Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Akadály a dobozban

2015.04.26. 19:23 Gál Péter F.

Már egy kicsit kezdtem hinni, hogy a kockákból álló játékok sok újdonságot már nem rejtenek. Erre sorban jönnek szembe az újabbnál újabb ötletek. Nemrégiben bukkantam rá Stewart Coffin pár éves fejtörőjére, a "Blocked Box"-ra. Első ránézésre semmi meglepő nincs benne, néhány elem egy dobozban:

blockedbox_ossze.jpg

Ha azonban megpróbáljuk kiszedni az elemeket, kiderül a turpisság:

blockedbox_kulon.jpg

Az egyik kocka a dobozhoz van rögzítve! Se kivenni, se elmozdítani nem lehet.

A kis térlátással rendelkező olvasók talán látják is, hogy így összerakva nem lehet kivenni,vagy berakni az elemeket. Egyesével (esetleg kettesével) kell behelyezni őket, s a doboz belsejében még csúsztatni jobbra-balra, előre hátra.

A következő képen az elemeket is fel lehet ismerni:

blockedbox_elemek.jpg

Mindössze 6, nem is túl komplikált alakzatot kell elhelyezni a dobozban. Ugye nem is lehet ez nehéz? Hát, jópár ismerősön, kollégán, játékoson kipróbáltam, még senki sem tudta megoldani segítség nélkül.

Az elemekből két különböző módon is össze lehet rakni lyukas kockát, de már ez is kifog a legtöbb próbálkozón. Ráadásul mindkét elrendezést kétféleképpen lehet forgatni, hogy a lyuk ott legyen, ahol a dobozon van a plusz kocka, így összesen (csak) 4 elvben jó lehetőség létezik. Ezek közül azonban mindössze egyet lehet ténylegesen berakni a dobozba. Komoly erőpróba!

Amikor megcsináltam a dobozt ehhez a játékhoz, eszembe jutott, hogy van egy általam tervezett játék, amiből szintén hiányos kockát kell kirakni. Nemrég írtam is róla, ez a Quattro kocka. Az elemek az új dobozzal:

quatrocube_blockedbox.jpg

A Quattro kocka úgy lett kitalálva, hogy csak egy megoldás legyen minden lehetséges lyuk elhelyezkedésre, így akkor is, amikor az él közepén van. Tehát a dobozon kívül összerakható, hogy jó helyen legyen a lyuk:

quatrocube_blockedbox_ossze.jpg

Arra viszonylag kevés kísérletezéssel rájöttem, hogy egyenes mozgatásokkal nem lehet bevinni az elemeket a dobozba. Elvben el is lehet forgatni, vagy ferdén betenni, de úgy sem sikerült. Így az elsőre jó ötletnek tűnő többszörös hasznosítás ebben az esetben nem működik :)

A nagyon nehéz fejtörők kedvelőinek mindenképpen ajánlom, hogy készítse el vagy készíttesse el az eredeti játékot. Ahogy más Stewart Coffin játékoknál is már megszokhattuk, az ártatlan külső igen szigorú beltartalmat takar!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr47400854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása