Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Patkó ördöglakat

2012.01.15. 21:09 Gál Péter F.

Furcsa, hogy több ország is saját találmányának gondolja a patkókból készült ördöglakatot. Egy magyar vásáron vettem egy lószerszámokat áruló kereskedőtől az egyik saját példányomat, azzal a kísérő szöveggel, hogy betyárok találták ki és szórakoztatták egymást ilyesmivel még a XIX. században. De ugyanilyen vagy nagyon hasonló játék Amerikában és Oroszországban is felbukkan, szintén a távolba visszanyúló legendákkal övezve.

A játék pontos eredete számomra kideríthetetlen volt, pedig megpróbáltam utánajárni. De talán ez most nem is annyira lényeges, lássuk inkább magát, ezt a fura ördöglakatot. A vásári darabom látható a következő képen:

LoPatkoOssze1.jpg

A méretek érzékeltetésé miatt egy pénzt is lefotóztam mellette. Látható, hogy tekintélyes darab, több mint egy kilós! Az eladó szerint igazi lópatkóból készült, talán olyanból, ami még lovon is volt. Ezt nem tudom ellenőrizni, mindenesetre el tudom hinni.

Feladat a középső karika leszedése. Nem is olyan egyszerű! A két patkót összekötő láncok elég rövidek ahhoz, hogy túl sok mozgást ne engedjenek. A játék félbehajtható és egy kicsit csavargatható is. Ez az egyike azon kevés játékomnak, aminél meg szoktam engedni, hogy erővel próbálják megoldani, szabad kézzel úgysem sikerül.

Szétszedve:

LoPatkoSzet1.jpg

Mondjuk, hogy rusztikus :) A készítő nem törekedett a tökéletes geometriai formákra. (Vagy lehet, hogy törekedett, csak így sikerült.)

Ugyanennek a játéknak egy kínai verziója sokkal kecsesebb, merev drótból készült:

DrotPatkoOssze1Mod.jpg

Itt a pénzérme alig kisebb, mint a leveendő karika. Ezt már nem szabad feszegetni, annyira nem erős az anyaga.

Szétszedve:

DrotPatkoSzet1Mod.jpg

Az amerikai Tucker-Jones House vállalat kínálatában több változat is szerepel. Érdekes a Self Restraint, ami egy kicsit nehezítve van egy csuklópánttal, Így a "patkó" nyílik és záródik, a megoldás során ügyelni kell a helyes állapotára. A patkó zárva:

TavPatkoOssze1.jpg

És sokkal jobban kinyitva:

TavPatkoOsszeNyitva.jpg

Nagy meglepetésemre nemrég találkoztam egy fából készült változattal is. Elsőre le sem esett, hogy ez ugyanaz a játék, mint a patkós:

FaPatkoOssze1Mod.jpg

Ezt a változatot ma készítettem el, hogy be tudjam mutatni. A készítés közben jöttem rá, hogy bizony ez azért nem az igazi! A természetben található fák alakja nem teszi lehetővé annak a formának a kialakítását, ami igazán passzolna ehhez a játékhoz. Így ennek a verziónak van egy másik, sokkal egyszerűbb megoldása is.

De már kitaláltam, hogy hogyan lehet fából elkészíteni egy, az eredetivel funkcionálisan megegyező változatot is. Sőt, talán egy kicsit tovább is fejlesztettem. De erről majd máskor!

2 komment

Címkék: ördöglakat szétválasztó disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr813549908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vigvik 2012.01.17. 20:31:19

Kedves Péter! Gratulálok a bloghoz. Láttam a KöMaL Ankéton is előadott, hasonló ügyben szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot. Ha úgy gondolja, hogy érdekelné a dolog, keressen meg legyen szíves a vigvik [kukac] math [pont] u-szeged [pont] hu címen. (Nem találtam meg az elérhetőségét.) Köszönöm: Vígh Viktor
süti beállítások módosítása