Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Csak három darab!

2014.09.14. 18:20 Gál Péter F.

Nemrégiben mutattam be két játékot, ahol mindössze négy elemet kellett elhelyezni egy keretben. Első ránézésre könnyűnek tűntek, de tudom, hogy sokan kipróbálták és bizony legtöbbüknek meggyűlt velük a baja. Nagyon kedvelem az ilyen kevés és viszonylag egyszerű elemből álló játékokat. Ezért is volt öröm, hogy az idei IPP-n az egyik cserejáték egy három elemes fejtörő volt. A cserélő Jerry Loo volt, de a játékot Goh Pit Khiam tervezte.

Mivel a cserejátékokat eléggé féltem, elkészítettem fából ugyanezt:

Csak3_TriplePlay_1Keretben.jpg

A feladat a "szokásos": helyezzük el a 3 elemet a keretben!

Látható, hogy a keret nem egy egyszerű négyzet, hanem két sarkába még be van ragasztva egy-egy akadály. Meglepő, de az akadályok nélkül sem túl egyszerű a feladvány. Ha elkészíti valaki, érdemes először csak egy sima négyzetben kipróbálni.

Mindhárom elem 7 négyzetből áll (ezek a heptominók). A négyzet oldala hat egységnyi, így két elem könnyen befér:

Csak3_TriplePlay_2Keretben.jpg

De a harmadik behelyezéséhez nagyon meg kell küzdeni.

A cserejáték ennél sokkal kevésbé "nemes", fekete és piros plexiből készült:

Csak3_TriplePlay_Csere.jpg

Itt épp cserélek, de sajna pont erről a játékról nincs fotóm:

Cserelek.jpg

Aztán kicsit alaposabban utánanéztem Goh Pit Khiam játékainak. Rendkívül sokoldalú tervező, de úgy tűnik, hogy érdeklődésének középpontjában főként a rengeteg elemből álló, akár többszáz lépést igénylő összekapcsolódó rabkeresztek és a fentihez hasonló egyszerűnek tűnő pakolós játékok állnak. A kilenc évvel ezelőtti IPP cserék között megtaláltam egy hasonló játékát:

Csak3_Trivial_1Keretben.jpg

Szintén egy 6 egység oldalú négyzetbe kell behelyezni 3 heptominót, ráadásul az elemek egyformák. Kettő itt is simán megy:

Csak3_Trivial_2Keretben.jpg

Nem tudom eldönteni, hogy melyik játékban nehezebb berakni a harmadik elemet!

A pontossághoz hozzátartozik, hogy ez utóbbi játék matematikai értelemben nem stimmel. Ha pontos négyzetekből állnának az elemek, akkor valószínűleg nem lenne megoldás. De az már elég, ha annyira le vannak koptatva az élek, hogy a kezet ne vágják meg, ne legyenek élesek.

Bár a fotók alapján sem nehéz elkészíteni ezeket a játékokat, azért készítettem egy PDF-et, amin a pontos méretezés látszik. Letölthető innen.

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr646697851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czferi 2014.10.24. 20:52:25

Udv!

Megcsinaltam fabol mindkettot, es nagyon lehetetlennek erzem mindketto megoldasat! :-)
Tenyleg szimplan be lehet helyezni a darabokat vagy valami trukkos megoldas van?
Mit jelent pontosan, hogy matematikailag nem korrekt? Eroltetni kell?

czferi 2014.10.26. 09:59:15

Az also sikerult! :-)

czferi 2014.10.26. 13:07:17

A felso is! :-)
Szerintem az also egyszerubb, mert a darabok egybevagoak es nincs zavaro kocka a kirakoteren, igy kevesebb lehetoseg van.
Nagyon jo jatekok, nagyon jo blog!!!

czferi 2014.11.29. 17:46:46

Lenne egy kerdesem! Ha jol latom, akkor az elso "sarkos" jateknal a behelyzes utan, szerintem meg mindharom elemre rakhato egy plusz negyzet, még igy is elfernenek az elemek.
Szerinted ez nehezitene, vagy konnyitene a jatekot?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.11.29. 18:03:24

@czferi: Az általam ismert megoldásban is elférne még minden elemen egy plusz négyzet.
Szerintem könnyítene... Azért érdekes lenne leteszteltetni.

De lesz folytatása ennek a bejegyzésnek, és ott kiderül, hogy nem érdemes plusz négyzeteket ráerősíteni.
süti beállítások módosítása