Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Nemzetközi ördöglakat találkozó - Előzmények

2011.07.30. 09:18 Gál Péter F.

Az utóbbi időben megritkultak a bejegyzések a blogon. Ennek azonban nem az az oka, hogy elfordultam volna az ördöglakatoktól, épp ellenkezőleg. Augusztus elején rendezik meg e játékok évi szokásos nemzetközi találkozóját, az "International Puzzle Party"-t vagy röviden IPP-t. E találkozó meghívásos alapon működik, nem teljesen nyilvános, bár nem nehéz bekerülni a látogatók közé. Annál bonyolultabb bekerülni abba a viszonylag szűk körbe, akik részt vehetnek az IPP egyik fő eseményén a CSERÉN. Most először sikerült nekem is, úgyhogy nagy izgalmakkal tekintek az elkövetkező napokra.

A cserére egy olyan játékkal lehet nevezni, ami nem volt üzleti forgalomban, nem szerepelt tömeggyártásban, valószínűleg nincs meg a legnagyobb gyűjtőknek sem és még kellően érdekes is. E feltételeket nem egyszerű teljesíteni, így a játék tervét vagy prototípusát be kell mutatni egy előzsűrinek, ha ők áldásukat adják rá, akkor csere résztvevőnek érezheti magát az ember. Már csak el kell készíteni vagy készíttetni 100+1 egyforma példányt ebből a játékból. Általában kb. ennyien vesznek részt a cserén, így mindenki visz 100 egyforma játékot és hazajön 100 különbözővel.

Az amerikai, japán, ausztrál vagy nyugat-európai résztvevők általában kiadják bérmunkába a játékok elkészítését, de én ezt is kihívásnak éreztem (meg valószínűleg anyagilag sem bírtam volna) így magam álltam neki a gyártás fő részeinek. Az utóbbi időben lényegében minden szabadidőm e játékok készítésével telt.

Azt hiszem (remélem), a könyv forma és a játék ötvözése nagyjából az én találmányom. Már láthattatok itt a blogon is példát "könyves" játékra. Most is ilyenben gondolkodtam. De a belső tartalomnak újszerűnek kellett lennie, nem indulhattam egy könyvbe ágyazott pentominóval vagy más régi játék módosított változatával. (Elvben ezt megengednék a szabályok, de én újat szerettem volna.) Régóta foglalkoztatnak a kombinatorikus összerakók. Ilyen a pentominó is vagy a tetrahex vagy a hexiamond és még egy pár fajta. Ezek közös tulajdonsága, hogy valamilyen nagyjából szabályos alakzattal történő síklefedésekből indul ki, illetve az elemek ezen alakzatok összeerősítésével keletkeznek.

Én ötszögekből indultam ki, mégpedig három speciális, szimmetrikus ötszöget használtam elemek képzésére. Így született meg a játékom. A találkozó után részletesen be fogom mutatni. Most csak egy kép álljon itt az összes elkészült példányról:

Ez kb. 120 példány.

A cserén is lesz másik magyar résztvevő, az ő játékát is bemutatjuk később.

A játékommal elindultam az IPP másik nagy esemény a VERSENY-en is. Ezen nem megoldani kell a játékokat, hanem épp a tervezést, a "design"-t mérik össze. Egyáltalán nem kell drágának "csicsásnak" lennie a játéknak, sokkal fontosabb az újszerűség, a jó ötlet. Régebbi és a mostani IPP-k versenyjátékait meg lehet nézni itt:

http://www.puzzleworld.org/designcompetition/

Hát, nagyon erős az idei mezőny. Gyönyörű kivitelű mesterművek és szerényebb megjelenésű de remek ötletek és helyet kaptak a játékok között. Az én játékomat biztosan felismeritek, szerintem nem túl előnyös a fotó róla, de azért nekem tetszik. Van még két magyar induló (tudomásom szerint), de a verseny nagyjából titkos, így nem árulom el az ő játékukat. Majd a találkozó után.

A versenyjátékokat két módon értékelik. Egyrészt az összes résztvevő szavazhat a neki legjobban tetsző 5 játékra, másrészt a "nagy öregek" egy zsűrit alkotnak és ők is adnak díjakat. Nagyon nagy szó akármelyik elismerésben részesülni.

A versenyen bárki indulhat, ha teljesíti a nem túl szoros megkötéseket: nem lehet a játék két évnél idősebb és nem lehet még bolti forgalomban, és valami újdonságot kell tartalmaznia. Ha jól tudom, ezen a megmérettetésen nem nagyon indult még magyar játék, így díjat sem kaphatott. Annál jobb, hogy az idén hárman is leszünk. Nagyon szeretném ha valamelyikünk neve és országa meg lenne legalább említve a díjazottak között. De mégegyszer megjegyezném, hogy nagyon erősnek tűnik a mezőny.

A harmadik nagy esemény a PARTY. Itt nem pia meg táncikálás a főszereplő hanem természetesen a játékok. Lehet árulni, cserélni, ötletelni, találkozni, akármit. Ez egy nagyon jó hangulatú rendezvény szokott lenni.

Erre is készültem, hasonló könyves játékokat csináltam, kicsit egyszerűbb belsővel. Ezeket is bemutatom később részletesen, most csak egy fotó az összes példányról:

Ezek között is vannak teljesen saját találmányok, vannak régebbi játékok átalakításai, vannak geometriai érdekességek játékos formába öntve és vannak ismert játékok könyvbe kötve. Remélem tetszenek majd a résztvevőknek.

Egyelőre az összes könyvecske a polcon várja az utazást:

Az IPP az idén Berlinben lesz, a napokban indulunk. Már eléggé izgulok. Szurkoljatok,  hogy minden jól sikerüljön! Ha megjöttünk jelentkezem, valószínűleg lesz mit mesélni!

1 komment

Címkék: könyv cserebere mechanical puzzle 2d összerakó kombinatorikus kirakó megoldatlan probléma ipp

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr83111170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricsif 2011.07.30. 19:01:20

Várjuk a beszámolód a sikeredről! :-)
süti beállítások módosítása