Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Könnyű is meg nem is

2010.11.08. 16:25 Gál Péter F.

Nagyon érdekes fejtörőt talált ki Lothar Hannappel. A következő elemekből ezernél is több módon lehet kirakni egy 3 egység oldalú kockát:

És összerakva:


Az összerakós fejtörőkkel most ismerkedőknek és kisebb gyerekeknek is gyors sikerélményt ígérő, nagyon jó bevezető játék ez. A három darab 1-es kis kocka speciális elhelyezésével azonban különböző nehézségű feladványokat lehet kitalálni, akár olyanokat, amik a játékmestereknek is komoly fejtörést okoznak.

Viszonylag egyszerű összerakni a kockát úgy, hogy a kis kockák a nagy élére kerüljenek, 240 féle ilyen elrendezés létezik. A képen a kis kockákat nem építettem be, így jobban látható a helyük.

Nehezebb, ha a nagy kocka testátlójában, vagy két átellenes élközepet összekötő egyenesen helyezkednek el a kis kockák. Mindkét elrendezésnek 15 megoldása van. Ezeket nehezebb fotón bemutatni, de talán így is el tudja képzelni az olvasó a kis kockák helyét.


A kis kockák helye a testátlóban:

 

És a szemközti élek középpontját összekötő egyenes mentén:

Nagyon nehéz feladványt kapunk, ha a 3 kis kockát a középső oszlopba kell elhelyezni. Mindössze 5 megoldás létezik, az egyik:

 

Vigyázni kell azonban, ha újfajta feladatokat akarunk kitalálni. A fenti esetek közül hiányzik pl. az, amikor a kiskockák egy oldallap átlóján helyezkedik el. Nem véletlenül, ilyen elrendezésben nem lehet összerakni az elemeket.

Javaslom az olvasónak, hogy készítse el ezt a játékot! Remek szórakozást nyújt a régi feladványok megoldása is, de legalább annyira érdekes új elrendezések kieszelése!

 

3 komment

Címkék: kocka fejtörő összerakó 3d összerakó kirakó megoldhatatlan

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr312433851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.11.28. 17:10:39

Van ennek egy másik változata is. Nagyon hosszan leírtam, de megszakadt a net.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.11.28. 17:31:19

@Yooha:
Sajnálom, hogy elszállt a hosszú leírásod!

Nem a Szóma kockára gondolsz? Vagyis erre:
ordoglakat.blog.hu/2009/04/18/szoma_kocka

Nagyon sok kockás kirakó létezik, kíváncsi vagyok a tiedre!

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.11.28. 19:05:13

@Gál Péter F.: De igen! Valami gyerekfejtörős könyvben volt. Megcsináltam legóból, még mindig megvan. De a könyv sajnos nem tudom hova lett így nincs meg, hogy miket lehetett kirakni belőle. Szphinxre meg zongorára emlékszem.
süti beállítások módosítása