Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Monstrum

2011.02.06. 18:48 Gál Péter F.

Egészen különleges formájú játékot talált ki Oskar van Deventer holland játéktervező. Talán az egyik legkönnyebben hozzáférhető kísérletező eszköz ördöglakat készítők számára az irodai gémkapocs. Sokan használják drótból, erősebb huzalból készült játékok modellezésére. Oskar is ilyesmivel próbálkozott, közben bosszankodott, hogy milyen nehéz szétszedni őket, ha pár darab összeakad. És ekkor jött az ötlet, hogy ilyesmi formákból nam csak ördöglakat készíthető, hanem más típusú logikai játék is, pont ahol az "összeakadás" adja a játék lényegét. A kezdeti modelleket hamarosan fából készült játék követte és megszületett a (szerintem) egyik legkülönlegesebb fa fejtörő. Én először csak egy rossz minőségű rajzot láttam róla, de már akkor nagyon tetszett. Később sikerült megtudni a pontos méreteket. El is készítettem 2×2-es fa rudakból, mivel ezekből rendelkezem nagyobb mennyiséggel. Kicsit meglepődtem, mikor a kész elemeket láttam:

 

Hatalmasak voltak! Persze számszerűen tudtam a méreteket, de mégis egész más a valóságban látni. Hogy a fotón is tudjam érzékeltetni, minden elemre rátettem egy normál méretű gémkapcsot.

Az elemek hosszúságát, szélességét a rudak keresztmetszete határozza meg. Azt hiszem, Deventer nem 2×2 centisekből indult ki:)

A játék célja az elemek "egymásba" helyezése, hasonlóan a Facsomókhoz. (Érdekes, hogy a Facsomóknál is felbukkan Deventer neve, ott is az egyik legfurább alakzatot ő tervezte.) Vagyis minden elem álljon merőlegesen a másik kettőre és nagyjából egymás közepén helyezkedjenek el! Még elképzelni sem könnyű ilyen rendhagyó formák esetén. Íme az összeállított játék:

Akkora, hogy a szokásos háttereim előtt nem is fért el, a földre helyezve majdnem térdig ér. Ezért is neveztem el Monstrumnak, bár eredetileg a sokkal kevésbé hangzatos Oskar gémkapcsai nevet viseli.

A Monstrum mindössze 3 elemből áll, mégis, talán az egyik legnehezebb játékom. A szó valós és átvitt értelmében is. Az összerakott játékból 15 különböző irányú mozgatás után lehet csak kivenni az első elemet! Más szóval a játék foka 15. Ha jól emlékszem, eddig még nem szerepelt a blogban ennél nagyobb fokszám.

U.i.: A játék elkészülte után jópár évvel láttam egy kiállításon egy amerikai játékkészítő példányát. Az övé tenyérben elfért :)

 

 

2 komment

Címkék: útkereső szétválasztó összekapcsolódó burr facsomó interlocking

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr372642710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joco777 2011.02.10. 19:31:34

Hasonló fejtörő facsomót találtam az egyik honlapon, el is készítettem de sehogyan nem megy még az összerakás sem (lehet nehezebb összerakni mint szétszedni). A képek alapján a darabkák hosszát 5 egységnyire becsültem, lehet ha hosszabbak volnának nem is lenne nehéz.

Esetleg találkoztál már ezzel a kütyüvel? Ha még nem, ajánlom a figyelmedbe mert szerintem tényleg fogós! (szerintem)

www.cassetete.org/archives/220

Egyébként a honlap francia társa lehetne ennek a blognak. :)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.02.11. 07:48:08

@joco777: Ezt a francia blogot nem ismertem, de a játékot igen. Tényleg nem egyszerű! És azt ugye látod, hogy nemcsak egymásba fonódó gyűűket lehet kirakni belőlük, hanem az összes elemet felhasználva egy nagyobb gyűrűt is?
süti beállítások módosítása