Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Tetraéderek azonos elemekből

2018.03.16. 15:10 Gál Péter F.

Az egyik kedvenc játékom mindössze két elemből áll, ráadásul ezek az elemek még egyformák is. Nem túl nehéz feladvány, de biztosítja az "aha" élményt, amit csak az igazán jó ötletek tudnak. 

Egy "piramist" kell összeállítani ebből a két darabból: 

imgp2053.jpg

A piramis szót azért tettem idézőjelbe, mert nem egy négyzet alapú gúlát kell kirakni, mint az egyiptomi piramisok, hanem egy háromszög alapút. Nem ezt szoktuk piramisnak hívni. Hogy pontosak legyünk, egy egyenlő oldalú tetraéder összeállítása a cél(, csak ezt gyerekek nehezen értik meg :)). Vagyis ilyen:

imgp2043.jpg

Amilyen egyszerűnek tűnik első ránézésre, annyi problémát tud okozni néhány embernek, de nagyon jópofa látni az arcukon, amikor mégis sikerül. Furamód azok is szeretnek játszani vele, akik egyébként nem nagyon bírják az ördöglakatokat. Általában ezt a játékot szoktam először az érdeklődők kezébe nyomni.

Több változatom is van belőle:

imgp2059.jpg

A fákat én készítettem. Elsőre el is rontottam, azt hittem, jó lesz, ha 60 fokos szögű lécből indulok ki. Pedig nem, egy tetraéder lapjai kb. 70.5 fokos szöget zárnak be egymással, ilyen a jó léc! 

De tudom, hogy nem mindenkinek vannak komoly gépei, szerszámai, hogy fából elő tudjon ilyet állítani. Ezért megrajzoltam ennek a játéknak a papírmodelljét. Ezt a file-t kinyomtatva, kivágva összeragasztva megkapjuk a játék két elemét. Érdemes elkészíteni, szerintem ennek a játéknak minden összerakó fejtörőket kedvelő gyűjteményében helye van.

Kapható ennek a játéknak egy kicsit nehezített változata is. Ha mindkét elemet a négyzet közepén, arra merőlegesen kettévágunk, akkor 4 egyforma elemet kapunk:

imgp2063.jpg

Természetesen ezekből is kirakható a tetraéder, kicsit nehezebb, de sok újdonságot nem jelent az előzőhöz képest.

Annál érdekesebb játékot kapunk, ha egy kicsit bonyolultabb módon vágjuk szét a két elemet. Ez az ábra mutatja, hogy mely pontok által meghatározott sík mentén kell elvégezni a vágást:

tetravagas.png

Első ránézésre még az sem világos, hogy a két fél egyforma lesz, de azért ez könnyen belátható. Sajnos, az így kapott elemek nincsenek meg nekem fából elkészítve, de papírmodellt csináltam:

imgp2068.jpg

Ugye, milyen fura elemeket kaptunk? Ebből már egyáltalán nem egyszerű visszaállítani a tetraédert! Ez a modell is letölthető innen

De nemcsak az elsőként bemutatott bontásból indulhatunk ki. Boltban kapható a következő elemekből álló játék:

imgp2060.jpg

Ez is 4 egyforma elem, a hatból három oldaluk egybevágó, így nem egyszerű kitalálni, hogy melyek passzolnak össze. Elkészítettem ennek is a kivágható modelljét

Természetesen egész máshogy is fel lehet bontani egy tetraédert, akár teljesen különböző elemekre is. Azok is érdekes játékok, de egy másik bejegyzés témái lesznek.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr3913743116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása