Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Gál Péter F.: @Péter Forró: Mailben válaszoltam... (2024.06.06. 21:18) Sudoku ördöglakat
  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek

Az egyszerűtől a lehetetlenig

2009.04.02. 22:34 Gál Péter F.

Egy fejtörő játékokkal foglalkozó könyvben láttam egy furcsa, drótból készült ördöglakatot. A kép alapján nem tudtam megoldani, így elkészítettem, persze fából:

A kis zsebrevágható ördöglakat helyett egy jóval nagyobb, asztalra való játékot kaptam. Remekül lehetett próbálkozni vele, de csak nem sikerült leszedni a zsinórt. Két nap kínlódás után feladtam és megnéztem a megoldást. Aztán úgy sem sikerült. Odaadtam néhány barátomnak, köztük olyanoknak is, akik rendkívül ügyesen és gyorsan szokták megoldani az ilyen játékokat, de nekik sem sikerült.

Meglepődtem, mert az egyikük szinte rögtön rávágta, hogy "De hisz ezt nem lehet megoldani!" Arra hamar rájöttünk, hogy a könyvben közölt megoldás hibás, így maradt az önerős kísérletezés és a teljes kudarc. Ez kb. 10 éve történt, azóta rengeteg ember kezében volt már ez a játék. (Jól bírja, még egyszer sem jött szét! :)) De soha, senki nem oldotta meg.

Közben a kezembe került egy cikk Stewart Coffin tollából. Ő a ma élő legelismertebb, legsokoldalúbb ördöglakat- és logikaijáték-tervező. A cikk leírja a játék történetét. Coffin kísérletezgetett egy dróttal, aminek a két végére hurkokat készített, majd ezeket különböző módokon összekapcsolta, ezekről vázlatokat, jegyzeteket készített. Valószínűleg a könyv írói kezébe ezek kerültek, és nem pontosan értették a rajzokhoz fűzött megjegyzéseket. Így jelenhetett meg nagy példányszámban egy egyébként rendkívül pontos és hiteles könyvben, ami sok szempontból e játékok bibliája lett. Ha már ennyi szó esett a könyvről, álljon itt a címe és a szerzői: Pieter Van Delft és Jack Bothermans: Creative Puzzles of the World

Ma már igazi ritkaságnak számít, de javaslom mindenkinek, akik tetszenek az ilyen játékok.

A könyv alapján több játékgyártó elkezdte forgalmazni a drótból készült változatot. És amikor egyre több reklamációt kaptak a csalódott játékosoktól, megkeresték Coffint, hogy árulja el a helyes megoldást, de ő sem tudta.

Legjobb tudomásom szerint a mai napig senki nem oldotta meg a játékot és senkinek sem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani a megoldhatatlanságát.


Update!!!

E bejegyzés megjelenése után pár nappal találtam egy cikket itt, mely pont a megoldhatatlanságot bizonyítja.


Egész más a helyzet, ha a két karika rögzítését felcseréljük:

Így egy egészen egyszerű, talán az eddig bemutatottak közül a legkönnyebb játékot kapjuk. Valószínűleg sokan már a kép alapján is látják a megoldást. De ha nem, akkor sem tartana pár percnél tovább leszedni a zsinórt egy valós példányról.

Kicsit nehezebb, ha a zsinórra rögzítünk egy akkora golyót, ami nem fér át a karikákon:

Ez a variáció is viszonylag könnyen megoldhatatlanná válik, ha túl rövidre készítjük a kötélhurkot!

A két véglet között helyezkedik el az a változat, amikor az egyik karika két rudat is közrefog:

Ez már egyáltalán nem egyszerű játék, de azért a haladó ördöglakatosok biztosan megbirkóznak vele.

Ennek egy kicsit módosított változata:

E legutóbbi változat bolti forgalomban is kapható, igaz, Magyarországon még nem láttam.

Kíváncsi vagyok a véleményetekre, ötleteitekre e játékokkal (is) kapcsolatban. Ha valaki megoldást vagy megoldhatatlansági bizonyítást ad az első változatra, nagyon szívesen felajánlom a blog kereteit a közlésre, bár valószínűleg ennél tudományosabb fórumokban is meg tudna jelenni.

5 komment

Címkék: fejtörő ördöglakat szétválasztó disentanglement megoldatlan probléma megoldhatatlan

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr161042864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bolsh (törölt) 2009.11.01. 12:51:18

Elnézést a kezdő kérdésért, de mi a feladat a legfelső képen?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.11.01. 12:53:59

@bolsh:
Mindig a kötél levétele vagy kifűzése a feladat.

Tehát a legfelsőn is az (lenne), hogy távolítsuk el a kötélhurkot.

drazsdik 2009.11.08. 22:10:09

A legfelső játéknak azért nincs megoldása, mert
önmagába záródik a rendszer. Nincsen kijárata.

Spd 2010.04.03. 09:51:42

nem tudom, volt-e már linkelve, de az instructables-en van egy sorozat, ami fa ördöglakatokat mutat be az elkészítés és a megoldás leírásával. Időnként tesznek fel újabbat is, mostanság került fel a hatodik: www.instructables.com/id/Puzzle-1/
süti beállítások módosítása