Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Ördöglakatok öt karikából - Filléres játékok

2012.07.28. 21:11 Gál Péter F.

(Nem volt egyszerű olyan hátteret találnom a fotókhoz, ami hasonlít az Olimpia színvilágához. Vagy nem is sikerült?:))

Ismét néhány "filléres" játék következik. Ezek elkészítéséhez sincs szükség semmilyen gépre vagy drágább alapanyagra, sőt különösebb ügyességre sem. Öt karika viszont nélkülözhetetlen. Meg néhány golyó és különböző zsinórok:

Alkatreszek.jpg

Látható, hogy kétféle méretű karikát használtam. Ez fontos! Ugyan a golyók is két méretűek, de ez nem lényeges, csak arra kell ügyelni, hogy egyik golyó se férjen át a kisebb karikákon.

A játékok elkészítésénél az egyetlen nehezebben kivitelezhető részlet a zsinórok hozzáerősítése a karikákhoz. Ennek legpraktikusabb módja egy kis hurokban összeragasztani a zsinórok végét. Ehhez viszonylag jó ragasztó szükséges, mivel a játék során azért komoly erők is ébredhetnek.

Az első játékhoz két karikát és két golyót kell felhasználni:

Jatek1Ret.jpg

Cél a zöld zsinórhurokkal ellátott golyó leszedése:

Jatek1_Szetszedve.jpg

A zöld hurok akkora, hogy átfér a golyókon és a karikákon is. Bár viszonylag egyszerű szerkezetű ez az ördöglakat megoldani korántsem magától értetődő.

Talán még egyszerűbbnek tűnik a másik játék. Ehhez kell a maradék 3 karika és egy golyó:

Jatek2.jpg

Most is a sötét zsinórhurok eltávolítása a cél. A hurok akkora, hogy a kicsi karikákon és a golyón áthúzható, viszont a nagy karikán nem.

Ez az ördöglakat meglepően nehéz! Nagyon egyszerű lenne, ha az alsó, nagy karika átférne a hurkon, dehát nem fér át. Akkor mit lehet tenni?

Erősen javaslom a kis kézimunkára hajlandó olvasóknak, hogy készítsék el ezeket a remek játékokat! Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy a megoldásuk nemcsak pár perces elfoglaltságot fog jelenteni, hanem jóval hosszabb időt vesz igénybe.

Mindkét játék Markus Götz találmánya. Az ő nevével már sokszor találkozhattunk a blogon, és fogunk is még.

8 komment

Címkék: ördöglakat disentanglement filléres

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr734684010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psy12 2012.08.26. 14:08:37

Én az alsó ördöglakattal kapcsolatban szeretnék kérdezni...
Gondolom az nem véletlen, hogy a sötét hurokra nem golyó, hanem egy karika van rátéve. Ezt akkor ki kell használni a megoldás során?
Meg én nekem az itt világos kötél nekem egy picit vastagabb, illetve az itt sötét hurok nekem akkora hogy át lehet húzni ugyan az említett elemeken de nem sok hely marad még a "köteleknek". Ez számít a megoldás során?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.08.26. 17:28:33

@psy12: Nem, nincs jelentősége, hogy a sötét kötélen golyó van vagy karika. Csak annyiban, hogy a kisebb karikán ne férjen át.

Hát, helyek kellenek. Nem sok, de párszor még férjen át a kötél.

psy12 2012.08.29. 19:30:12

Hát csak nem tudtam még leszedni...
Végül is van ötletem a megoldásra de nem tudom megcsinálni az én verziómmal, mert túl kicsi nekem a hurok, és most jön a lényeg amit kérdezni szeretnék, hogy a leszedendő hurok illetve a sötét kis karikára rákapaszkodó hurok közötti rész nekem nagyon rövid. Az ön verzióján az "összeolvasztott" rész a kék hurkon. Tehát annak a hossznak van jelentősége a megoldás során? Tehát mennyire lóghat át a leszedendő kék hurok a kis világos karika és a nagy karika által határolt kötélrészre?
Remélem ki tudja hámozni mire lennék kíváncsi...:D

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.08.29. 20:17:28

@psy12: Nem, az összeolvasztott rész hossza nem számít. Az lehetne 0 is.

psy12 2012.08.30. 14:55:05

Na! Úgy néz ki tegnap este sikerült leszedni:D
Most a felső ördöglakattal kapcsolatban akarok kérdezni.
A golyóval ellátott zöld hurok amit le kell szedni az ugye áthúzható a másik golyón. Azt akarom kérdezni,hogy úgy is áthúzható a golyón ha karika van a két golyó között úgy értem átnyúlok a hurokkal a karikán és akkor is átfér még a lenti golyó a hurkon?

vkozsu 2012.12.05. 14:47:11

Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a karikákat honnan lehet beszerezni? Kreatív hobbyban nem, ott már érdeklődtem. Van egy cég, ők Németországból szállítják. Én inkább magyart szeretnék és közelebbről.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.12.05. 14:53:36

@vkozsu: Inkább barkácsboltokat javasolnék. Ahol szöget, csavart, ilyesmiket is árulnak.
Vagy karnisos, függönyös helyen.
süti beállítások módosítása