Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Drótszív

2012.05.06. 19:41 Gál Péter F.

Az idősebb olvasók, akiknek még volt gyakorlati órájuk, valószínűleg elkészítették már a most bemutatandó ördöglakatot. Sokaknak itt véget is ért az ilyen játékokkal való kapcsolata. Innen eredhet az a tévhit, hogy sokak ezt a konkrét játékot hívják csak ördöglakatnak. Talán sokaknál megtalálható még valahol a kisiskolásként készített játék. De ha nem, akkor sem ördöngősség egy kevés drótból elkészíteni. Az én változataim ennél kicsit profibb kivitelűek, ítt-ott a mai napig kapható e  játék valamelyik változata.

A játék célja a szív alakú forma leszedése, különválasztása:

Nagyon jópofa játék! Bizony, akik nem nagyon találkoztak hasonló feladványokkal, azoknak komoly problémát okoz a megoldása. Ráadásul a képen látható változatban van még egy kis csavar, amit nem könnyű észrevenni! A vízszintes elem, amelynek a végei egy-egy "gyűrű" található, nem teljesen szimmetrikus. Az egyik hurok nagyobb egy leheletnyivel, pont annyival, hogy azon az oldalon ne lehessen megoldani a játékot. Ha valaki ott kezd neki, könnyen hiheti, hogy ez egy elrontott példány, véletlenül megoldhatatlan lett. (Én egyébként nem szeretem az ilyen észrevehetetlen trükköket. Nekem az tetszik, ha a játékos minden információ birtokában van.)

Mint szinte minden komoly múlttal rendelkező játék, ez is rendelkezik nehezített, módosított változatokkal. (Már az aszimmetrikus kialakítás is egy kis eltérés az eredetitől!)

Az egyik legismertebb nehezített változatban egy plusz U alakú elem kerül az alap U-ra, és e másodikról kell levenni a szivet:

Ez már egy igazán komoly ördöglakat. Nemcsak a kezdőknek okoz komoly fejtörést, de a gyakorlott játékosoknak is sokszor beletörik a bicskájuk.

Ebből a változatból rendelkezem egy igazán erős, robosztus kialakítású példánnyal is. Az olyan vastag anyagokból készült, hogy emberi erővel szinte lehetetlen deformálni. (Ezt szoktam bemutatókra vinni :))

A mellé tett pénzérme érzékelteti a méretét. A súlya is ehhez mérhető, közel fél kg.

Az a jó ebben a változatban, hogy félig is meg lehet oldani:

Az alsó U-n már nincs rajta a szív (ez a nehezebb lépés), de még nincs különválasztva. Így lényegében az első képen látható változathoz jutunk vissza, vagyis ez egy igazi kettő az egyben játék.

Megoldva:

Az ördöglakatok kedvelőinek mindenképpen javaslom, hogy készítsen vagy szerezzen be egy ilyen játékot! Igazán kellemes szórakozás játszani vele, vagy megtréfálni más játékos szellemű ismerősünket!

 

1 komment

Címkék: ördöglakat szétválasztó disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr534491995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vtamas 2012.05.09. 15:24:17

Régi emlékek ébredtek bennem :-)
Általános iskola 4 osztályban, a gyakorlati órán, a gyalupad mellett, a körmös és egyéb fogókkal ilyen játékokat készítettünk, Kőváry tanár bácsi elmondása alapján.
Jó dolog a nosztalgia, köszi :-)
Most is el fogom készíteni, de ez már nem lesz olyan: közben eltelt 35 év és a tanár bácsi sincs már.
süti beállítások módosítása