Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Egyenesen át — Ördöglakat fillérekből 5.

2011.03.06. 21:44 Gál Péter F.

A filléres sorozat most következő játéka talán sokakat emlékeztet a bújócska játékokra. Nem véletlen, hasonló az alapötlet, de itt egy karikát is le kell venni. Ezért egy picivel több alkatrész szükséges ehhez az ördöglakathoz, de az elkészítése még mindig nem igényel különösebb ügyességet vagy komoly gépeket. A felhasznált kellékek:

Egyedül a lyukas falap elkészítése igényel egy kis ügyességet, a több alkatrész készen kapható. Nem szükséges, hogy a lap pontosan négyzet alakú legyen és az sem, hogy a lyukak szép szimmetrikusan helyezkedjenek el. Én mindenesetre szabályosan készítettem el, szerintem jól néz ki így :)

A két átló mentén fűzzük át a köteleket a lyukakon, és a kötélvégekre ragasszunk akkora golyókat, amekkorák nem férnek át a lyukakon! Már az átfűzéskor illesszük be a karikát, hogy a következő elrendezést kapjuk:


Fura, egyik kötél sem megy át a karikán, a kettő együtt mégis lehetetlenné teszi a levételét. Vagy mégsem? Melegen javaslom e játék elkészítését, bizony sokakon kifog a megoldása. Ez is tipikusan olyan ördöglakat, amiről levenni könnyebb a karikát, mint visszarakni. Ezért is javasoltam, hogy a golyók felragasztása előtt fűzzük be a karikát. Sőt, érdemes az egyik golyót csak egy oldható csomóval rögzíteni, így veszély esetén van menekülő útvonal.

Szerintem elegánsabb a fenti elrendezés a négy golyóval, de érdekes változat készíthető ugyanezzel a lappal és két golyóval is:

Első ránézésre talán nem is egyszerű észrevenni, hogy a 3 lyukas, 3 golyós változat lényegében ugyanezen az elven alapul, teljesen hasonló módon lehet azt is megoldani. Talán a megjelenése különlegesebb. Íme:

Remélem, a fotókról kivehető vagy kitalálható a madzagok útja. A lapok hátulján semmi trükközés nincs, a lehető legtermészetesebb módon halad a kötél.

Ezekről a játékokról mindig azt gondolom, hogy elég könnyűek, hisz lényegében egy lépésben megoldhatók. Mégis - valami általam nem ismert okból - sokan feladják a megoldását. Amíg nem jön rá az ember a trükkjére, szinte alig lehet valami kezdeni a karikával és a kötelekkel. Azon ritka madzagos ördöglakatok egyike ez, amit még összegubancolni sem egyszerű :)

És, hogy miért "Egyenesen át" a neve? A megoldás után már nem is lesz ez kérdéses!

4 komment

Címkék: ördöglakat disentanglement filléres

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr932716781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fa-Szú 2011.03.07. 19:33:20

Hello.Én tanuló asztalos vagyok és nekem nagyon tetszik a blog és a közeljövöben terevezem az it szereplö néhány fejtörö kis okosságot elkészíteni.Én pl. már csináltam rabkeresztet bár elkapkotam és kellet koordinálnom de még csak tanulom a szakmát.Sok sikert a bloghoz!

replininja 2012.03.13. 11:15:06

Üdvözlöm! Jól látom, hogy a lyukakon keresztül átfűzhető még a kötél pár is a szimpla mellett?

replininja 2012.03.13. 12:08:06

Köszönöm a gyors választ! így valóban a "bújócska" az alapja.
süti beállítások módosítása