Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Kapu és gyűrű akadállyal — megint lehetetlen?

2013.01.20. 21:17 Gál Péter F.

Vannak alapötletek az ördöglakatok világában, amik sokszor visszatérnek. Időről-időre felbukkannak új játékok, melyek láthatóan vagy rejtve a régi ötletet használják fel vagy fejlesztik tovább.

Egyik kedvenc ördöglakatom (a kb. 1000 másik favorit között) a Kapu és gyűrű. Már jópár változatával találkoztunk a blogon, többek közt a két kapuból állókkal is. Nemrégiben jutott eszembe, hogy talán érdekes lehet az az eset is, amikor a két kapu el van választva egy elsőre áthatolhatatlannak tűnő akadállyal. Ebből az ötletből született a következő játék:

Hurok_Bal0_Jobb0_HurkosGyBal_2.jpg

A játék célja most is a karikák kiszabadítása, levétele.
Kissé talán szokatlan a megvalósítás, elsőre túl szögletesnek, kockásnak tűnhet minden, de szándékosan készítettem ilyenre. Tetszik a kontraszt a leveendő elemek és a játék szerkezete között. Másrészt annyira szép ez a sötét fa, hogy nem volt szívem más színű golyókat használni.
A zsinór jobb oldala a talpba van rögzítve, így abban az irányban szinte semmi mozgási lehetőség nincs. A karikákat csak balra lehet levenni. De le lehet egyáltalán?
A két kapu között a zsinóron levő akadály a bal karika levételét nem nehezíti, aki már oldott meg egy kapus Kapu és gyűrű játékot, az tudja, hogy elég a zsinór egyik végét "használni". Kicsit bonyolítja a helyzetet a karikán levő hurok és az azon levő kocka. Így nem lehet tetszőleges mozgásokat végezni ezzel a karikával, de azért némi próbálkozás után a türelmesebbeknek így is sikerül levenni a bal karikát. Nem is ez az újdonság a játékban.
De mi a helyzet a jobb oldali karikával? Többen mondták már, hogy azt bizony lehetetlen levenni, hisz a jobb oldali kapuval szinte semmit nem lehet csinálni. Talán meglepő, de mégiscsak levehető az a karika is. Jó sok zsinórt kell átfűzni itt-ott, átbújtatni a karikát ahol csak lehet, de előbb utóbb sikerül! (Először azt gondoltam, hogy ennyi madzaggal 2 játékot is csinálhattam volna, de nem, majdhogynem rövid lett.)
Jöhet a következő fokozat! Mi a helyzet, ha a zsinórt megcsavarjuk a bal kapu körül?

Hurok_Bal1_Jobb0_HurkosGyBal_1.jpg

Ez már egy sok szempontból nehezebb játék. Itt már a bal karika levétele sem egyszerű, a "szokásos" megoldás nem működik, hisz a csavart helyzetekben általában a zsinór mindkét végére szükség van, itt pedig a jobb oldallal nem nagyon lehet semmit sem tenni.
Jó nehéz játék ez, de azért mégis megoldható. Sőt még tovább fokozható! A zsinór megcsavarható mindkét kapun:

Hurok_Bal1_Jobb1_HurkosGyBal_2.jpg

Azt hiszem, ennél bonyolultabb Kapu és gyűrű változatnak talán már nincs is értelme.

Sikerült megoldani ezt is. Sok munkával, több zsákutcával, összegabalyodott zsinórral, beszorult karikával járt, de kiderült, hogy lehetséges. És ennek örülünk :)

Vannak viszont azok az esetek, amikor a hurkos karika van a jobb oldalon. A legegyszerűbb ilyen elrendezés:

Hurok_Bal0_Jobb0_HurkosGyJobb_1.jpg

A zsinór egyik kapun sincs megcsavarva, a karikát mégsem sikerült levenni. Az a megoldás, ami a fenti esetekben működött, itt nem alkalmazható. Nem tudom, van-e más lehetőség. Jelenleg azt gondolom, hogy ez a változat megoldhatatlan, lehetetlen, de igazolni nem tudom. Egy ideig a csavart zsinóros, hurkos karikás változatról is ezt hittem, de végül azt sikerült "legyőzni".
Nem mondom, hogy egyszerű elkészíteni egy ilyen játékot, de a barkácsolni szerető olvasóknak mindenképpen ajánlom. Sok lehetőség van benne! Fél órától több napig-hétig tarthat a kialakítható fejtörők megoldása.

Többen kérdezték már tőlem, hogy hogyan is készülnek mostanában a fotók.

Bár ez nem fotós blog, de most mégis kivételt teszek, pár szóban és képben bemutatom a fotózáshoz használt összeállítást.

Egyszer valahol olvastam, hogy ha egy fotóhoz több lámpát akarsz használni, akkor gondold át még egyszer! Nap is csak egy süt, mégis elég jól elboldogulunk a mindennapi életben. Bár van több lámpám, vakum, mégis egyelőre az egy lámpás világításokat szeretném kiismerni.

A mai bejegyzés képeihez egy vakut, pontosabban "villanj körtét", egy fényvisszaverő ernyőt és egy visszaverő lapot használtam. A szürke hátteret egy felhajtott papír adja, ezt egy nagyalakú nyitott könyv tartja "állva". Egy werkfotó:

Werk1.jpg

Fotózás közben a kép előterében látható állványon van a fényképezőgép, de le kellett vennem, mert nincs másik normális, amivel a werkfotót el tudtam volna készíteni.

A "villanj körte" kicsit a tárgy mögül villan, mert az ellen-oldalfény szépen kiemeli a fa struktúráját, mintázatát. A visszaverő ernyő miatt eléggé lágy a fény, nem keletkeznek éles árnyékok. De ezeket még tovább csökkenti a jobb oldalon álló sk. fényvisszaverő lap. A villanj körtét rádiós vakukioldóval sütöm el, így kevésbé gabalyodom bele a zsinórokba.

Biztos jobb lenne asztalon dolgozni, de ez a szekrényke pont jó magasságú ahhoz, hogy ne kelljen sokat görnyedezni (egyébként nagyjából tele van-lesz játékokkal).

Ha nem az "ördöglakatozás" lenne a hobbim, akkor biztosan a fotózás lenne az!

5 komment

Címkék: ördöglakat szétválasztó disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr605029421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psy12 2013.01.21. 19:48:59

Üdv!
Nekem a "kapu és gyűrű" családból ez a változat tetszik a legjobban:

www.puzzlemad.co.uk/2011/08/livewire-puzzles-part-6.html

illetve ez is nagyon jó,

www.puzzleworld.org/designcompetition/2002/images/45.jpg

Az első az szinte lehetetlennek tűnik egy az ördöglakatokat kevésbé ismerő ember számára:-)

A második az meg egy picit bonyolultabb (kapuk egymásután fűzése) de jó!

Ezek egy picit eltérnek a "fa" változatoktól de a lényegük ugyan az...

(Mondjuk az "újra felfedezett kapu és gyűrű" postnál tárgyalt változat sem rossz :-))

Üdv!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2013.01.21. 19:59:01

@psy12: Hát, azért ezek eléggé mások! Nem egzaktak persze a kategóriák, de az általad linkeltek alig hasonlítanak a Kapu és gyűrű sorozatban bemutatottakhoz.

Ami semmit nem von le a jóságukból, ettől még lehetnek kiváló játékok.

psy12 2013.01.21. 21:03:50

@Gál Péter F.:
Üdv!
Hát azt elismerem, hogy külsőleg eltérnek a fás változatoktól, de a megoldásuk (működésük) ugyanaz, ezért bátorkodtam a "kapu és gyűrű" kategóriába sorolni.
Attól, hogy bizonyos elemeket(kapu, gyűrű, golyó, tolóka, kötél)
más anyagokból készítjük el (helyettesítjük), attól még a funkciójuk változatlan, és így a megoldás is ugyan az
marad.
Én azt gondoltam, hogy maga az ötlet határozza meg magát a játékot nem pedig a kinézete...
Elnézést ha tévedtem :D.
Üdv!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2013.01.21. 21:19:37

@psy12: Persze, a funkció és a megoldás a fontos.

Az első linkeden van vagy 5 játék. Azok közül melyikre gondolsz? És melyiken van "tolóka"?
A 2. linkeden levő tényleg hasonlít. Nem ismertem eddig, nem látom így át a megoldását.
(Igazából a kivitel nem tetszik :)) De lehet, hogy elkészítem és átgondolom.

psy12 2013.01.21. 21:46:38

@Gál Péter F.:
Üdv megint!
Hát igen...Ezt egy kicsit elnéztem.
Az első linknél én úgy linkeltem, hogy a képre rákattintottam és úgy másoltam ki a címsort :-), ez nem azt az eredményt hozta amit vártam, ezért elnézést kérek, és köszönöm az észrevételt.
Tehát az első linknél a legfelső képre gondoltam a Pentangle nevűre.
A tolóka szerepét a két szélén látható karikák valósítják meg, mert ezeken nem lehet át vinni a leszedendő karikát, de átférnek a kapun.
Még egyszer elnézést kérek a tévedésért, legközelebb jobban odafigyelek majd.
Üdv!
süti beállítások módosítása