Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

... de van benne rendszer!

2012.04.14. 15:05 Gál Péter F.

Mivel is foglalkozik ez a blog? Csak csapong különböző fura játékok között, vagy van a bemutatottak között valami összefüggés? Mikről volt eddig szó, és mi várható a jövőben?

Ebben a bejegyzésben megpróbálom rendszerezni az eddigieket és keretet adni a későbbi cikkeknek. Bemutatom a blog játékainak (egyik) nemzetközileg elfogadott osztályozását, példákként a már megismert játékokat használom. Igyekszem ezt a bejegyzést a későbbiekben is frissíteni, így remélhetőleg mindig naprakész lesz. Eddig több mint száz bejegyzés született, szinte mindegyikben egynél több játékról volt szó, talán ideje egy kis rendrakásnak! 

Miről is szól ez a blog?

Általában jogosan vagyunk büszkék a magyar nyelv kifejező erejére, választékos szókincsére, tömörségére. Most mégis bajban vagyok, mert nem tudom egy-két szóval leírni az itt szereplő játékokat. Azért választottam az Ördöglakat kifejezést a blog névadójának, mert az azért elég elterjedt, de mégsem használjuk minden nap, hordoz egy kis sejtelmességet, ráadásul elég erős hangulati töltése is van. Tudom, hogy nem igazán pontos, hisz az ördöglakatok csak az egyik alcsoportját alkotják a blogban bemutatott játékoknak. Sajnos nincs igazán jó magyar elnevezés ezekre a játékokra. Angolul "mechanical puzzle"-nak hívják őket, de magyarul a "puzzle" és a "mechanikus" szó is hordoz egy olyan jelentést, ami eltér az eredetitől, így ezek nem használhatók. De mi is a közös ezekben a játékokban?

  • valamiféle feladványt kell megoldani
  • ehhez elsősorban gondolkodásra van szükség
  • a feladványok megoldásához nem igazán segít a klasszikus értelemben vett "műveltség"
  • nem árt a logika és a térlátás
  • "eszközt", "játékszert" igényelnek
  • egyedül (is) játszhatók

Talán ezek a legfontosabb közös jellemzők. Nem foglalkozunk a sakkal vagy a bridzzsel, mert azok társasjátékok (bár elvben némelyik sakk vagy bridzs feladvány elférne itt is). Nem volt és lesz szó az ugrókötelezésről, mert az elsősorban ügyességi, erőnléti, mozgáskoordinációs játék (bár lehet olyan csomót-csomókat készíteni ugrálókötelekre, amik kibogozása bizony komoly fejtörést igényelhet). Nem barkochbázunk, mert az nem eszközös és nem egyszemélyes játék. Nem fejtünk keresztrejtvényt, mert az műveltségi játék, nem sudokuzunk, mert az nem eszközös...

Persze bele lehet kötni ezekbe a meghatározásokba, kikötésekbe, hisz nem teljesen egzaktak. De szinte mindig nagyon nehéz definiálni pl. egy tudományterület fogalmát. Gondolkodjon csak el az olvasó, hogy meg tudja-e határozni, hogy mivel foglalkozik pl. a matematika, a filozófia vagy mondjuk a szociológia. Vagy meg tudjuk mondani, hogy mit nevezhetünk sportnak, művészetnek? Elégedjünk meg most ennyi definícióval! Majd ha valamilyen ok miatt vita kerekedik (ez tipikusan az a blog úgyis, ahol vérremenő viták és anyázások szoktak lenni :)), akkor majd visszatérünk a kérdésre.

Milyen típusai vannak ezeknek a játékoknak?

1986-ban jelent meg Jerry Slocum és Jack Botermans azóta legendássá vált könyve a Puzzles Old & New: How to Make and Solve Them. Nem ez volt az első ebben a témában, de ebben jelent meg először az az osztályozás, amit ma is elfogadnak a hasonló játékokkal foglalkozók. Ezt a katagóriarendszert azóta sem kellett lényegesen átalakítani, csak kicsit részletesebb lett. A teljes leírás (ha jól tudom) magyarul még nem jelent meg. A könyvemben ennek egy szűkített változatát használom, de most itt minden pontjára kitérünk.

Következzenek tehát a blog játékainak kategóriái. Minden típushoz írtam egy-egy példát a blogról olyat, amit én a legjellemzőbb képviselőjének tartok. Sajnos, még nem minden kategóriához tartozik hivatkozás. Egyrészt még nem írtam meg minden cikket, másrészt nem is rendelkezem mindenféle játékkal. Így nyitva áll a lehetőség! Aki ki tudja egészíteni a hivatkozási listát egy saját játékkal és egy arról írt bejegyzéssel, annak örömmel adok helyet és teret.

 

1. Összerakó játékok

Olyan játékok, ahol a cél valamilyen síkbeli vagy térbeli alakzat kirakása

1.1. 2-dimenziós összerakók

    1.1.1. Tangramok (pl. Kínai tangram)

    1.1.2. Kombinatorikus összerakók (pl. Pentominó)

1.2. 3-dimenziós összerakók

Olyan játékok, ahol térbeli alakzatokat kell kirakni, de az elemek nem kacsolódnak össze (pl. Szóma kocka)

1.3. Vegyes összerakók

Ahol az elemek formáján kívül pl. a színüknek is jelentőségük van. (pl. Színdominó)

1.4. Gyufás feladványok

 

2. Szétválasztó játékok

Olyan játékok, ahol az elemek szétszedése vagy kinyitása a cél. Általában valamilyen rejtett mechanizmus nehezíti ezt.

2.1. Trükkösen nyíló dobozok

2.2. Dobozok titkos rekeszekkel

2.3. Trükkös lakatok, kulcsok

2.4. Bicskák rejtett zárral

 

3. Összekapcsolódó játékok

A cél valamilyen térbeli forma összeállítása. A kapott alakzat öntartó, az elemek a formájuk miatt összekapcsolódnak.

3.1. Figurális játékok

3.2. Geometriai formák (pl. Összekapcsolódó kockák)

3.3. 3 dimenziós, görbe vágásokon alapuló játékok

3.4. Rabkeresztek (pl. a 6 elemű rabkeresztek)

3.5. Kulcstartók (szerintem ez kicsit kilóg a csoportosításból, de Slocum nagy kedvencei)

3.6. Vegyes összekapcsolódó játékok (pl.  ξ rács)

 

4. Ördöglakatok

Szedd szét, bogozd ki, válaszd ketté!

4.1. Öntöttvas és más fém-fa-műanyag játékok, amik nem tartalmaznak mozgó részeket (pl. Szöges ördöglakatok)

4.2. Drótból készült ördöglakatok, mozgó részekkel (pl. Patkók)

4.3. Ördöglakatok kötelekkel vagy más hajlítható alkatrészekkel (Pl. Meleda, de ennek létezik a 4.2-be illő változata is.)

 

5. Sorozatos mozgatáson alapuló játékok

5.1. Szoliterek (pl. Szoliter angol táblán)

5.2. Átrendező játékok (pl. Hanoi torony)

5.3. Csúszó tömbök

5.4. Játékok forgatható elemekkel (pl. Rubik kocka)

5.5. Labirintusok, útkereső játékok

 

6. Ügyességi játékok

6.1. Dobd el - kapd el!

6.2. Guruló golyók

6.3. Ügyességi labirintusok

6.4. Vegyes ügyességi játékok

 

7. Csalikorsók

(pl. Csalikorsók :)

8. Feladványok eltűnő elemekkel

(pl. Kártyaparadoxon)

9. Hajtogató fejtörők

(pl. Cubigami)

10. Lehetetlen tárgyak

 

Egy később megírandó bejegyzésben megpróbálom a blogban szereplő összes játékot besorolni. Az nem lesz egy túl érdekfeszítő olvasmány, de valószínűnek tartom, hogy aki elkezd komolyabban foglalkozni a hasonló játékokkal, annak kialakulnak a kedvenc kategóriái, így könnyebbé válik a válogatás.

Örülnék, ha e bejegyzés egyik kategóriája sem maradna hivatkozás nélkül. Kedves Olvasó! Minden kiegészítést, kérdést, hozzászólást szívesen veszek. Akár itt, akár a Facebookon.

6 komment

Címkék: rendszer fajták osztályozás típusok

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr904427696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisbaleee 2012.04.20. 14:12:36

Halihó!

Ha már ördöglakat: i40.tinypic.com/5x97yr.jpg

Nagyonrégen került hozzám ez az ördöglakat és már nem is emlékszem arra, hogy meg tudtam-e oldani illetve hogyan, ma előkerült és elbizonytalanított. :)

A képen látszanak azért az arányok, de azért leírom:
5mm*20mm-es az a falapka, amiből le van szeletelve, a hosszak a következők:
52mm, 52mm, 114mm.
A 3 lyukún a lyukak (középpontját írom) következőképpen vannak:
12,5mm, 27mm, 40mm, a hosszúnál is ugyanúgy az egyik végétől, a középsőn 12,5mm jobb és balszéltől is. A madzag/cérna amivel össze van fűzve dupla szálas ugye a hurkok miatt, a hossz ami kellhet kb hozzá, az kb 28cm, végei összeforrasztva.

Elvileg szétszedhető. :)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.04.20. 14:17:25

@kisbaleee:
Erről, vagy majdnem erről volt már szó itt:
ordoglakat.blog.hu/2010/12/20/bujocska_29

A Te változatodban 2 ilyen lakat van összefűzve, de elvi újítást nem hoz a sima Bújócskás lakatokhoz képest.

psy12 2012.05.14. 09:21:18

Üdv!
Az ugráló kötélre kötött csomóról lesz majd bejegyzés?
Ha esetleg nem akkor kérhetnék valami linket?
Üdv!

psy12 2012.05.14. 18:25:23

@Gál Péter F.:Ebben a postban említette idézem:

"Talán ezek a legfontosabb közös jellemzők. Nem foglalkozunk a sakkal vagy a bridzzsel, mert azok társasjátékok (bár elvben némelyik sakk vagy bridzs feladvány elférne itt is). Nem volt és lesz szó az ugrókötelezésről, mert az elsősorban ügyességi, erőnléti, mozgáskoordinációs játék (bár lehet olyan csomót-csomókat készíteni ugrálókötelekre, amik kibogozása bizony komoly fejtörést igényelhet). Nem barkochbázunk, mert az nem eszközös és nem egyszemélyes játék. Nem fejtünk keresztrejtvényt, mert az műveltségi játék, nem sudokuzunk, mert az nem eszközös..."

Erre gondoltam...

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.05.15. 10:43:58

@psy12: Ja, ez csak egy félig vicces, félig komoly megjegyzés akart lenni. Jól össze tudnak gubancolódni ugrálókötelek! Én már voltam olyan táborban, ahol egy fél napig bogoztunk egy nagy kosár kötelet, mire használhatók lettek.
Másrészt viszont a csomók elmélete nagyon szép és nehéz ága a matematikának. Kicsit kapcsolódhat az ördöglakatokhoz, de azért más világ az.
süti beállítások módosítása