Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Meleda egyszerűbben

2014.07.06. 17:22 Gál Péter F.

Igazából mindig is azt láttam, hogy nagyon kevesen vannak azok, akik egy játékos találkozón hajlandók sokat, akár órákat játszani egy-egy nehéz ördöglakattal. Van, aki órákat játszik, de inkább megold ezalatt tíz egyszerűbb feladványt, mint egy vagy két igazán komolyat. Persze mindig van pár nagymellényű, aki rögtön úgy jön oda, hogy a legnehezebb játékot kéri. Nekik általában öt perc a türelmi küszöbük :) Mindig viszek magammal néhány hosszú gondolkodást, sok lépést  igénylőt, de általában megoldatlanul érnek haza. Ráadásul ezek a nehéz játékok sokszor elég látványosak, így hamar kézbe veszik. Ezek közül az egyik a Meleda:

Meleda_1.jpg

Erről a játékcsaládról korábban már volt szó, de a napokban elhatároztam, hogy készítek belőlük egyszerűbb változatokat azoknak, akik a feladvány ízét szívesen kipróbálnák, de a komoly változathoz nincs elég idejük, türelmük.

A Meledában a karikák számát tetszőlegesen megnövelhetjük vagy lecsökkenthetjük. De azt tudni kell, hogy a megoldásához szükséges lépésszám az emeletek számával exponenciálisan nő. Ha tehát egy karikával csökkentjük a játékot akkor a lépésszám körülbelül a felére csökken. Vagy ha a zsinórt egy karikáról-pálcáról már levettük, akkor a lépésszám felénél járunk. A fenti képen látható öt karikás változat kb. 32 ravasz hurkolással, átfűzéssel oldható meg. Ha egyet elhibázunk, könnyen összegubancolhatjuk a zsinórt. Vagy az is gyakran előfordul, hogy visszafelé indulunk el és ahelyett, hogy lejjebb kerülne a zsinór, még jobban ráakasztjuk.

Sokkal könnyebben átlátható a mindössze 2 karikás változat:

 EgyszMeleda_1.jpg

 Ez sem teljesen magától értetődő, de belátható a megoldása.

Nagy kedvencem az átlós Meleda:

MeledaAtl_2.jpg

Ezt bizony még azok is (pl. én) összekeverik sokszor, akik már számtalanszor megoldották. Ugyan ezen is csak 5 karika van, de az, hogy nem a szomszédos pálcák haladnak át rajtuk, még jobban megnehezíti a helyes zsinórmenet megtalálását. Ahhoz, hogy ne a szomszédos pálcák haladjanak át a karikákon, nem feltétlenül szükséges az átlós elrendezés. Ezt használtam ki az egyszerűbb változat elkészítéséhez:

 EgyszMeledaAtl_1.jpg

Ugye látható, hogy ez a játék hogyan felel meg a nagyobb változat közepén elhelyezkedő 3 karikás résznek?

Ezen az egyszerűbb változaton teljesen logikusan adódik a kérdés, hogy kezdetben hol is helyezkedjen el a zsinór. A képen látható helyzetnél egy kicsit nehezebb változat, ha a középső pálcán van és kicsit könnyebb, ha a szélső pálca golyója fölött. Így igazából ez az egy ördöglakat is 3 nehézségi szintet képvisel.

Érdekes megfigyelni, hogy két bonyolultabb játék hogyan patinásodott az idők során. Semmi felületkezelésük nincs, hacsak a játékosok kezéről rákerülő ezt-azt nem tekintjük annak. A zsinórokat már cserélnem kellett, de a fa szerkezet jól állja az idők megpróbáltatásait.

Hamarosan kipróbálom az újabbakat szélesebb közönségen is, remélem igazolja a várakozásaimat! (És azok is megkapják az első felületkezelésüket :))

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr286479151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laszlo Robert Zsiros 2014.07.08. 15:48:20

A háromszöges nagyon pepecül néz ki. Felvettem a megépítendők listájára. =)

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2014.07.18. 10:00:42

Most nem fogom lerajzolni, de nézve az utolsót az jutott eszembe, hogy úgy kéne megcsinálni, hogy három különböző síkú egymásra merőleges karika legyen benne, aztán az jutott eszembe, ha szimmetrikusan megcsinálja az ember, akár olyasmi háromszöget is lehet, mint ami az optikai illúziókban szerepel.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.07.18. 10:05:13

@G. M. E.: A három különböző sík nekem is eszembe jutott. Viszont az 3 karikával még nem érdekes, csak többel.

Ezeknél a játékoknál azért szempont az egyszerű legyárthatóság is. Az az illúziós háromszög nem könnyen elkészíthető.
süti beállítások módosítása