Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Hammerhead Burr á la Vanyó

2012.10.28. 16:03 Gál Péter F.

Ismét vendégposzt!

Avagy: hogyan készítsünk egyszerű, de jól kinéző facsomókat otthoni, barkács módszerrel.

Hozzávalók:
  • négyzetes fenyő faléc,
  • faragasztó,
  • pác (lakk, olaj).
Az elkészítéshez:
  • gérláda, fűrész,
  • apró elemek a méretezéshez,
  • rögzítő eszközök (gumi, pillanatszorító),
  • csiszolópapír, ráspoly, reszelő,
  • ecset a felületkezeléshez,
  • kis seprű a takarításhoz :-).

image1.jpeg

A játékot kétféle módszerrel lehet elkészíteni. 1 x 1-es méretarányú lécek ragasztásával, vagy 1 x 2-es méterarányú lécből a felesleges részek kiszedésével (és ragasztással). Az 1 x 1-es méretarányúhoz én 12,5 x 12,5 mm-es fenyőlécet használok. Az 1 x 2 -eshez pedig 10 x 20 mm-es léceket vettem. 
Az első előnye, hogy a kész játék mérete jobban illeszkedik egy felnőtt kéz méretéhez, hátránya viszont, hogy nem nagyon lehet kapni belőle más méretarányúakat, ami a fűrészeléshez kellene. Marad tehát a ragasztás. Az utóbbi léc - a méretei miatt - kisebb játékot eredményez, de kapható belőle többfajta méretarány is, és könnyebb darabolni az 1 cm-es méretek miatt.
A ragasztásos módszert alapul véve, a lécből megfelelő méretű elemeket fűrészelek. A méretezéshez nem vonalzót, vagy tolómérőt használok, hanem korábbi selejt lécdarabokat. Ezeket egymás mellé téve, pontos hosszat lehet kirajzolni. Ezután a gérládában, egy megfelelő finomságú fűrészt használva (ez nálam egy fémfűrész), a  darabokat leszabom.
image2.jpeg
A darabok levágása után jöhet a ragasztás, amelyet egy egyszerű faragasztóval végzek. Tapasztalatból tudom - több eltört játékelem után - hogy a ragasztás úgy lesz erős, ha az összeragasztandó felület mindkét elemét bekenem ragasztóval, majd egy kicsit állni hagyom, aztán illesztem össze.
image3.jpeg
A ragasztott elemeket egymáshoz szorítom úgy, hogy esetleg a fűrészelésnél már használt maradék lécdarabokat itt felhasználom "távtartásra". Az összeszorítás történhet egyszerű befőttes gumival, de pillanatszorítóval is.
image4.jpeg
image5.jpeg
A száradás után jöhet egy kis csiszolás. Akármilyen pontosan is dolgoztunk, egy kis csiszolás sosem árt :-) Ehhez finom papírt, esetleg ráspolyt, vagy kis reszelőt használok. Az éleket is lekerekítem egy kicsit, hogy a játék felülete kellemes fogású legyen.
image6.jpeg
Már csak az elemek felületkezelése van hátra. Ehhez valami faolajat, pácot, lakkot ajánlok. Olyat használjon mindenki, ami otthon van :-) Fontos a száradást megvárni, esetleg a festés során keletkezett szálkákat nagyon finoman megcsiszolni.
image7.jpeg
Ezután kezdődhet a játék összerakása!
image8.jpeg
A képen látható bal oldali játék a ragasztásos technikával készült, míg a másik a keskenyebb lécből, a felesleges részek kifűrészelésével és ragasztással.
Jó munkát hozzá!
A végére két megjegyzés:
A játékot Junichi Yananose tervezte. Megtekinthető itt, ahol egyébként rengeteg facsomó "szabásmintája" megtalálható, amelyek a fent ismertetett módszerrel elkészíthetők.  Ezt a játékot egyébként láttam már az IPP cserejátékai között is. Én is ilyet vittem Bakonysárkányba az Ördöglakat találkozóra a játékcserére. Egyszerű, de mutatós játék, ajánlom az elkészítését!
Vanyó Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr194875072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása