehezebb feladványokat kapunk, ha a tetrominókról áttérünk pentominókra. Először 2+2 elemmel: 

legopento2_1.png

 Vagy:

legopento2_2.png

Az alábbi elemek egy érdekes készletet alkotnak:

legopento2_keszl1.png

Bárhogy is osztjuk 2-2 elemre (3-féle módon lehet), mindig kirakható azonos alakzat a két félből! Ez rögtön 3 feladvány.

Nehezebb az alábbi készlet:

 legopento2_keszl2.png

Ezt csak egy módon lehet kettéosztani, hogy azonos alakzatok legyenek kirakhatók belőle.

A 3+3 elemes feladványok már a mesteri szintet közelítik. Sikerül némelyiknek megtalálni a megoldását?

legopento3_1.png

Vagy:

legopento3_2.png

A következő készletet akárhogy osztjuk két 3-3 darabból álló csoportra, mindig kirakható belőlük két egyforma alakzat. Ez önmagában 10 (elég nehéz) feladvány:

legopento3_keszl1.png

Ez pedig olyan készlet, amiből csak egyféle módon lehet két azonos alakzatot kirakni. Ha ez sikerül, igazán büszke lehet magára az olvasó! 

legopento3_keszl2.png

 

Szólj hozzá!

Címkék: lego 2d összerakó azonosság pentomino

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr413415487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása