Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Fogaskerekek

2012.08.12. 21:58 Gál Péter F.

Régóta izgatja a fantáziámat valami olyasmi játék, aminek alkotórészei el tudnak mozdulni, de nem egymástól függetlenül, valahogy összekapcsolódnak, az egyik mozgása a másikra is hatással van. Számtalan ötletem volt a mechanizmus megvalósítására, de házilagosan egyiket sem tudtam kivitelezni. Már-már lemondtam erről a játéktípusról, mígnem a tavalyi IPP-n több hasonlóval is találkoztam.

Ma már nem elérhetetlenek — kis szériában sem — a lézerrel vagy CNC-vel kialakított különleges formájú játékok vagy játékalkatrészek. Így lehetőség nyílik olyan alakzatok kialakítására is, amikről pár éve csak nagyüzemi gyártás esetén gondolhattunk. Kiváló példa erre a következő képen látható játék:

Lab_Kezdo.jpg

Sajnos, nagyon nehéz fotón visszaadni a játék lényegét. Egy fix aljzaton két — körívekből álló — labirintus van kialakítva. Erre két egymásba kapcsolódó fogaskerék van elforgathatóan felerősítve, mindkét fogaskerék belsejében is egy-egy labirintus található. Mindkét labirintus közepén egy golyó helyezkedik el, ezeket kell a külső körön található lyukakhoz vezetni.

A játék nehézségét az okozza, hogy egyszerre kell mindkét labirintusban kialakítani az utakat. Ráadásul a golyó akkora, hogy a felső labirintus bele tud akadni. Pl. a következő képen a bal kerék már nem forgatható az óramutató járásával ellentétesen, mert a golyó megakadályozza.

Lab_Akad.jpg

Valami ilyesmi lenne a végállapot:

Lab_Veg.jpg

Csak mindkét golyót egy fal elválasztja a szabadulást jelentő lyuktól.

Remek játék! Ez is Jean Claude Constantin ötlete alapján készült, mint több már bemutatott ördöglakat. Szívesen lefotóztam volna a megoldott állapotot is, régebben már sikerült kivennem a golyókat, de most elég sok próbálkozással sem jártam sikerrel. (Az a gyanum, hogy vissza lehet tenni a golyókat úgy, hogy a játék megoldhatatlan lesz, de igyekeztem elkerülni ezt az állapotot.)

Nem tehetek róla, de nekem a fogaskerekekről mindig beugrik a Modern idők című Chaplin klasszikus.(Aki még nem látta, sürgősen pótolja!) Talán mondhatjuk, hogy a filmes remekművekből mindig emlékszünk pár jelenetre, örökre beégnek valahova az agyunk mélyére. Nekem ilyen a Modern idők fogaskerekes képsora. Ebből egy kocka:

Chaplin-Modern_Idok-S.jpg


Valószínűleg hasonlóan van ezzel Sven Baeck "belga" játékgyűjtő és tervező is. Nem véletlenül adta a tavalyi IPP-n szereplő cserejátékának a Modern idők címet. Ebben is fogaskerekek a főszereplők, de egész más ötletet használ, mint a fent bemutatott játék.

ModernIdok1.jpg

Egyszerűen az a feladat, hogy az azonos fákból készült körcikkeket juttassuk egymás mellé. A képen látható állapotban a jobb felső kis fogaskerék elforgatásával minden fogaskerék elfordul. Hamar eljutunk azonban olyan állapotba, amikor a hiányzó fogak miatt már csak a jobb felső nagy kerék forog:

ModernIdok2.jpg

Ilyenkor választanunk kell, hogy melyik másik kis kerékkel folytatjuk. És egyáltalán nem mindegy az sem, hogy mennyit forgatunk a kerekeken.

Szerencsés módon, amikor a kezembe került ez a játék, azonnal elforgattam az összes kereket. Persze már fogalmam sincs, melyiket mennyivel és milyen sorrendben... Sőt, azt sem tudom, mi volt a kezdeti állapot. Bár csak négy kereket kell jól beigazítani, jelenleg mégis teljesen reménytelennek tartom a megoldását. Nagyon nem áll rá az agyam ezekre a mozgásokra, nem látom előre a kialakuló állapotokat. Majd egyszer rászánok jóval több időt!

6 komment

Címkék: labirintus sorozatos ipp sorozatos mozgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr794708931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LuiCypher 2012.08.13. 16:11:45

Uram, atyám, ez valami elképesztően izgalmas, értelmes dolog! Hol lehet hozzájutni e csodákhoz? - addig is a "Modern Times"-t elkezdtem kartonpapírból(!) kivitelezni.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.08.13. 18:59:03

@LuiCypher:
Örülök, hogy tetszik!
A Modern Times nem kapható, az cserejáték volt, azok nem szoktak piacra kerülni. (Persze vannak kivételek.)Kicsit szkeptikus vagyok a kartonpapír működőképességét illetően :)

A másik fel-fel bukkan netes boltokban. Pl:
knobelspiele.ch/modules/shop/product_info.php?products_id=254182%3E

Vagy egy másik:
www.puzzlemaster.ca/browse/inventors/constantin/6073-laby-plus

psy12 2012.08.22. 13:15:44

Tiszteletem!
Nekem nagyon tetszik a Modern idők nevű játék, olyannyira, hogy tervezgetem hogyan lehetne szépen kivitelezni parkettából...Lehetne kérni képet a megoldott helyzetről, mert a szövegben leírtakból nekem nem teljesen egyértelmű a dolog. Valahogy összemontírozni a képet vagy nem tudom... A választ előre is köszönöm.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.08.22. 13:19:36

@psy12: Nincs képem a megoldásról. Az a feladat, hogy az érintkező körcikkek azonos színűek legyenek.
Vagy mi nem világos?

psy12 2012.08.22. 15:11:54

@Gál Péter F.: Most már így érthető. Gondolom az nincs megkötve hogy mely cikkek legyenek egymás mellett, úgy értem lehet több megoldása is ennek a játéknak?

psy12 2012.10.14. 08:57:21

Megtaláltam a Modern Times-t a neten az egyik játék forgalmazónál, a Puzzle Master-nél:

www.puzzlemaster.ca/browse/wood/european/6296-modern-times

Érdekes tervezőnek Jean Claude Constantint nevezi meg...
süti beállítások módosítása