Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Majdnem rabkeresztek

2012.08.26. 18:37 Gál Péter F.

Az eddig bemutatott 6 elemű rabkeresztek elemei mind négyzetes hasábokból, kis kockák eltávolításával keletkeztek. A variációs lehetőségekkel ebben a bejegyzésben foglalkoztunk részletesen. Az is kiderült ott, hogy Bill Cutler elemzése óta a klasszikus 6 elemű rabkereszt összes – több milliárd – változatának tudjuk a megoldását. Gondolhatnánk, hogy már sok meglepetés nem születhet e témakörben. Mégis, szinte minden évben felbukkan néhány ravasz játék, ami kívülről hasonlít egy klasszikus 6 elemű rabkeresztre, de a belső felépítése egész más. Ilyenekről lesz szó most.

KetKereszt-3.jpg

A fotóra nézve semmi különös nem látszik a két kereszten. (Attól eltekintve, hogy a hátsó elmosódó fából készült.) Ilyeneket láttunk már sok rabkeresztes bejegyzésben.

A képen elől látható kereszt elemeit nyomkodva, húzkodva semmi nem történik. Úgy tűnik, mintha nem is lehetne szétszedni, mintha össze lenne ragasztva. Aztán, ha szerencsénk van, mégis megmozdul és valami egész fura változáson megy keresztül. Mintha egy kis bomba lenne a közepén, mind a hat elem egyszerre távolodik a középponttól. Erre a mozgásra kicsit rásegítve, ilyen állapotba jutunk:

Explode_Half-1.jpg

Most már sejthető, hogy ezt a mozgást tovább folytatva az egész játék darabokra esik. Mikor darabokra hullik, csak akkor tűnik fel, hogy az elemek teljesen egyformák:

Explode_Pcs-1-2.jpg

A négyzetes hasábok közepe, nagyon ravasz módon, 45 fokos síkokkal csonkolva van, így alakulnak ki a piramis illetve háztető formák.

Ez a fejtörő is Bill Cutler terve alapján született, ő gondolt először arra, hogy hogyan lehet 6 teljesen egyforma elemből klasszikus 6 elemű rabkereszt kinézetű játékot készíteni. A szétszedés módja miatt Cutler "Robbanó kereszt"-nek nevezte el. Az én példányomhoz csere útján jutottam, igazi mestermű, rendkívül precíz, szép munka.

Az én fantáziámat is izgatta a klasszikusan kinéző, de eltérő működésű játék ötlete. Egy időben rengeteget foglalkoztam ezekkel a keresztekkel, nagyon sokszor rajzoltam le összerakott vagy csaknem összerakott állapotban. A végén rájöttem, hogy legegyszerűbb úgy lerajzolni, mint egymást félig takaró, de nem átmetsző kockákat. Ebből született meg az az ötletem, hogy így akár egy játékot is lehetne készíteni, csak hasonlóan egymáshoz kell ragasztani kockákat! Valami jópofa feldarabolást kellett keresni, ahol nincsenek egyforma elemek. Nem volt nehéz, kis kísérletezés után eljutottam ezekhez az elemekhez:

PutTogether_Pcs-1.jpg

Mindössze 12 kocka felhasználásával készült a 4 elem. Szokatlan alakjuk van, így egyáltalán nem könnyű belőlük egy rabkereszt formát összeállítani. De lehetséges, mint az az első kép homályos keresztjén is látható. Sajnos az én kivitelezésem korántsem annyira tökéletes, mint a Robbanó kereszté, így nem is árt az elmosódott fotó.

Később, sajnos ezzel a játékkal is úgy jártam, mint jópár másikkal. Rátaláltam ugyanerre az ötletre egy másik játéktervező munkái között. Az ő elemei mások voltak, mint az enyémek, de az ötlet lényege megegyezett. Ráadásul, most már a fiam is úgy emlékezik, hogy ő tervezte :) Az lehetséges, hogy vele közös munka volt, rég volt, de igaz volt.

Most, hogy e bejegyzés anyagát szedtem össze és fotóztam, eszembe jutott egy másik, szintén nagyon régen készített játékom. Ennek első pillantásra nem sok köze van a klasszikus 6 elemű rabkeresztekhez, hisz így néz ki:

Diagonal-1.jpg

Azért első pillantásra is látszik annyi hasonlóság, hogy ebben a játékban is mintha egymáson hatolnának át a fa hasábok. A játék érdekessége, hogy a hasábok az élüknél találkoznak. Talán a fotón is látszik alaposabb szemrevételezés után, hogy itt is 45 fokos szögben kellett bevágni a réseket. Nézzük csak meg az elemeket:

Diagonal_Pcs-1.jpg

Ezek közepén is látható a piramis forma, a hátuk pedig háztető formájú! Ha jól tudom, ennek a játéknak az alapötlete száz évnél is régebbi. Lehet, hogy ez adta Bill Cutlernek az ihletet a robbanó kereszthez?

Kedves olvasó! Az Ördöglakat blog is nevezett a Goldenblogra. Ha úgy gondolod, hogy szoktál találni itt érdekes, elgondolkodtató dolgokat, akkor kérlek szavazz a jobb oldalon felül látható szavazógombbal, vagy a Goldenblog oldalán a szakértő kategóriában. Vagy itt:

4 komment

Címkék: burr interlocking puzzle facsomó interlocking 3d összerakó 6 elemű

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr324733283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2012.08.28. 09:12:02

Én szívesen szavaznék, de mintha csak Facebook tagok szavazhatnának csak.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.08.28. 09:42:52

@Gáspár Merse Előd: Sajnos, az lehet, sajnos.
Kérj meg egy ismerőst :)

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2012.08.28. 10:08:11

Aki Facebook-on fent van az nekem nem ismerősöm :)

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.08.29. 13:47:56

remélem nélkülem is is jó helyen végez a blog, mert csak ezért én sem regisztrálok oda
süti beállítások módosítása