Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Félórás fejtörő – Van ennél nehezebb?

2013.06.16. 21:25 Gál Péter F.

Már sok kockakirakóval találkozhattunk a blogon. Bemutattuk a Szóma kockát, e játéktípus legismertebb tagját. Volt szó a több nehézségű Hannappel kockáról, a viszonylag egyszerű elemekből álló kockákról, a pentakockákból alkotható kockákról és más hasonló összerakók is szerepeltek már. Ezeknek közös jellemzője volt, hogy 3 egység oldalú kockákat kellett összeállítani olyan elemekből, amik 1 egységnyi kockák összeerősítésével keletkeznek.

A pentakockás bejegyzésben láthattuk, hogy 5 és 4 kockából álló, térbeli elemeket felhasználó összerakó közel 200-féle létezik. Igazából megbecsülni sem tudom, hogy hányféle összerakó játék létezhet, ha nem kötjük ki, hogy az elemek 4-5 kockából állhatnak csak. Több ezer? Több millió? Fogalmam sincs, de inkább az utóbbira gondolnék.

Nem  véletlen, hogy sok, híres játéktervező fantáziáját is megmozgatta e játéktípus. Nob Yoshigahara még csavart egyet a játékon, így született a csomós kocka.

Az élő legenda, Stewart Coffin "egyszerűen" megadott hat elemet:

HalfHour-Elemek1.jpg

Ezekből kell egy kockát összerakni.

Látható, hogy az elemek "pepiták", váltakoznak a sötét és világos kis kockák. Az összeállított kocka is ilyen lesz:

HalfHour-1.jpg

Ezekből az elemekből mindössze egy módon állítható össze a kocka (szemben mondjuk a Szóma 480 megoldásával.) Coffin nem színes elemeket javasolt, hisz ez megkönnyíti egy kicsit az összerakást. Én mégis így készítettem el, elég nehéz ez így is, és lényegesen szebb.

Stewart Coffin szerint ez egy Félórás fejtörő, valószínűleg ő ezt tartja szintidőnek ehhez a játékhoz. Sokszor viszek ördöglakatokat különböző rendezvényekre. Mindig nálam van egy Szóma és ez is. Azt tapasztalom, hogy akinek egy kicsi türelme van, az a Szómát meg tudja oldani, ezt a játékot viszont alig valaki. Eddig egyetlen-egyszer volt, hogy tényleg elegendő volt a fél óra a megoldáshoz. Néhányan sokkal hosszabb idő alatt, de megoldják. A legtöbben azonban feladják, nem boldogulnak vele. Aki kér egy kis segítséget, annak két elemet összerakunk, hogy már csak négyet kelljen elhelyezni. Ilyenkor azért már szokott sikerülni.

De nemcsak kockát lehet összeállítani ezekből az elemekből! Íme egy másik szép alakzat:

HalfHour-4.jpg

Hogy minden kis kockára jusson egy feladvány, következzen most 27 alakzat, amiket össze lehet állítani Coffin elemeiből:

HalfHour.png

De vajon mi adja e játék nehézségét? Mitől problémásabb ez, mint pl. a Szóma, pedig abban eggyel több elem van?

A játék nehézségét egyértelműen az elemek alakja biztosítja. Coffin szívesen nyúl olyan problémákhoz, amelyekben szimmetria nélküli vagy kevés szimmetriával rendelkező elemekből kell szimmetrikus alakzatot összeállítani.

A jó térlátással rendelkezők az első fotóról láthatják, hogy a hat elemből négy itt sem rendelkezik semmilyen forgásszimmetriával, így ezek 24 módon helyezkedhetnek el a térben. A maradék kettőnek van egy szimmetriája, ezek 12-féleképpen állhatnak. Így az elemek összes lehetséges elhelyezkedési módja: 244×12 ami közel 50 millió! Nem csoda, hogy nehéz megtalálni azt az egyet, ami a helyes!

Vajon létezik olyan 3 egységnyi kocka, amit nehezebb megoldani ennél? Létezik olyan elemkészlet, ami az előbb kiszámoltnál több lehetőséget rejt magában? A választ egyelőre nem tudom, rajta vagyok az ügyön, de szívesen veszek minden észrevételt.

Még egy apró érdekesség (vagy hiba?) a részemről: Az elemek közül a jobb felül látható az egyik szimmetrikus. Az első fotón úgy áll, hogy felül egy sötét kis kocka látható. De ha elforgatjuk:

HalfHour-6.jpg

akkor világos lesz a felső kocka, bár az elem alakja nem változik. (Sajnos) ezért az én változatomból kétféleképpen is ki lehet rakni a kockát vagyis két megoldása van. De csak az egyik lesz "pepita".

Szólj hozzá!

Címkék: kocka fejtörő pakolás 3d összerakó kirakó put together

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr645364176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása