Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Vándorlánc - Meleda variációk

2018.03.04. 16:34 Gál Péter F.

Születnek csodák mifelénk is! Egy régebbi kedves olvtársunk ismertetett meg alkotásaival, sőt, a legtöbbet már birtoklom is. Sajnos a teljes feldolgozásuk még mindig várat magára, de meg fog történni! Már jó régen bemutattunk párat drazsdik játékai közül ebben a bejegyzésben. Most a fő erősségéből következzen néhány ördöglakat. 

Nagyon komoly sorozatot tervezett drazsdik, melyben a szokásoktól eltérően nem zsinórt vagy merev fém részeket kell szétválasztani, hanem egy megfelelő hosszúságú láncot kell levezetni az állványról. Nagyon szemléletesen a Vándorlánc nevet adta a játéksorozatnak. Most ennek a sorozatnak következzen néhány eleme. Távolról minegyi emlékeztet a Meledákra vagy az egyszerűsített változataira. Akinek igen fejlett a térlátása, az ki tudja gondolatban egyenesíteni az íveket, el tudja hagyni a zavaró hurkokat és meg tudja mondani, hogy melyik alapváltozathoz hasonlítanak leginkább. El kell ismernem, hogy nekem ez általában nem sikerül, komolyan megküzdök a megoldásokkal. 

Az első változat:

imgp2005.jpg

Jobban látszik a lánc elhelyezkedése, ha az egyik végét tartom:

imgp2020.jpg

Ez az alaphelyzet, innen kell "levándoroltatni" a láncot. 

imgp2002.jpg

Ha jól megfigyeljük az állványt, észrevehetjük, hogy háromféle karikából áll. A legkisebből van 3 darab, a legnagyobb és a középső pedig néhol el van vágva, és tartóként is funkcionál. Ennek nemcsak esztétikai okai vannak, hanem a játék tömeggyártását is megkönnyítené, ezek más célra is használt méretek.

A lánc nemcsak az első fotón látható pozícióban helyezkedhet el. Lehet egy kicsit "lejjebb" is, így is megoldható feladványt kapunk:

imgp2009.jpg

 Sőt, a lánc még mindkét felső ívet körbeveheti:

imgp2008.jpg

A jó szeműek látják, hogy ez az elrendezés szinte triviális, csak át kell vezetni a talp alatt a láncot és máris kiszabadult. De mi van akkor, ha ezt a lépést megtiltjuk? Megoldható-e a játék akkor is, ha feltételezzük, hogy az állvány egy asztalon áll és onnan nem emelhetjük fel? Azt gondolom, bár komolyan megindokolni nem tudom, hogy a hasonló játékok mindig megoldhatók felemelés nélkül is, ha kellően hosszú a zsinór vagy a lánc. De erről a láncot egyelőre csak a talp alatti elvezetéssel sikerült levarázsolni. Mivel mindig belekavarodok, igazából azt sem tudom megmondani, melyik elrendezést sikerült megoldani felemelés nélkül.

Nem is szükséges 3-féle karika egy nehéz játékhoz, elég egyetlen egy méretű. Elsőre kissé kuszának tűnik a 2. meleda variáció, de nem nehéz meglátni benne a rendszert:

imgp2011.jpg

Ezt a játékot három teljes karika és két ív alkotja. Az ívek is ugyanakkora karikákból származnak. 

Pont a problémásabb áttekinthetőség és a nem túl hosszú lánc miatt ez egy rendkívül nehéz ördöglakat. Akárhányszor a kezembe kerül megkínlódok vele.

Pont az ellentéte a 3. változat. Letisztult formák, könnyen áttekinthető elrendezés:

imgp2015.jpg

Sajnos, ebből nem készült krómozott, strapabíró változat, így ez tényleg csak prototípusnak tekinthető. A most bemutatott játékok közül nekem ez a kedvencem. El is határoztam, hogy elkészítem fából. Csak nem olyan egyszerű fát hajlítani. Szerencsére lehet kapni hidegen hajlítható bükk léceket, abból sikerült előállítani:

imgp2016.jpg

Az elkövetkezendőkben többször visszatérek még a Vándorlánc sorozatra. Igazán különleges darabokat tartogat még.

Kérem az olvasókat, hogy ha tudnak magyar ördöglakat tervezőkről, akkor velem is tudassák, szívesen bemutatom őket vagy teret adok a bemutatkozáshoz.

Szólj hozzá!

Címkék: ördöglakat szétválasztó disentanglement vándorlánc

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr7113714714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása