Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Hármas facsomók

2014.02.09. 21:21 Gál Péter F.

Több, mint 5 éve írtam először a facsomókról. (Meglepődtem, hogy milyen régen is volt már!) Már az akkori bejegyzésben is mutattam képet az egyik legegyszerűbben elkészíthető összekapcsolódó elemekből álló játékról, az egyszerű  3 elemű facsomóról. Azért is szeretem ezt a játékot, mert más, hasonló fejtörők kitalálását inspirálta. Már volt szó egy lehetséges továbbfejlesztésről, amikor ketrecbe zártuk a csomót. Most olyan változatokat mutatok be, ahol kívülről alig látszik eltérés az eredetihez képest, csak a belső szerkezet módosul és lesz ettől nehezebb a játék.

Néhány a három elemű facsomóim közül:

3Cs_Osszes1.jpg

Bal szélen a már 5 éve bemutatott darab látható. Azóta még viseltesebb lett, többször eltört, szétjött, de mindig megpróbálom rendbehozni, hisz ez volt az egyik első saját készítésű játékom.

Elkészítettem ugyanezt egy kisebb változatban is, ez látszik legelöl. A 3 eleme:

3Cs_AlapElemek.jpg

Két egyforma, C alakú elem és egy O alkotja a játékot. Az egyforma és a szimmetrikus elemek mindig megkönnyítik az összerakást, nem véletlen, hogy ez az egyik legkönnyebb játék az összekapcsolódók közül.

Ezeket az elemeket 1,4×1,4 cm-es lécekből készítettem, ez az egység. 5 egység hosszúak, a lyuk 3 egység, alatta és felette pedig 1 egységnyi lezáró található.

Egy pici módosítással lényeges nehezítést érhetünk el! Ha a lezárók, egy kivételével, csak fél egységnyiek, akkor a megszokott összerakás nem működik. Az eltérő szerkezetet két színnel próbáltam kihangsúlyozni:

3Cs_SzinesElemek.jpg

Első pillantásra semmivel nem tűnik bonyolultabbnak ez a játék sem. De ha belegondolunk, az O-n a lyuk csak 2,5 egység magas, így nem fér el benne egy másik elem. Az összerakáshoz bizony szokatlan lépésekre is szükség van, de azért megoldható:

3Cs_SzinesOssze.jpg

Nem nehéz elkészíteni ezt a változatot sem, de érdemes nagyon pontosan dolgozni. Nekem a már összeragasztott O elemet kellett egy kicsit kitágítanom belül, amit nem sikerült igazán szépen megcsinálni...

Az egyszerű facsomó több neves játéktervezőt is megihletett. Izgalmas kihívás ugyanilyen külső és ugyanennyi elem mellett minél nehezebb, több megoldási lépést tartalmazó játékot kitalálni. Frans de Vreugd holland tervező egy olyan változatot talált ki, aminek a szétszedéséhez 7-szer kell elmozdítani az elemeket és csak a 8. lépésben lehet kivenni az elsőt. Még a második elem eltávolításához is 4 lépés szükséges. Ez a ma ismert legnagyobb fokozatú 3 elemű facsomó. Íme az elemek:

3Cs_NotElemek.jpg

Látható, hogy ezek már jóval bonyolultabbak! De ha ragasztás előtt gondosan méretre vágjuk, akkor nem olyan vészes a játék elkészítése, és igazán megdöbbentő élmény a mindössze 3 elem összerakása. Nekem sikerült:

3Cs_NotOssze.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr735806849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása