Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Csalikorsó

2012.04.01. 17:26 Gál Péter F.

De hogy kerülnek az ördöglakatok közé ezek a szép, kézműves kerámiák? Mi köze a korsóknak a fejtörőkhöz?

Valószínűleg sokan járnak vásárokba vagy máshol találkoznak kézművesekkel, és nem is tudják milyen kincseket rejtenek az elárusítópultok. Sok játék, fejtörő, elgondolkodtató tárgy nagyon komoly, akár többszáz éves múltra tekint vissza. Csalikorsók is igazolhatóan készültek Magyarországon már a török időkben, de az is elképzelhető, hogy már jóval régebben is.

De mi is az a csalikorsó? Olyan vicces, furfangos edény, melynek célja nem a praktikusság, hanem sokkal inkább a vendégek megtréfálása és a fazekasmester ügyességének bizonyítása. A fenti képen rögtön feltűnik, hogy bizony ebből a korsóból nem lehet értelmesen kiönteni a benne levő folyadékot! A nyakán levő lyukakból mindenfelé folyik a bor vagy pálinka, csak a poharakba vagy a szomjas ember szájába nem! Pedig az lenne a feladat, hogy igyuk ki a benne levő nedüt.

A képen látható korsómat Ilyés V. Mihály korondi mester készítette. Bár Korondon szinte mindenki fazekas vagy kötődik a fazekassághoz (legalábbis régebben biztosan így volt), nem volt egyszerű csalikorsót találnom. Sok árusnál csak a fejüket csóválták, hogy ma már nincs kereslet az ilyesmire, nem éri meg elkészíteni. Szerencsére egy udvarban megtaláltam Ilyés mester műhelyét és egy jóízű pálinka beszélgetés közben elárulta, hogy neki még akad pár darab régről, de ma már ő sem nagyon készít. Nehéz megcsinálni, nagyon vékony járatokat kell kiképezni a belsejében, így könnyen sérül s válik működésképtelenné. Nem véletlenül volt régen a mestervizsga egyik darabja egy-egy jól sikerült példány.

Az enyémen levő szöveg egy kicsit segít a megoldásban:

"Csalikorsó vagyok,

Jó bort tartogatok,

Aki megtalálja lyukamat,

Megihatja boromat."

Bizony, a rejtély titka az elsőre csak funkciótlan díszeknek tűnő, a nyélen és a szájon található "rügyek". Más kancsókon is találhatók ilyenek, sőt, néha tényleg ezekből lehet inni. Itt azonban hiába próbáljuk ezeket a szánkhoz tartani, ha megdöntjük a korsót, ugyanúgy a nyakunkba ömlik a tartalma. Sokan fel is adják a küzdelmet, vagy nem isznak belőle, vagy beletörődnek, hogy a fele bor elvész. Pedig ha megtalálnák a megfelelő lyukakat!

Az ilyen kancsók nagy részének az a titka, hogy bizonyos lyukakat az ujjainkkal be kell fogni és így valamelyik szabadon maradón keresztül ki lehet szívni a korsó tartalmát. Nem szabad megdönteni, mert akkor vagy leöntjük magunkat vagy a belül található titkos járat a levegőbe kerül. Sokszor egy kéz nem is elég a művelethez, olyan távol helyezkednek el a befogandó lyukak, hogy mindkét kéz ujjaira szükség van.

A fenti képen látható korsó viszonylag egyszerű. Két lyukat kell rajta befogni, és azokat nem is olyan nehéz megtalálni. Persze csak akkor, ha valaki rájön, hogy így működhet.

Sokkal nehezebb és bonyolultabbul is néz ki a másik korsóm:

Ezt a Vas megyei mestertől vettem, sajnos az ő nevét nem tudom. A vásárláskor nem árulta el a titkát, így jó sok ideig próbálkozhattam vele. Bizony eláztattam párszor a konyhát és a ruhámat. Akármilyen kombinációban fogtam be a lyukakat vagy egyáltalán nem jött semmi, még levegő sem, vagy csak szörcsögött, és inkább vízpárát lélegeztem.

Aztán egyszer alaposabban megnéztem alulról is. És akkor vettem észre, hogy a korsó füle alján, egy jól eldugott helyen is van egy lyuk:

Felülről vagy oldalról egyáltalán nem lehet észrevenni. Na, ezt is be kell fogni meg még két másikat és akkor végre lehet inni belőle.

Érdekes, hogy a csalikorsók szinte minden fazekassággal foglalkozó nemzet hagyományában megtalálhatók. Régészek találtak ilyesmit kínai, japán, görög és még számtalan ország ásatásain. Jelenleg a legrégebbi ismert példány kb. 2500 éves és Cipruson találták.

Április elseje van, mondhatnám, hogy az olvasó is próbáljon hasonlót készíteni. De inkább tekintsünk a csalikorsókra a máig élő kézműves hagyományok mesterműveiként, és ha tehetjük, szerezzünk be egy vagy több darabot, igazán jó móka megtréfálni vele másokat!

7 komment

Címkék: csailikorsó

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr384354250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pi314 2012.04.02. 00:56:42

Klein-kancsóval próbáltad már? :-) Az aztán az igazi csali.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.04.02. 09:40:12

@pi314: Van Klein-kancsóm, de az azért más. Egyszer lehet, hogy írok arról is.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2012.04.03. 19:24:01

Az iparművészetiben van/volt egy ilyen kiállítás játékokkal együtt. Nem tudom, hogy állandó kiállítás-e. De szerintem neked szebb gyűjteményed van, mint amit ott kiállítottak. Gratulálok!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.04.03. 20:21:49

@Gáspár Merse Előd: Mármint milyen kiállítás van/volt az Iparművészetiben?
Ez?
www.imm.hu/hu/exhibits/view/10,Fordulatos+j%C3%A1t%C3%A9kok+%E2%80%93+Rejtv%C3%A9nyek+Szentiv%C3%A1nyi+Tibor+gy%C5%B1jtem%C3%A9ny%C3%A9b%C5%91l?type=temporary

Ha erre gondolsz, akkor nincs igazad :) Szentiványi Tibor hatalmas gyűjteménnyel rendelkezett, fantasztikus játékai voltak, az IPP őstagja, személyesen ismerte e játékok kitalálóit, legnagyobb gyűjtőit. A kiállítás nem tudta igazán visszaadni sem a gyűjteményt sem magát ezt a játékvilágot.
Egyébként némi közöm volt ahhoz a kiállításhoz. Én voltam az egyik szakértő :)

De nagyon köszönöm az elismerést.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2012.04.05. 08:17:08

@Gál Péter F.:
Nem a játékokra gondoltam, hanem a csalikancsókra, amikből csak pár darab volt a kiállításon. Nem tudom, hogy ez volt-e, mert a nagy kockákra nem emlékszem, és amikor én láttam, akkor egy teljesen eldugott sarokba voltak a csalikancsók, és amolyan építkezési hangulat volt a teremben.

psy12 2012.04.24. 21:10:46

Tiszteletem!
Én arra lennék kíváncsi, hogy ezek a járatok a korsóban pontosan hogyan is néznek ki. Mert ahogy én el tudom képzelni, mindegy melyik lyukat tömöm be illetve melyiket "szívom meg". Pedig a bejegyzésből (ha jól értelmezem) az derül ki, hogy nem mindegy melyiket "szívom meg", illetve tömöm be.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.04.24. 22:56:25

@psy12: Eleve nagyon nehéz lenne megszívni a fül alján levő lyukat :)
Vannak fals lyukak, amiket sem befogni nem kell, sem megszívni nem lehet.
De ezeken kívül tényleg mindegy, melyiket fogjuk be és szívjuk meg.
süti beállítások módosítása