Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Le a hurokkal!

2012.02.12. 12:22 Gál Péter F.

Az egyik első (vagy talán a legelső?) állványos-talpas játékom volt ez:

Egy kiállításon láttam és nagyon megtetszett az egyszerűsége. Könnyen áttekinthető, nincsenek benne felesleges hurkok, csavarok, nem tartalmaz félrevezető bonyolításokat. Akkor még nagyon kezdő voltam ördöglakat téren, így jó sokat elbajlódtam a megoldásával, de szerencsére sikerült. Talán, ha ott nem sikerült volna vagy túl egyszerűen ment volna a megoldás, akkor ma nem lennék ördöglakat rajongó.

Nem volt nagy ördöngősség elkészíteni egy saját példányt sem, így sokaknak meg tudtam mutatni. Azt tapasztaltam, hogy bizony másoknak is komoly problémát okoz, nem egy ismerősöm fel is adja a megoldást. Elsőre csak annyi utasítást szoktam adni, hogy a kép alján látható karikát kell levenni. Erre sokan ezzel a karikával próbálnak mindenfélét, átbújtatják rajta a kötelet, megpróbálják áthúzni a gömbön, de látszólag semmi nem vezet eredményre. Amikor elárulom, hogy a két kötélhurkot kell kiakasztani, akkor már többeknek gyorsan sikerül megoldani. A játék szétszedve:

A leveendő karika mérete tetszőleges lehet. Teljesen mindegy, hogy átfér-e a gömbön, a játék talpán, akárhol. A megoldáshoz mindenképpen ki kell akasztani a hurkokat. (Ezt persze nem kell feltétlenül elárulni annak, aki épp játszik vele.)

A rúdon levő két karika mérete viszont fontos, azokon nem férhet át a rúd tetején található gömb. Ha átférne, a játék teljesen egyszerűvé válna.

Aztán kicsit később, amikor már kezdett érdekelni a létező ördöglakatok átalakítása, rájöttem, hogy igazából nincs is szükség a rúdon levő két karikára, elég csak az egyik, ha a rajta levő kötelet a talpba is berögzítjük. Így kaphatjuk meg a kicsit egyszerűbb változatot:

 

A képen talán nem látszik jól, a hosszabb kötélhurok a talpba van ragasztva, a másiknak az egyik vége a karikába, a másik szintén a talpba. A feladat ugyanaz, vegyük le a sötét karikát.

Én nagyon szeretem az ilyen "talpas" ördöglakatokat, de vannak akinek jobban tetszik, ha a játék könnyen magunkkal vihető. Ennek is létezik mobil változata, amikor a talpat is egy rúdra erősített két karika helyettesíti:

Ez így elég kuszának és bonyolultnak tűnik. Mert tényleg az :) Jóval kevesebb karikával is elkészíthető lenne ugyanezen az elven működő játék. Látja az olvasó, hogy hogyan lehetne ebből is (a leveendőn kívül) egy karikás verziót készíteni?

De ennek az ördöglakatnak van egy érdekesebb leszármazottja is. Ebben az összes karikát egy pálcára fűzzük fel és a két szélső ill. a két középső karikát kötik össze hurkok.

Ezt a verziót jóval nehezebb áttekinteni. Elsőre nem is világos, hogy hova, hogyan kell feltenni a karikát. Pedig itt is csak arról van szó, hogy a két hurkot kell összeakasztani és az egyikre már az összeakasztás előtt rátenni a karikát. Így néz ki a játék összerakva:

Ez a legnehezebben megoldható a bemutatott változatok közül. De aki nekiáll elkészíteni, annak mindenképpen a talpas változatot is javaslom!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr814096453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása