Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Ördöglakatok az erdőből

2020.02.09. 17:33 Gál Péter F.

Igaz, hogy jó régen, de már volt szó olyan ördöglakatokról, melyek a természetben található ágakból készültek, bonyolultabb megmunkálás, alakítás nélkül. Most is hasonlók következnek.

Kirill Grebnev orosz játéktervező találmánya az első játék, csakúgy, mint a régebbi bejegyzésben bemutatott. Ehhez egy vastagabb hasábot kell korongokra vágni. Akár tüzelőnek való fa is jó lehet, nem igazán számít sem a fa fajtája sem alakja. Az általam készített változat:

imgp3908.jpg

A két korongot egy zsinór köti össze és ezen helyezkedik el egy nyolcas alakban megcsavart zárt hurok. A cél ennek a huroknak az eltávolítása.

Egy másik elrendezés jobban érthetővé teszik, hogy miért is lett a játék neve "Végtelen" illetve "Infinity":

imgp3921.jpg

Így a hurok egy fekvő nyolcast, vagyis végtelen jelet alkot.

Sejthető, hogy a hurok nem túl nagy, még kifeszítve sem fér át rajta semelyik korong:

imgp3923.jpg

Az egész játék elkészítésében a legnehezebb a hurok kialakítása volt. Nem egyszerű egy zsinór két végét strapabíróan összeerősíteni. Valószínűleg a sok műszálat tartalmazó zsinórokat össze lehet olvasztani, de én nem ilyent használtam, így egy kis tiplidarab két végére fúrtam lyukakat és abba ragasztottam a zsinórvégeket.

imgp3925.jpg

A játék megoldása viszonylag egyszerű, kezdő ördöglakatosoknak vagy gyerekeknek is ajánlható. A kialakítása annyira ötletes, hogy 2014-ben bekerült az IPP résztvevőinek legtöbb szavazatát elérő játékai közé.

Engem is megihlettek ezek a korongok. Próbáltam egy olyan játékot készíteni belőlük, ami nehezebbnek tűnik, mint amilyen ténylegesen. Azt tapasztaltam, hogy mindkettő sokaknak okoz "AHA" élményt, széles mosollyal oldják meg újra és újra a próbálkozók.

Az én játékomhoz kicsit több elemre van szükség, de azok is ágakból levághatók:

imgp3926.jpg  

Cél a jobb oldali korong levétele.

A következő fotón jobban látszik a játék szerkezete:

imgp3927.jpg

A megoldás során a játék nem esik teljesen szét, a zsinóros rész benne marad a bal korongban:

imgp3930.jpg

Közeledünk a tél vége felé, ilyenkor még könnyen lehet szerezni pár kisebb rönköt. Egy kis türelemmel, pár szerszámmal nagyon klassz játékok készíthetők belőlük! 

Szólj hozzá!

Címkék: ördöglakat disentanglement filléres ipp

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr8015466512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása