Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Amorf ördögök

2012.10.14. 17:40 Gál Péter F.

Ismét egy új vendégszerzőt köszönthetünk. Vígh Viktor a nehéz, fémből készült ördöglakatok mestere. Saját tapasztalat, hogy a cikkben szereplő időket nyugodtan megszorozhatjuk egy kettőnél nagyobb számmal :)

A Hanayama Cast sorozatának négy jeles képviselőjét vesszük ezúttal górcső alá, amelyek közös jellemzője, hogy szokatlan formájú elemek alkotják őket. Közülük hármat a Tokiói Egyetem professzora, Akio Yamamoto tervezett, akit joggal nevezhetünk az ilyen típusú játékok koronázatlan királyának.

Cast Baroq

Ezt a játékot 2003-ban készítette Yamamoto, egymásba fonódó Bach-melódiák „képzete” ihlette a mestert. Sötét tónusú, mattos fényével és elegáns, kerek formáival valóban megállná a helyét klasszikus műtárgyként is – nálam is a kiemelt polcon kapott helyet. Az egyik elemre egy kis karikát tettek, aminél fogva a játék nyakláncra is felfűzhető. A Hanayama lakataira jellemző igényes kidolgozottság kézreálló dimenziókkal és kellemes súllyal párosul, így igazán örömmel lát hozzá az ember a megoldáshoz.

CastBaroq_OsszeVV_S.jpg

A játékot a gyártó négyes nehézségűnek minősítette a hat fokozatú skálán. Én először egy születésnapi beszélgetésen, egy kocsmában kaparintottam meg a Baroqot, ahol a lakat kézről-kézre járt. Akkor nem jutottam vele semmire, hiába kértem vissza többször is. Ezt mindenképp pozitívumnak tartom: beszélgetés közben, össze-vissza csavargatva nem adja meg magát. Másnap, nyugodt körülmények között szűk negyed óra alatt oldottam meg – a legtöbb ismerősöm hasonlóan volt sikeres vele, így a játékot én összességében kellemes nehézségűnek mondanám, amit bárkinek oda lehet nyugodtan adni. A megoldással töltött idő valódi élmény volt.

CastBaroq_SzetVV_S.jpg

Habár mindösszesen két elemet kell szétválasztanunk, ehhez meglehetősen sok mozdulatra van szükség, és a lépések valamiféle belső harmóniát sugároznak. A végkifejlet különösen elegáns, így a rejtvény megoldásakor érzett katarzison túl igazi esztétikai élményt is nyújt a játék. Személyes kedvencem ez a darab, mindenkinek melegen ajánlom.

Cast Radix

Ezt az extravagáns darabot szintén Yamamoto mester készítette 2005-ben. A játék az IPP-n (http://johnrausch.com/DesignCompetition/2005/results.htm) kiemelt első díjat kapott. A talpban álló, egymásba fonódó két spirál a Ying-Yangra emlékeztet, és valamiféle misztikus bölcsességet sugall, a Baroqhoz hasonlóan akár a vitrinben, akár a tévé tetején (már akinek még tisztességes készüléke van) a lakás dísze lehet - bár talán szobornak egy picit kicsi, viszont játszani pont jó a mérete.

CastRadix1_S.jpg

(A kép innen.)

A gyártó ezt a lakatot is négyes nehézségűnek ítélte. Nekem komoly gondokat okozott a megoldás. Habár a szükséges lépések fő csapásiránya elég hamar világossá vált, de a részletek „kidolgozása” embert próbáló feladatnak bizonyult. A három elem igen komplex módon akadályozza egymás mozgását, ezért sokszor nehéz megtalálni a helyes konfigurációkat. Személyes véleményem, hogy sokszor túlzott precizitást igényel a játék, még a sokadik szétszedésnél is előfordult velem, hogy bár tudtam, mi a következő lépés, egyszerűen nem találtam el a pozíciókat hosszas próbálkozás után sem. Ilyenkor többnyire egyszerűen „továbbráztam” az elemeket.

Összességében szerintem ez egy igen nehéz játék, ami talán egy picit eltúlzottan próbára teszi a türelmet aprólékos munkaigényével. Viszont megjelenése annyira különleges, hogy már csak azért is érdemes lehet beszerezni, hogy időnként letörölgethessük.

Cast Enigma

Ez a játék a kakukktojás a posztban: Eldon Vaughn tervezte egy korábban ismert lakat ötletét újragondolva. A három igazán különleges formájú darabból álló játék bronzos fényezést kapott, színvilágában a Radixra hasonlít. Sajnos ennek ellenére nem annyira dekoratív, mint társa, nincs neki egy természetes állapota, ahogy a polcra tehetnénk, és jól mutatna, felakasztani pedig megítélésem szerint túl nagy. Mindazonáltal nevéhez méltóan rejtélyes külseje van, egy ideig talán meg is ijeszti a szétszedésre vállalkozó embert.

CastEnigma_VV_S.jpg

A Hanayama maximális, hatos nehézségi szintre értékelte az Enigmát, és számos helyen olvastam is róla, hogy a legtöbb embernek alaposan meggyűlt vele a baja. Az én tapasztalatom némileg más volt, körülbelül egy óra alatt teljesen kiismertem a játékot.

CastEnigma_Pcs_VV_S.jpg

Tény, hogy a megoldás hosszú, de megítélésem szerint a lépések meglehetősen logikusak, általában világos volt, hogy éppen mi következik. Egyetlen helyen akadtam meg hosszabb időre, ahol egy elég speciális térbeli helyzetbe kellett állítani a három elemet, hogy tovább lehessen haladni. Illetve érdemes még tudni, hogy az első elem levétele után, a hátramaradó kettő szétszedéséhez nagyon enyhén erőltetni kell a darabokat. (Lehetséges, hogy csak apró gyártási hiba, de több helyen is olvastam, hogy ezt más is tapasztalta.)

Az Enigma kiváló ördöglakat, a megoldásához mindenképp nyugodt környezet és pihent elme ajánlott, nem az a játék, amit egy buliba a zsebében magával visz az ember. Aki nem szeret hosszabban töprengeni egy-egy játékon, az talán inkább ne ezt válassza, de fanatikusok gyűjteményében azért mindenképp helyet követel magának.

Cast Vortex

Végezetül egy újabb Yamamoto remekmű. Ezt az ezüstös csillogású játékot a három arcú és hat kezű ősi indiai isten, Asura szobra ihlette.

ASURA_Kohfukuji_S.jpg

(A kép innen.)

A három egymásba fonódó spirális elem egy lapos, lényegében tömör medált alkot, amikor a lakat összerakott állapotában van.

Cast Vortex_VV2_S.jpg

A korábbi három játéknál kevésbé extravagáns megjelenésű, de csak addig, amíg el nem kezdjük kibogozni...A gyártó ötös szintre értékelte a Vortexet. Az eddigi minősítéseikkel nem vitatkoztam, ez egy elég szubjektív dolog, de ebben gyakorlatilag biztos vagyok: a Vortex egyértelműen a Hanayama három legnehezebb játéka közül való, kacagva megérdemli a hatost.

Bizakodva kezdtem neki, mire ehhez a lakathoz hozzájutottam, már több hatos nehézségű játékkal is sikeresen megbirkóztam. Fél óra próbálkozás után mégis csupán egy tál „spagetti” volt a kezemben, és fogalmam sem volt, hogy éppen mit csinálok. Még legalább további másfél óra telt el, mire többé-kevésbe kiismertem magam az elemek között, és végre átláttam, hogy mi kb. a teendő. Sikerült is a játékot egy egészen „nyílt” állapotba hozni, de a darabok még véletlen sem akartak szétjönni – a végső megoldáshoz egy újabb jó ötlet kellett.

Cast Vortex_PCS_VV2_S.jpg

Ekkor nem gondoltam, hogy a java még hátra van... Hiába figyeltem oda szétszedés közben, összerakni még nehezebb volt, és további négy óra telt el, mire úgy éreztem, hogy magabiztosan oldom meg és állítom vissza alaphelyzetbe a játékot – összesen bő hét óráig tartott, mire teljesen kiismertem. A Vortex egy igazi szörnyeteg, ezt a külföldi fórumok is egyöntetűen alátámasztják. Ettől függetlenül a Baroq mellett a másik kedvenc játékom, egy percig sem éreztem, hogy ez egy rossz konstrukció (mint amire utaltam a Radix esetén) – csak nagyon nehéz. Amikor először újra egymásba simultak az elemek, az igen felemelő érzés volt. Egyedül a feleségem háborgott kicsit, hogy menjek már aludni, de legalább ezúttal nem vághatta a fejemhez, hogy kidobtam 3000 forintot tíz perc játékért...

Vígh Viktor

És, annak bizonyítékaként, hogy még a nehéz ördöglakatok sem csak a nagyon elszánt felnőtteknek valók, befejezésül álljon itt egy kép a szerző lányáról, amint épp a Cast Enigmával ért el sikert:

LanyEnigmaval_S.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr654848077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rerros 2015.07.06. 15:56:53

az enigmához jegyzem meg, hogy nem szükséges erőltetni az utolsó két részt a végén. van egy másik technika, amivel szét lehet szedni erőltetés nélkkül: youtu.be/pe2_eCWuU04?t=3m12s
süti beállítások módosítása