Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Keresztek a kockán

2011.04.17. 18:33 Gál Péter F.

Mondtam már, hogy egyre jobban tetszenek az egyforma vagy közel egyforma elemekből álló játékok? Már mutattam példákat, a ilyenek voltak többek közt a 25 Y, a pentakocka téglatestek, a 4 T játék vagy a 4+1 elemű összerakó. Különösen érdekesek azok, ahol csak egyféle alakzat és annak tükörképe szerepel az elemek között. A most következő játék is ebbe a csoportba tartozik.

Első ránézésre nehezen felfedezhető a szabályosság ebben a fura alakzatban. Alaposabban megnézve azonban előtűnnek az egyes "oldalakat" alkotó keresztek. Egy fotó teljesen oldalról:

Az egész játék elképzelhető úgy, mintha egy kocka minden oldalát lecserélnénk egy keresztre, ami egy kicsit túl is nyúlik az oldalakon.

Sajnos ezen a fotón az is látszik, hogy mennyire pontatlan voltam, amikor elkészítettem. Túl szélesek a bevágások, ezért az egész játék lötyög, szinte magától szétesik. Azért ennél pontosabb szoktam lenni :) Az is voltam ennél is! Csakhogy amikor elkészültem az elemekkel, képtelen voltam összerakni. Azt hittem, tudom a megoldást, csak annyira szorulnak az elemek, hogy nem tudom kivitelezni az összeállítást. Ekkor egy kicsit kibővítettem a nútokat, de még úgy sem sikerült megoldani.

Akkoriban még nem rendelkeztem megoldóprogrammal, így nem tudtam számítógépes segítséget sem igénybe venni. Tökéletesen láttam, hogy az elemek hogyan passzolnak össze, hogyan adják ki a kívánt formát, de sehogy sem sikerült összeállítani. Bizony hosszú fejtörést, sok próbálkozást kívánt, mire végre rájöttem a nagyon jópofa megoldásra.

Ma már rendelkezem programmal, ami meg tud oldani ehhez hasonló feladványokat. A vicces az, hogy ezzel a játékkal az a program sem bír el! A megoldás során van két lépés, ami nem "szabályos", nehezen algoritmizálható: el kell forgatni elemcsoportokat!

De nézzük az elemeket:

Látható, amit már a bevezetőben is említettem, hogy a játék kétféle elemből áll, amik egymás tükörképei. Érdekes, hogy az egyik fajtából 10 míg a másikból csak 2 szükséges.

Tényleg érdekes? Vagy lehetne ez máshogy is? Pontosan nem tudom. Én csak ezzel az elemkészlettel rendelkezem, így mást nem tudtam kipróbálni. A számítógépes megoldóprogrammal ki lehet mutatni, hogy pl. 9+3 elemmel vagy bármilyen páratlan elemkombinációval megoldhatatlan a keresztes kocka összeállítása. Az is látható a program segítségével, hogy 8+4 vagy 6+6 elem is "összepasszol" (12+0 viszont nem). De vajon ténylegesen összerakható 8+4 vagy 6+6 elem? Nem tudom. És azt sem tudom, hogy más foglalkozott-e már ezekkel a kérdésekkel.

Igazából e két utóbbi probléma most, a bejegyzés írása közben jutott eszembe. Mondhatjuk, hogy ezzel két új játék született?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr802834144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.04.18. 17:13:26

@mimindannyian:
Használok általam írt programokat is, de létezik egy ingyen hozzáférhető remek megoldóprogram, a Burr Tools!

burrtools.sourceforge.net/

calmo 2011.10.24. 22:50:19

Ez saját kitaláció? Nagyon ötletes. Külföldön találtam olyan fa kirakót, amiből sokféle alakzat készíthető (nekem néhányat sikerült, csak épp nem a példákban szereplőket). Ebből a 2-féle hasábból (akár többet is felhasználva) lehet mást is építeni? Vagy még nem próbáltad?

Gratuláció a többi ördöglakathoz és egyéb kirakókhoz!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.10.26. 11:23:03

@calmo: Nem, nem saját ötlet.
A cikk írásakor próbáltam megkeresni a kitalálóját, de már nem találtam.

Nem próbáltam mást építeni ezekből az elemekből. A közeljövőben lesz egy hasonló (de ezeknél egyszerűbb) elemekből álló játék.
süti beállítások módosítása