Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

A természet ajándéka

2011.10.16. 18:33 Gál Péter F.

Nem, most sem gombákról, bogyókról vagy más ehető növényekről lesz szó. Egy olyan ördöglakat-családot mutatok be, amiben a legfőbb alkotórész egy az erdőben, út szélén vagy bokrok tövében található ágdarab. Igaz, hogy kell hozzá kötél és karika is, de a játék egész látványát mégis a fura, organikus fadarab határozza meg.

A játék egyszerűnek tűnik, kipróbálva mégis sokaknak beletörik a bicskája. Nagyon sokaknak. Még tapasztalt játékosoknak is komoly problémát okoz a megoldása. Említettem a Kutatók éjszkájával kapcsolatban azt a külföldi urat, aki direkt a nehéz játékokat kereste, de mindet megoldotta, csak egyet nem. Na, ez volt az az egy.

Az ágat úgy kell megválasztani, megfaragni, hogy a tetején ne férjen át a karika. Ezt általában könnyű megtenni, hisz szinte minden ujjnyi vastag ágon van elágazás vagy egy nagyobb csomó, mint ezen a másik példányon:

Van akinek a nagyon sima, nagyon kidolgozott fajátékok tetszenek, de szerintem ehhez határozottan illik a kissé rusztikus megjelenés.

Fontos még, hogy a kötél csak annyira legyen hosszú, hogy a ráhurkolt karika alul ne legyen levehető. A következő képen szétszedve látható a játék, ezen a méretarányok jobban érzékelhetők:

(A karika nem szándékosan tojás alakú :))

Nagyon fontos megfigyelni, hogy a karikán merre is áll a hurok! A következő kép közelről mutatja a kiinduló helyzetet:

A karika fordítva is ráhurkolható:

de ilyenkor nagyon könnyűvé válik a játék! Úgyhogy elkészítéskor erre figyelni kell. (Persze a könnyű helyzetből is előállítható a nehéz, csak nehogy a könnyűt megoldva elégedetten hátradőljünk!) Esetleg meg lehet tréfálni valakiket a kétféle, elsőre nehezen megkülönböztethető esettel.

A játék kitalálója Kirill Grebnev játéktervező. Az ő hozzájárulása nélkül kereskedelmi forgalomba nem hozható.

A köteles ördöglakatokról már-már azt hihették a gyűjtők, hogy minden lényeges elvi újdonságot kitaláltak, nem érheti őket meglepetés. Erre jön egy fiatal orosz, és olyan játékot talál ki, amit még a nagy öregek is igazi újdonságként értékelnek. Lenyűgöző egyszerűsége és a megoldás komplikáltsága az IPP-n is nagy sikert aratott, a 2009-es verseny egyik díját el is nyerte. Ebből is látszik, hogy egy jó játék egyáltalán nem biztos, hogy bonyolult, nehezen elkészíthető elemekből áll.

Sőt, létezik egy még egyszerűbb változata is. Ehhez még elágazásos fára sincs szükség, akármilyen viszonylag egyenes rúd megteszi. Igaz, hogy ehhez a játékhoz már két karikára van szükség, de még így is rendkívül egyszerű a formája is és az elkészítése is.

Szétszedve:

A két karika mérete tetszőleges lehet, csak arra kell ügyelni, hogy egyik se férjen át a másikon.

Biztos sok játékról mondtam már, hogy a kedvenceim közé tartozik. Akkor ez a legkedvencebbjeim egyike. Annyira tetszett, hogy megpróbáltam egy kicsit továbbgondolni, valami más, méltóságteljesebb formát adni neki. Talpat készítettem hozzá, és olyan ágat kerestem, amin egy karikatartó is kialakul. Így született ez a változat:

Kedves Olvasó! Biztosan azt is sokszor mondtam már, hogy készítsd el Te is a játékot, próbáld ki, akkor tudod igazán értékelni. Ezek most fokozottan igazak. Mind az elkészítés, mind a megoldás sok-sok kellemes percet fog okozni!

9 komment

Címkék: fejtörő ördöglakat szétválasztó disentanglement filléres ipp

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr653307495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2011.10.17. 11:25:22

Ezek a legutóbbi szép, de ilyen szorosan is megoldható? Vagy ki tudod azért akasztani a kis göcsből?

Egy javaslat. Kéne találni valami természetes anyagot a karikának is, például egy hengeres fakéreggel lehetne helyettesíteni. Vagy egy velős csontból készült metszettel. És ha már itt tartunk, akkor eszembe jut az is, hogy vajon kagylókból, csigákból milyen ördöglakatot lehet csinálni :)
Majd én is gondolkodom rajta ...

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.10.17. 11:34:25

@Gáspár Merse Előd:
Az utolsó képen látható játéknál a karika kiakasztható a kis göcsből.

Hm... A csont metszet jó lehet. Bár nagyon macerás egy csontot annyira kifőzni, hogy szép és gusztusos legyen.

Palkova 2014.02.21. 21:26:35

Azoknak, akik hozzám hasonlóan járatlanok a famunkákban és nem tudnak hasonló remekműveket létrehozni egy 100 forintos fakanál is megteszi.
Egyébként én sokat törtem a fejem a megoldáson, végül egy 13 éves gyerek 10 perc alatt rájött.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.02.21. 21:34:33

@Palkova: Így van, a fakanál is jó! Nekem is van abból készült példányom, de azért ezek a természetes formák jobban tetszenek.

gyanave 2014.11.24. 17:09:28

Nekünk ez csak mostanában került, véletlenül, az utunkba - ahogy a találkozóra idegenként beesve meséltük a párommal.(Utána akadtam, szintén véletlenül, Rád/Rátok, és erre a bejegyzésre.) Megkínlódtam vele, de megvan. Érdekes, hogy nem a leszedésre jöttem rá, hanem egy leszedetten agyaltam, és úgy sikerült. Aztán persze abból meglett a leszedés is. Zseniális. Boldog vagyok, hogy ezt zseniálisan :-)kinéztem belőle, és rögtön megvettem. Falom a többi írásodat - én nagy barkácsolós vagyok, úgyhogy sok meglesz belőle. Köszi!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.11.24. 17:20:42

@gyanave: Szia!
Ti voltatok ott a találkozón záróráig a pároddal? És a végén egy dobozos összerakót adtam a kezetekbe?

Írj levelet, küldök méreteket!

Puszti Laci 2015.05.18. 22:08:01

@gyanave: valaki megmondaná az utolsó kép megoldását? már pár napja küszködök vele, de nem megy -.-

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2015.05.18. 22:37:02

@Puszti Laci: A többi megy?

A megoldás során szabad felemelni az asztalról! :)
süti beállítások módosítása