Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Hurkok és vonalak

2014.04.06. 18:17 Gál Péter F.

Junichi Yananose sokszor áll elő meglepő alapötletű játékokkal. Általában nagyon magas minőségű, gyönyörűen kivitelezett összekapcsolódó elemekből álló rabkeresztjei keltenek feltűnést, de van néhány egyszerűbben elkészíthető ötlete is. Egy ilyenről lesz szó a következőkben.

A játék elemei L (vagy V) alakú, 3 négyzetből álló triominók, azonban mindegyiken más-más alakú színes csík halad végig:

Juno_Elemek.jpg 

Minden elem hátoldalán ugyanaz a minta található, mint az előlapján (pontosabban a tükörképe, hisz az átfordítás tükrözi az elemet).

A cél különböző hurkok és vonalak kialakítása az elemekből kirakott téglalapokban. A hurok egy önmagába visszatérő csík, nem feltétlenül szabályos alakú. A vonal pedig olyan csík, aminek mindkét vége a kirakott téglalap széléig ér. Nézzünk egy példát, amin helyes és hibás alakzatok is láthatók:

Juno_Bemutato.jpg

 A jobb alsó sarokban egy helyes vonal látható, mindkét vége a négyzet széléig ér. A piros téglalap egy helyes hurok, önmagába záródik. A többi csík helytelen, nem a téglalap széléi ér valamelyik végük.

Lássunk egy feladatot! Rakjunk ki az összes elem felhasználásával egy 6×6-os négyzetet, amiben egy hurok és egy vonal található! Egy lehetséges megoldás:

Juno_1Kor_1Vonal.jpg

Látható, hogy a vonal elég bonyolult alakú, míg a hurok viszonylag egyszerű. Létezik fordított megoldás is, amikor a hurok csaknem az egész négyzeten áthalad, nagyon tagolt a határa, míg a vonal nagyon egyszerű és rövid.

Nagyon szép és nehéz feladatok ugyanekkora ábrán csak egy hurkot vagy csak egy vonalat kialakítani. Mindkettő megoldható. Az egy hurkos feladványnak csak egy megoldása létezik, ez rendkívül nehéz feladvány.

Lehetséges két hurkot is készíteni, ez sem könnyű!

A kombinációk száma óriási. Egy hurok mellett kirakható 2, 3, 4, 5 vonal is, de 6 már nem.

Az összes elem felhasználásával kialakítható még a 6×6-os négyzet mellett 4×9-es vagy 3×12-es téglalap is. Érdekes, hogy ezeken a téglalapokon nem alkothatók csak hurkok, mindenképpen kell vonalat is létrehozni. Nehéz feladványok, de érdemes megpróbálkozni velük!

Kisebb gyerekeknek talán túl nehezek ezek a feladatok. Nekik érdemes kevesebb elemet felhasználni, pl. 4-ből vagy 6-ból is lehet érdekes ábrákat létrehozni. Egy 4 elemes hurok:

Juno_3x4_1Kor.jpg

Ez a játék ismét abba a csoportba tartozik, amikhez nemcsak egy feladvány tartozik, hanem szinte kimeríthetetlen lehetőségekkel rendelkezik. Talán egy kicsi nehézséget okozhat az elkészítése, de mindenképpen megéri!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr825964450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forgó hangszóró · http://pedalsor.blog.hu 2014.11.23. 21:46:26

a "színes vonal" sokféle színt jelent, vagy csupán az a lényeg, hogy az elem alapszínétől jól láthatóan térjen el?

azért kérdezem, mert ha csak egy szín húzódik az elemeken, akkor a "vonal" karcsolással/véséssel is létrehozható:
vagy tévedek?

ha nem tévedek, akkor ezt a "játékot" -- vakosan -- is el lehetne készíteni...

:)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.11.23. 22:11:49

@Forgó hangszóró: Csak egy színűek a vonalak. Így tényleg lehet karcolni is.
süti beállítások módosítása